• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τεντώνει το σχοινί ο Τραμπ: Ανακηρύσσει τη Βενεζουέλα «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» και επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμόΘρήνος στο Σίδνεϊ: Ξεκίνησαν οι κηδείες των θυμάτων - Σε κρίσιμη κατάσταση 9 από τους 22 τραυματίεςΚαθηγητής που ήθελε να «σπάσει» κατάληψη έπιασε δάχτυλα μαθητή με κόφτη - Ο 17χρονος τού φώναζε να σταματήσειΠρόγνωση Μαρουσάκη: Τέλος η καλοκαιρία - Έρχονται βροχές, καταιγίδες και «λευκή» Πρωτοχρονιά
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   14.01.2023 12:06
Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος
Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος

Δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος Συνασπισμού

Ιστορική Έκπτωση

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
  1. Οι συζητήσεις για το πώς θα κηδευτεί και που θα ταφεί ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, οι έντονες κομματικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν μετά το θάνατό του, δείχνουν πόσο ανώριμοι είναι οι θεσμοί της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, πόσο επιπόλαιες οι πολιτικές, κομματικές και κυβερνητικές επικοινωνιακές τακτικές, πόσο επιρρεπείς να αυτοεγκλωβίζονται στο κλίμα της επικαιρότητας. Στην προεδρευόμενη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, υπάρχουν τόσα εσωτερικά προβλήματα, σταθερότητας και συνοχής, εξωτερικών πιέσεων και ρευστότητας, ώστε να απορεί κανείς πώς βρίσκουν τρόπο να τρυπώνουν και να θορυβούν μικρολογίες και μωρολογίες, που καταναλώνονται για λόγους εντυπώσεων προεκλογικής σκοπιμότητας. Με τέτοιες αντιδράσεις ενισχύεται η νοσηρότητα του δημοσίου βίου.
  2. Με το Σύνταγμα του 1975, μετά το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 1974, άλλαξε η μορφή του πολιτεύματος, από βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αν και άλλαξε το πολίτευμα η Βουλή, που ψήφισε το Σύνταγμα του 1975, αυτοπροσδιορίστηκε όχι ως συντακτική, αλλά ως αναθεωρητική του συντάγματος του 1952. Ένα ακόμα κατά συνθήκη ψεύδος εκείνης της περιόδου, για να προωθηθεί με σταθερότητα η ομαλή μετάβαση από την δικτατορία στη μεταπολίτευση. Από το 1974, λοιπόν, δεν υπάρχει καμμία πολιτική, θεσμική και ιστορική εκκρεμότητα ως προς την κατάργηση της βασιλείας και την έκπτωση του Κωνσταντίνου.
  3. Ο Κωνσταντίνος είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος του ‘’βασιλικού οίκου των Γλύξμπουργκ’’, ο τελευταίος βασιλιάς στο θρόνο της βασιλευόμενης ελληνικής δημοκρατίας. Έκπτωτος θεσμικά από το 1974, ως ιδιώτης πλέον διεκδικεί και χρησιμοποιεί ανύπαρκτους τίτλους και διακανονίζει περιουσιακά δικαιώματα, με επωφελή γι΄αυτόν τρόπο. Πολιτεύτηκε ανιστόρητα και καταστροφικά για την ελληνική κοινωνία, αυτοκαταστροφικά για τον ίδιο και τη μοναρχία. Χωρίς επίγνωση της ιστορικότητας των καιρών, με αδυναμία κατανόησης των νέων συνθηκών, που άλλαξαν την μετεμφυλιακή και ψυχροπολεμική Ελλάδα, εκδήλωσε αλαζονική και ανταγωνιστική νοοτροπία, χωρίς δημοκρατική παιδεία, απολύτως εξαρτημένος από την ‘’βασιλομήτορα Φρειδερίκη’’, τον υπασπιστή του Αρναούτη και τον σύμβουλό του Χοϊδά, που οργάνωσαν το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της αποστασίας για την ανατροπή του Γ.Παπανδρέου και την διάσπαση της Ένωσης Κέντρου, τον Ιούλιο του 1965. Στα ανάκτορα εξυφαίνονται σκευωρίες με προσχήματα τον κομμουνιστικό κίνδυνο, τις αλλαγές στην ηγεσία του στρατεύματος από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου που ο Κωνσταντίνος τον θεωρεί επίφοβο, απρόβλεπτο, επηρεαζόμενο από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που με την πολιτική του ενίσχυε την αριστερά. Η σύγκρουση του παρασκηνιακού ανακτοβουλίου των βασιλικών μανδαρίνων με τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις και σ’ ένα δεύτερο ανένδοτο αγώνα, στον οποίο ο Βασιλιάς ήταν ‘’ο Κοκός’’ και ο Γεώργιος Παπανδρέου αναγορευόταν σε Γέρο της Δημοκρατίας.
  4.  Είναι ιστορικές και απαράγραπτες οι ευθύνες του Κωνσταντίνου ως ‘’ανωτάτου άρχοντα της βασιλευόμενης ελληνικής δημοκρατίας’’. Υπήρξε τραγικός πρωταγωνιστής της κρίσης, που άνοιξε το δρόμο για την επιβολή της εφτάχρονης δικτατορίας, την 21η Απριλίου 1967, την οποία και νομιμοποίησε. Ποτέ δεν έπαψε, κατά την διάρκεια της θητείας του να συνωμοτεί για να έχει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και να εξασφαλίζει πρόθυμους να τον υπηρετήσουν, με το αζημίωτο, πολιτικούς. Όπως ποτέ δεν σταμάτησε να διαβεβαιώνει την αμερικανική πρεσβεία για την διαθεσιμότητά του να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των ΗΠΑ και να τις ακολουθεί, για να έχει την στήριξή τους. Δεν μπόρεσε να υπερβεί τον εαυτό του και το άθλιο περιβάλλον των μανδαρίνων. Όπως δεν ήταν σε θέση να καταλάβει ότι εκείνη την περίοδο στο κοινωνικό πεδίο κυριαρχούσαν διεργασίες μεγάλων μετασχηματισμών για μια σύγχρονη δημοκρατική, δημιουργική και προοδευτική Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη

Οι δημοσκοπήσεις που «μπλόκαραν» το Μαξίμου, η γελοία φήμη για τον Ξυλούρη που δεν είναι «Φραπές», η σύγκρουση Καρυστιανού-Ασλανίδη

Διαγωνισμοί και... αποκλεισμοί: Κόντρα ΚΤΕΛ - κυβέρνησης για το συγκοινωνιακό έργο στην περιφέρεια

Τα μέτρα - έκπληξη στο στεγαστικό, το μήνυμα στους αγρότες και οι αιχμηρές αναφορές: Τι είπε ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Στάση εργασίας στα λεωφορεία σήμερα - Οι ώρες και οι γραμμές που δεν επηρεάζονται

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Δημοκρατία
  • ειδήσεις τώρα
  • τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
  • κηδεία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr