Αποκάλυψη του Μιχάλη Ιγνατίου για την κυπριακή ΑΟΖ: Οι κινήσεις της Exxon Mobil
Μετά την επιτυχημένη γεώτρηση στο σημείο «Γλαύκος», ο αμερικανικός κολοσσός έχει αποφασίσει να «χτυπήσει» και άλλα οικόπεδα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil, σε συνεργασία µε την εταιρεία Qatar Petroleum, και µετά την επιτυχή γεώτρηση στο σηµείο «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ, θα επιχειρήσει νέες αναζητήσεις πηγών ενέργειας στο οικόπεδο 10, ενώ έχει αποφασίσει να «χτυπήσει» και άλλα τεµάχια. ∆ιαθέσιµα είναι τα οικόπεδα: 1, 4, 5, 7, 13. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ExxonMobil έδειξε ενδιαφέρον και για το οικόπεδο 12 -ζήτησε και αγόρασε τα σεισµικά δεδοµένα από τους Νορβηγούς-, το οποίο κατέχουν η Noble και η Shell. Εικάζεται ότι για να προχωρήσει στην αγορά των σεισµικών δεδοµένων θα αγοράσει και µετοχές.
Η αµερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται περισσότερο για δύο συγκεκριµένα οικόπεδα, τα οποία, εάν περιέλθουν στην κατοχή της, θα αλλάξει το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο και η πλάστιγγα θα γύρει προς τους Αµερικανούς. Μετά τα Βαλκάνια, θα είναι η δεύτερη στρατηγική νίκη των Ηνωµένων Πολιτειών εναντίον της Ρωσίας, η οποία ήδη -σύµφωνα µε διπλωµατική πηγή- έβαλε όλα τα αβγά της στο καλάθι της Τουρκίας.
Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη µε το Ρώσο οµόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, «πήγε εξαιρετικά» -κατά την έκφραση της ίδιας πηγής- εντούτοις πιστεύεται ότι η Κύπρος δεν πρέπει να περιµένει τίποτα από τη Μόσχα, η οποία αναµένεται να αντιδράσει αρνητικά στα νέα γεγονότα, όπως αυτά εξελίσσονται από την περασµένη Πέµπτη, όταν έγινε η ανακοίνωση της Λευκωσίας και της ExxonMobil για τα αποτελέσµατα της γεώτρησης στον «Γλαύκο».
Η αµερικανική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ακόµα για τα νέα ευρήµατα στο οικόπεδο 10, αλλά είναι βέβαιο ότι στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ και στο υπουργείο Ενέργειας αλλά και στις υπηρεσίες που ασχολούνται µε τα θέµατα αυτά διακατέχονται από ικανοποίηση, καθώς µέσω της ExxonMobil επιστρέφουν πανηγυρικά στην Ανατολική Μεσόγειο, απ’ όπου είχαν φύγει µε εντελώς λανθασµένο τρόπο επί κυβέρνησης Μπαράκ Οµπάµα και µετά το φιάσκο της αραβικής άνοιξης. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραµπ, διά του υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο οποίος αποχώρησε από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ τον περασµένο µήνα αλλά θα έχει ρόλο συµβούλου, εκπόνησε τα στρατηγικά σχέδια για την Ανατολική Μεσόγειο και µέσα σε αυτά περιλαµβάνονται δικαιωµατικά και η Κύπρος και η Ελλάδα.
Η στρατηγική του κ. Μίτσελ όχι µόνο δεν θα εγκαταλειφθεί, αλλά αποτελεί επίσηµη θέση του Στέιτ Ντιπάρτµεντ. Σηµειώνεται ότι αν οριστικοποιηθεί η ρήξη των ΗΠΑ µε την Τουρκία το καλοκαίρι, οπότε και θα παραλάβουν οι Τούρκοι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστηµα S-400, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ελλάδα θα αποτελέσουν τον «κρίκο» που θα δρα υποστηρικτικά στους αµερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασµούς. Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πολύ και σύµφωνα µε ελληνική πηγή αναζητείται ήδη ηµεροµηνία για τη νέα τριµερή του Ισραήλ µε την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία θα εξελιχθεί σε 3+1 µε την προσθήκη των Ηνωµένων Πολιτειών. Υποτίθεται ότι η διάσκεψη, που έχει προγραµµατιστεί να γίνει στην Κρήτη, θα αφορά θέµατα τροµοκρατίας.
Αλλά όποιο και αν είναι το θέµα, θα πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη, που σίγουρα θα εκνευρίσει την Τουρκία, καθώς οι Αµερικανοί θα έχουν στείλει, µε την παρουσία τους και µόνο, τα µηνύµατά τους στην Αγκυρα. Αντιπρόσωποι της Exxon Mobil, που συναντήθηκαν τον Νοέµβριο µε τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, µίλησαν µε σαφήνεια και ειλικρίνεια: Του είπαν ότι αν οι ποσότητες είναι καλές και ποιοτικές, θα προχωρήσουν σε στρατηγική κίνηση, µε τη δηµιουργία LNG (τερµατικού υγροποίησης) στην Κύπρο.
Εάν συµβεί αυτό, θα τεθεί σε κίνδυνο η κατασκευή του αγωγού East Med, αν και αυτήν τη στιγµή δεν έχει αλλάξει η αµερικανική θέση που την υποστηρίζει. Η κυβέρνηση Τραµπ θεωρεί ότι ο αγωγός αυτός, που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα φτάνει µέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ιταλία, εξυπηρετεί στον έπακρον τα αµερικανικά και τα ευρωπαϊκά συµφέροντα.
O Moσκοβισί, τα πλεονάσµατα και ποιοι τα επέβαλαν
Ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο υπερεκτιµηµένος Πιερ Μοσκοβισί, δεν φηµίζεται ούτε για τη σοβαρότητά του ούτε για την εξυπνάδα του. Περισσότερο είναι γνωστός για τις επιτυχίες του µε τον γυναικείο πληθυσµό παρά για τις οικονοµικές του γνώσεις. Στην Ελλάδα περνά ως... φιλέλληνας, επειδή στον 21ο αιώνα δεν µπορούµε να ξεφύγουµε από το παραµύθι του «κακού», αλλά και του «καλού» δράκου. Πρέπει πάντα να ανάγουµε σε µύθους -και στη συνέχεια χρειάζεται να τους αποµυθοποιήσουµε- ξένους οι οποίοι δεν προσέφεραν τίποτα στον άµοιρο τόπο µας, πέρα από όµορφα λόγια και υποσχέσεις. Τύποι όπως ο Μοσκοβισί µάς έπεισαν ότι όλα αυτά τα δισεκατοµµύρια των δανεικών που µας φόρτωσαν είναι «πακέτα διάσωσης».
Αν είναι δυνατόν. Το έγκληµα των µνηµονίων το χαρακτηρίζουν διάσωση. Ο κ. Μοσκοβισί βρέθηκε πάλι στην Ελλάδα και έκανε τον γνωστό γύρο επαφών και συναντήσεων. Και είπε µια µεγάλη κουβέντα, αλλά την άφησε στη µέση. «Τα πλεονάσµατα», τόνισε, «πράγµατι δεν είναι ρεαλιστικά και κάποια στιγµή θα πρέπει να µειωθούν. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συµφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν». Και ισχυρίστηκε ότι «τα πλεονάσµατα δεν τα πρότεινε η Κοµισιόν, άλλοι τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά». Ποιοι τα επέβαλαν; Οι Γερµανοί; Το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο; Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό το µεγάλο «έγκληµα» που οδήγησε στην επιβολή αβάσταχτων φόρων, για να φτάσουµε στο σηµείο το κράτος να καταληστεύει τους πολίτες;
Ο κ. Μοσκοβισί δεν τόλµησε να αναφέρει καν το όνοµα του πρώην υπουργού της Γερµανίας Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, ο οποίος έχει καταστεί ο αποδιοποµπαίος τράγος του ελληνικού προγράµµατος, για να καλυφθούν πολλοί από τους υπευθύνους του ελληνικού δράµατος. Με την ευκαιρία µιας αναφοράς στον κ. Βέµπερ, που σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις θα διαδεχθεί τον κ. Γιούνκερ, είπε: «Το ΕΛΚ είναι ένα κόµµα απόλυτα σεβαστό, όµως ανήκε στο CDU στη Γερµανία. Και µην ξεχνάµε ότι ο εκπρόσωπος του CDU, που ήταν τότε υπουργός Οικονοµικών, θα µπορούσε να έχει µια πιο ευέλικτη θέση – αυτό θα βοηθούσε και εσάς και εµάς. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Ελπίζω όµως ότι στο µέλλον θα µπορούµε να κάνουµε τις αναγκαίες προσαρµογές» είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Παράγοντες της ΕΕ, όπως ο εν λόγω κύριος, έχουν µεγάλη ευθύνη για το συνεχιζόµενο δράµα του ελληνικού λαού. Και αυτός και ο κ. Γιούνκερ µπορούσαν να σταµατήσουν εν τη γενέσει τους πολλά από τα πάθη του ελληνικού λαού. Αντί αυτού, συνεργάστηκαν µε Ελληνες πολιτικούς για να τα επιβάλουν. Το να κατηγορεί τώρα τους Γερµανούς είναι πολύ αργά για τους πολίτες της Ελλάδας. Απλώς αποδεικνύει πόσο ανάλγητος είναι τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Υστερόγραφο: Κατηγορούσαµε παλιά τους Αµερικανούς για τις παρεµβάσεις τους στο ελληνικό εσωτερικό µέτωπο. Τώρα που σταµάτησαν ποιοι νοµίζετε ότι τους αντικατέστησαν; Οι Γερµανοί... Ο πρέσβης της Γερµανίας διατηρεί µέχρι και κατάλογο µε τους «φιλικούς» και τους «εχθρικούς» δηµοσιογράφους...
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr