Μετά τα Τέμπη, ΤΙ;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Αυτές τι μέρες που όλοι μιλάνε για την τραγωδία, κάποιοι αναζητούν τις αιτίες που προκάλεσαν και θα εξακολουθήσουν να προκαλούν παθογένειες που ταλαιπωρούν την Ελλάδα δεκαετίες. Το συμπέρασμα για όσους «συλλογούνται ελεύθερα» και με καθαρό μυαλό και αναζητούν λύσεις είναι το ίδιο: Η Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα υποφέρει από μία ασθένεια που ενώ όλοι την γνωρίζουν, λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να το παραδεχτούν.
Πολιτικοί και πολίτες προτιμούν να στρουθοκαμηλίζουν παρά να κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα. Να δούνε το καρκίνωμα που βασανίζει και τη χώρα και την κρατά δέσμια των δικών της αυτοκτονικών επιλογών.
Το μέχρι σήμερα αθεράπευτο καρκίνωμα φέρει διάφορα ονόματα με κυρίαρχο την ΔΙΑΠΛΟΚΗ και την ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
Διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα αν και με διαφορετικούς τρόπους. Μια Λερναία Ύδρα που τα πλοκάμια της δρούν όχι μόνο ανενόχλητα, αλλά υπό την προστασία αυτών που υποτίθεται ότι την πολεμούν! (Την διαπλοκή)
Για όσους αντέχουν την ΑΛΗΘΕΙΑ, οι πολιτικοί σχεδόν όλων των κομμάτων ανέχονται και τροφοδοτούν την διαπλοκή.
Και ο λόγος είναι απλός : Για να κερδίσουν την πολυπόθητη ψήφο. Την ψήφο που θα τους εξασφαλίσει εξουσία στο όνομα του «Δημοσίου Συμφέροντος…»
Έτσι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου όπου η Διαπλοκή παίρνει νέες μορφές όπως αγοροπωλησία συνειδήσεων, υποσχέσεις για διορισμούς, χρηματοδοτήσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, επιβάλλουν σιωπή σε παράλογες νοοτροπίες που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν άλλοτε σε ναυάγια, άλλοτε στο Μάτι και τώρα στα Τέμπη. Η λίστα μεγάλη και πάντα οδυνηρή.
Πώς θα λυθεί λοιπόν ο Γόρδιος Δεσμός της Διαπλοκής ;
Οριστική λύση είναι δύσκολη. Όμως μπορεί να περιοριστεί το καρκίνωμα αν ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ με την πίεση των πολιτών θα αναγκαστούν να αλλάξουν το άρρωστο εκλογικό σύστημα με το σταυρό προτίμησης.
Μια τέτοια αλλαγή θα βάλει τέλος στο σημερινό θανάσιμο εναγκαλισμό μεταξύ Εξουσίας και Διαπλοκής, και θα απελευθερώσει πολίτες και πολιτικούς που σήμερα είναι θύματα ενός συστήματος που μόνο παθογένειες φέρνει στη χώρα.
Πώς θα γίνει αυτό ; Είναι απλό: Ας δουν πώς λειτουργούν οι προηγμένες χώρες και ας διαλέξουν το καλύτερο.
Ιδού λοιπόν η Ρόδος αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ και κ.κ. Πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων.
Αν πραγματικά θέλετε ριζικές αλλαγές, αν πραγματικά θέλετε να χτυπήσετε την διαφθορά και τα επακόλουθά της, αποφασίστε όλοι μαζί για την καθιέρωση ενός εκλογικού νόμου που ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ και θα φέρει καθαρό αέρα στη μολυσμένη πολιτική ατμόσφαιρα.
Αν αυτό δεν γίνει, έστω με κόστος τη ζωή δεκάδων νέων αθώων νέων, τότε οι πολιτικοί και οι πολίτες που δεν αντιδρούν, είμαστε όλοι άξιοι όσων συνέβησαν και όσων θα συμβούν ….
Η βασική θέση του μεγάλου Σουηδού πολιτικού και οραματιστή Olof Palme ήταν ότι Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ…
Τόσο απλά και τόσο καθαρά!
«Βάλε μου σταυρό και εγώ θα είμαι πάντα δίπλα σου…» Που σημαίνει ότι ο ψηφοφόρος περιμένει τα πάντα από τον πολιτικό. Δηλαδή διορισμούς, παρεμβάσεις στην κρατική διοίκηση σε όλα τα θέματα που αφορούν τον πολίτη όπως προσλήψεις σε Δημόσιο και Δήμους, Πολεοδομία, Υγεία κλπ κλπ
Έτσι εξευτελίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με υποσχέσεις για ρουσφέτια και αγοροπωλησίες συνειδήσεων. Ακόμα και αν ο πολίτης γνωρίζει ότι σπάνια υλοποιούνται οι υποσχέσεις, εν τούτοις μόνο και μόνο η ελπίδα ότι θα έχει κάποιο όφελος, τον αναγκάζει να υποσχεθεί τον πολύτιμο σταυρό προτίμησης στον πολιτικό.
Το κυνήγι του σταυρού αναγκάζει τους πολιτικούς εκτός από τον ηθικό εξευτελισμό των ίδιων και των πολιτών, να σπαταλούν σημαντικά ποσά για τις προεκλογικές καμπάνιες. Πρόκειται συνολικά για τεράστια ποσά που σπαταλούνται στη χώρα. Κόστος σε χρήματα, κόστος σε χρόνο που σπαταλιέται για την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας, και κυρίως κόστος που δεν μπορεί να υπολογιστεί σε χρήματα και αφορά την απαξίωση του σημερινού πολιτικού συστήματος.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ και ακαδημαϊκός κ. Θεοδόσης Τάσιος μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και ατράνταχτα επιχειρήματα τονίζει ότι Η ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΦΤΩΧΕΙΑ και ότι το ΗΘΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΛΟΥΤΟ ! Στην ερώτηση τι απαντά σε όσους τον ρωτάνε να το αποδείξει ο κ. Τάσιος απαντά : «Τους δείχνω μία καμπύλη από μία μεγάλη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία συνδέει το μέγεθος του ΑΕΠ των χωρών με ένα δείκτη ηθικότητας με μια παραδοχή του δικαίου και το αποτέλεσμα είναι μια ευθύγραμμα σχέση ανάμεσα στην ηθική και στον πλούτο. Αυτό σημαίνει ότι ενώ ο δείκτης ηθικότητας είναι άυλο πράγμα, είναι μια αξία, από την άλλη το ΑΕΠ είναι χρήμα. Άραγε τι άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε για το ότι το ήθος παράγει πλούτο» ; τονίζει ο κ. Τάσιος. ΤΑ ΝΕΑ 29.6.19
Για να το κάνουμε πιο απλό: Ποιες είναι σήμερα οι κοινωνίες με την λιγότερη διαφθορά, χωρίς πελατειακές σχέσεις, με ισότιμες σχέσεις Πολιτείας και Πολιτών, που έχουν υψηλό οικονομικό επίπεδο; Προφανώς, χώρες όπως οι σκανδιναβικές και οι περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ.
Αντίθετα, χαμηλό βιοτικό επίπεδο έχουν χώρες με εκτεταμένη διαφθορά, και με πελατειακό κράτος όπως οι βαλκανικές (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Τουρκία κ.α.) Για την Ελλάδα ας βγάλουν οι αναγνώστες συμπέρασμα.
Στις συζητήσεις που είχα στην Σουηδία πριν μερικές εβδομάδες, κάποιοι φίλοι μου επεσήμαναν ότι :
1. Ο σταυρός προτίμησης είναι δύσκολο να καταργηθεί στην Ελλάδα διότι οι πολιτικοί έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους μηχανισμούς και το σημερινό σύστημα τους βολεύει.
2. Οι ηγεσίες των κομμάτων θα επιβάλλουν τους «δικούς τους» και οι πολίτες δεν θα έχουν δυνατότητα επιλογής.
Για το πρώτο «επιχείρημα» η απάντηση είναι ότι και χωρίς σταυρό προτίμησης οι υποψήφιοι θα συνεχίσουν να έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς.
Για το δεύτερο η απάντηση είναι ακόμα πιο απλή: Αν τα μέλη των κομμάτων - τονίζω τα μέλη και όχι οι κομματικές ηγεσίες - αποφασίζουν να προτείνουν για υποψήφιους ανίκανους, θα αναλάβουν και τις ευθύνες τους αφού οι υπόλοιποι πολίτες - ψηφοφόροι θα μπορούν να αλλάξουν ακόμα και κόμμα για να μην ψηφίσουν τους ανίκανους.
Ας δούμε τώρα πως λειτουργεί το σουηδικό σύστημα :
Τα μέλη και όχι οι ηγεσίες, αποφασίζουν για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι πολίτες έχουν λόγο να πάρουν μέρος στις διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων.
Δημιουργείται λοιπόν μία λίστα και εκλέγονται κατά σειρά οι πρώτοι στην λίστα. Υπάρχει όμως και δυνατότητα να βάλλουν κάποιοι σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο που είναι σε μη εκλόγιμη θέση προς το τέλος της λίστας. Όμως αυτό δεν επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα διότι επειδή έχουν συμφωνήσει στους βασικούς υποψηφίους, λίγοι χρησιμοποιούν την σταυροδοσία.
Με το σύστημα αυτό οι υποψήφιοι :
- Δεν χρειάζεται να σπαταλήσουν χρήματα για προεκλογικές καμπάνιες.
- Δεν έχουν ανάγκη να τρέχουν στα κανάλια και να κονταροχτυπιούνται σε -συχνά- χωρίς νόημα συγκρούσεις με πολιτικούς αντιπάλους.
- Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο περιεχόμενο των προγραμμάτων και σε θέματα αρχών.
Ας επανέλθουμε στην Ελληνική πραγματικότητα:
Αν καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης και εφαρμοστεί η λίστα έστω με μικρή δυνατότητα σταυροδοσίας, ποιοι θα ωφεληθούν ;
Μα βάση τα παραπάνω όλοι ! Πρώτα οι πολίτες αλλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί θα απελευθερωθούν από τα αμοιβαία δεσμά με τους ψηφοφόρους. Δεσμά που όπως αναφέραμε καλλιεργούν το ρουσφέτι, την συναλλαγή και την διαφθορά.
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι πολιτικοί δεν θα χρειάζονται πλέον να σπαταλούν μεγάλα ποσά και πολύτιμο χρόνο τρέχοντας σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες κ.α., θα αποτελέσει μια μεγάλη αλλαγή.
Στο ερώτημα αν αυτό θα βάλλει τέλος στην διαφθορά και στο πελατειακό κράτος η απάντηση είναι ότι θα αποτελέσει την αρχή του τέλους αυτής της παθογένειας που κρατάει τη χώρα δεμένη στη στασιμότητα.
Παραμένει το ερώτημα αν η χώρα είναι έτοιμη, αν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα είναι έτοιμα για μια τέτοια ριζική αλλαγή που έχει θετικά αποτελέσματα για όλους.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr