Τραγική η εικόνα της υγείας στη Β΄ Θεσσαλονίκης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα στάνταρ ασφαλείας στην Υγεία έχουν υποχωρήσει επικίνδυνα. Τραγική είναι η υποβάθμιση και η παραμέληση των δομών υγείας και της λειτουργίας τους στην περιοχή της Β Θεσσαλονίκης. Οι υγειονομικές ανάγκες του κόσμου δεν μπορούν να καλυφθούν, γι αυτό και αναγκαστικά καλύπτονται από ιδιωτικά κέντρα ή μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής (Παπανικολάου, Παπαγεωργίου).
Τα ΚΥ της περιοχής είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένα, λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών που κάποτε έρχονταν συγκεκριμένες ημέρες τις εβδομάδας (Ζαγκλιβέρι, Μαδυτος, Θέρμη). Δεν μπορούν να γίνουν βασικές εξετάσεις λόγω έλλειψης εξειδικευμενου παραϊατρικου προσωπικού (Ζαγκλιβέρι). Πολλά Περιφερειακά Ιατρεία δεν λειτουργούν (Φιλυρο) και οι περισσότερες κτιριακές υποδομές είναι απαρχαιωμενες.
Η ταλαιπωρία αλλά και ο κίνδυνος της υγείας τους συνεχίζεται όμως και στα κοντινά νοσοκομεία, όπου τα ραντεβού κλείνονται μετά από πολλούς μήνες και ο χρόνος αναμονής στα Εξ. Ιατρεία και στα ΤΕΠ είναι εξαντλητικός για τους ασθενείς.
Υπάρχει ζήτημα ασφαλούς λειτουργίας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» με 200 κενές οργανικές θέσεις... Μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε νυχτερινές και απογευματινές βάρδιες. Η δημιουργία του νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη παραμένει στα χαρτιά, μία υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα.
Σήμερα λειτουργεί περίπου το 50-60% των χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού και αναισθησιολόγων. Κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια. Η καρδιοχειρουργικη κλινική του ΓΝ Παπανικολάου δεν εκτελεί τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης καρδιοαναισθησιολογων... Στο ακτινολογικό Εργαστήριο δεν λειτουργεί ο δεύτερος μαγνητικός τομογράφος λόγω έλλειψης παραϊατρικου προσωπικού. Υπάρχουν λίστες χειρουργείων μη επικαιροποιημένες με χρόνο αναμονής ακόμη και πέντε χρόνια! Καρκινοπαθείς περιμένουν έξι μήνες να χειρουργηθούν! Νοσηλευόμενοι ασθενείς περιμένουν εβδομάδες εντός του νοσοκομείου έως ότου χειρουργηθούν.
Επικίνδυνη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία σε σχέση και με την λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών. Η. υποστελέχωση σε τεχνικό προσωπικό έχει φτάσει σε τεράστιο μέγεθος.
Γιατροί και νοσηλευτές παραιτούνται λόγω χαμηλών μισθών, εξουθένωσης και δυσμενών συνθηκών εργασίας. Γενικά οι κάτοικοι στην περιοχή για να βρουν την υγεία τους.. πρέπει ή να ταλαιπωρηθουν ή να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.. Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση οι κρίσιμες προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, θα είναι :
- Επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και κατάργηση των νόμων που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και τα ΝΠΙΔ
- Ενίσχυση της στελέχωσης των νοσοκομείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού (επικουρικό, συμβασιούχοι) που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ στην περίοδο της πανδημίας, αυτόματη αναπλήρωση του προσωπικού που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης. Μεγάλη προτεραιότητα θα δοθεί στην ενίσχυση των κρίσιμων δομών (ΠΦΥ-οικογενειακός γιατρός, κατ’ οίκον φροντίδα , ΤΕΠ, Αναισθησιολογικά. Τμήματα, ΜΕΘ, Αποκατάσταση, Ψυχική Υγεία, ΕΚΑΒ, οδοντιατρική περίθαλψη, ογκολογικές μονάδες).
- Γενναία αύξηση του ιατρικού μισθολογίου (2000 ευρώ ο νεοδιοριστος γιατρός ), ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr