Quo vadis χωρίς... δραχμή στην τσέπη;
Για ένα στα δύο νοικοκυριά το µηνιάτικο δεν φτουράει για ολόκληρο τον µήνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Δεκαεννιά ηµέρες µε το ζόρι. Για ένα στα δύο νοικοκυριά η κύρια πηγή εισοδήµατος είναι η σύνταξη σε ποσοστό µεγαλύτερο εκείνων που δηλώνουν ως κύρια πηγή εισοδήµατος τον µισθό. Εννιά στα δέκα νοικοκυριά δεν µπορούν να αποταµιεύσουν και περίπου έξι στα δέκα αδυνατούν ή δυσκολεύονται να αντιµετωπίσουν µια έκτακτη δαπάνη της τάξης των 500 ευρώ.
Η κατάρρευση της ελληνικής οικονοµίας στα χρόνια της κρίσης έχει αφήσει µεγάλες πληγές και τα αποτελέσµατα της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνουν τη µεγάλη φτώχεια που έφερε στα ελληνικά νοικοκυριά η µεγάλη κρίση, διαλύοντας τη µεσαία τάξη, µε τον ιδιωτικό τοµέα να πληρώνει, εκ των πραγµάτων, το µεγαλύτερο τίµηµα σε όρους ανεργίας και µείωσης εισοδηµάτων.
Η στατιστική της κρίσης είναι συντριπτική και, παρά τη σταθερή βελτίωση που καταγράφεται µε σταδιακό ρυθµό, είναι προφανές ότι έχουµε ακόµη πολύ δρόµο να διανύσουµε µέχρι να περιοριστεί η φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα. Είναι δε µεγάλη η συζήτηση που µπορεί να κάνει κάποιος για την αύξηση της απασχόλησης, καθώς, όντως, ένα µεγάλο µέρος αντιστοιχεί σε θέσεις εργασίας των 300 ή και λιγότερων ευρώ, τα οποία στη ζούγκλα της ελληνικής αγοράς εργασίας πρέπει να τα δουλεύει κανείς χαµογελώντας (κατά τις συστάσεις διευθύντριας καταστήµατος σούπερ µάρκετ που προκάλεσαν σάλο πριν από λίγες µέρες).
Ολα αυτά δεν σηµαίνει ότι πρέπει να ακυρώνει κανείς την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Επιβεβαιώνουν όµως µια πικρή αλήθεια: Για να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονοµία, έχουµε ακόµη δρόµο πολύ. Υπό αυτό το πρίσµα, καθώς σταδιακά τις επόµενες εβδοµάδες και µήνες θα οξύνεται η ρητορική στην προεκλογική αρένα, είναι πολύ σηµαντική η διαχείριση των προσδοκιών. Μπορεί να είναι πολιτικά άβολο, αλλά η εποχή των µεγάλων υποσχέσεων πέθανε προ πολλού.
Ούτε, φυσικά, µια διαρκής επιδοµατική πολιτική µπορεί να είναι η απάντηση στα τεράστια προβλήµατα που εξακολουθεί να αντιµετωπίζει η ελληνική οικονοµία.
Οπως επίσης και η κάθε υπόσχεση για κύµα επενδύσεων που θα κατακλύσουν την ελληνική οικονοµία την εποµένη των εκλογών θα πρέπει να σταθµίζεται µε προσοχή. Θα πρέπει δε να είναι προφανές πως η επόµενη κυβέρνηση, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσµατος, λίγο χρόνο θα έχει για να χαράξει πορεία. Τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί προ πολλού.
Νέα σελίδα στον πόλεμο της Ουκρανίας: Η Ρωσία θα απαντά πλέον σε κάθε χτύπημα του Κιέβου
Στήριξη Έλον Μασκ στη γερμανική Ακροδεξιά: «Μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη χώρα»
Χρήστος Μάστορας: «Έχω πολλά κοινά στοιχεία με τον Στέλιο Καζαντζίδη»
«Λευκή» προειδοποίηση Μαρουσάκη: Χριστούγεννα με τις σωστές καιρικές συνθήκες φέτος
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr