10 αλήθειες για το success story της Νέας Δημοκρατίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η πολιτική στον 21ο αιώνα γίνεται και πρέπει να γίνεται με βάση δεδομένα, αριθμούς, στοιχεία και δείκτες. Με δυο λόγια να γίνεται ή πρέπει να γίνεται με αλήθειες. Αλήθειες που είναι αισθητές και αντιληπτές στην καθημερινότητα του πολίτη και αποτυπώνονται στις στατιστικές, παραδόξως όμως απουσιάζουν και απουσίασαν από τον ανοιχτό δημόσιο διάλογο. Αλήθειες που συστηματικά υποκρύπτονται και υποτιμώνται από ένα τεράστιο σύστημα κυβερνητικής προπαγάνδας.
- Αλήθεια πρώτη λοιπόν. Οι μισθοί στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη μειώθηκαν το 2022 κατά 7,4%. Αυτό μας λέει ο ΟΟΣΑ. Μην περιμένετε να το δείτε κάπου. Μας λένε «αυξήσαμε 20% τον κατώτατο μισθό». Δεν μας λένε όμως το εξής με αυτόν το μισθό αγοράζει κανείς λιγότερα ή περισσότερα τρόφιμα, καύσιμα, λογαριασμούς;
- Αλήθεια δεύτερη. Η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από έμμεσους φόρους. Αυτό είναι μια κοινωνικά άδικη επιλογή, ταξική επιλογή που κατατρώει το εισόδημα των Ελλήνων.
- Αλήθεια τρίτη. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Περνάμε μόνο Βουλγαρία και Σλοβακία. Μόλις στο 68% του Μέσου Όρου της Ευρώπης των 27
- Αλήθεια τέταρτη. Ο Έλληνας πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα, τα ακριβότερα καύσιμα και δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για τροφή, στέγη, υγεία και παιδεία.
- Αλήθεια πέμπτη. Τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκαν σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Ισπανία
- Αλήθεια έκτη. Στον δείκτη ανισοτήτων των δύο φύλων βρισκόμαστε στον πάτο της λίστας
- Αλήθεια έβδομη. Οι Έλληνες γερνάμε και λιγοστεύουμε. Υπάρχουν δημογραφικά μοντέλα που μας λένε ότι το 2050 ίσως είμαστε 8,5 μόλις εκατομμύρια.
- Αλήθεια έβδομη. Οι Έλληνες πληρώνουν το πιο αργό και το πιο ακριβό ίντερνετ συγκριτικά με κάθε ευρωπαίο. Στους δείκτες ψηφιακής διακυβέρνησης παραμένουμε στις τελευταίες θέσεις.
- Αλήθεια όγδοη. Το δημόσιο χρέος διογκώθηκε στα 400 δις ευρώ. Δις. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από τα 2,7 δις το 2019 πήγε στα 12,3 δις το 2022 και πάμε ολοταχώς για 20 δις.
- Αλήθεια ένατη. Οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα αφορούν κατά κύριο λόγο αγορά ακινήτων και real estate. Καλοδεχούμενες αλλά δεν πάμε πουθενά έτσι. Σημειώστε ότι οι περισσότερες εξ’ αυτών γίνονται με χρήματα που δανείζονται από ελληνικές τράπεζες. Αφελληνίζεται η οικονομία τα δικά μας χρήματα.
- Αλήθεια δέκατη. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας το 2022 παραμένει χαμηλότερο κατά 16% αυτού του 2007. 17 χρόνια μετά, όπου το ΠΑ.ΣΟ.Κ κυβέρνησε αυτοδύναμο μόνο 2,5 χρόνια. Η ευθύνη των δύο κομμάτων που κυβερνάνε τη χώρα εδώ και μία δεκαετία είναι τεράστια. Έχουν ευθύνη τόσο για τη διάρκεια της κρίσης όσο και για το βάθος της. Κυριώς όμως έχουν την ευθύνη για την ασθενική ανάκαμψη και την αδυναμία της χώρας να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η ψήφος στο ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι η μόνη ψήφος που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας – είναι ψήφος προοπτικής. Είναι ψήφος προγραμματικής και πολιτικής εναλλακτικής που διασφαλίζει αφενός την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αλλά ταυτόχρονα επιμερίζει βάρη και ωφέλειες δίκαια. Είναι ψήφος που διευρύνει τους ορίζοντες ενός στενού και αυτοαναφορικού πολιτικού συστήματος γιατί αγγίζει τα πραγματικά προβλήματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι η ανάδειξη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τον Νίκο Ανδρουλάκη του στεγαστικού ζητήματος, συνοδευόμενου μάλιστα από ρεαλιστικές προτάσεις κοντά στο ευρωπαϊκό παράδειγμα. Δύο χρόνια πριν κανείς δεν το αναγνώριζε ως κομβικό ζήτημα στη δημόσια σφαίρα.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr