Μαρία, να ένα µήλο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Προ ημερών, η ευρωβουλευτής της Ν∆ Μαρία Σπυράκη κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή ζητώντας να µάθει τι προτίθεται να κάνει, «δεδοµένου ότι η ανασφάλεια και τα περιστατικά ανοµίας (σ.σ.: στα ΑΕΙ) δεν διασφαλίζουν την αποτελεσµατικότητα των χρηµατοδοτούµενων προγραµµάτων από κοινοτικούς πόρους τόσο αναφορικά µε την έρευνα και την καινοτοµία (Horizon 2020), όπου τα πανεπιστήµια είναι κεντρικοί φορείς υλοποίησης, όσο και την κινητικότητα φοιτητών για σπουδές (Erasmus+), ώστε να προστατεύσει τα χρήµατα των Ευρωπαίων φορολογουµένων».
Το πρόγραµµα Horizon 2020 είναι το βασικό χρηµατοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτοµία µε προϋπολογισµό περίπου 80 δισ. ευρώ. Αποτελεί τον έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες χρηµατοδότησης της έρευνας στη χώρα µας. Οι ελληνικοί φορείς που έχουν επιτύχει τη µεγαλύτερη κοινοτική χρηµατοδότηση µέχρι σήµερα είναι, µεταξύ άλλων, το Ιδρυµα Τεχνολογίας και Ερευνας, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Πανεπιστήµιο και το Πολυτεχνείο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, ο «∆ηµόκριτος», τα Πανεπιστήµια Πατρών και Θεσσαλίας κ.ά. Η εφαρµογή του προγράµµατος αξιολογείται (και) από την ίδια την Κοµισιόν θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχηµένο. Μάλιστα τον Σεπτέµβριο ξεκίνησε δηµόσια διαβούλευση για το νέο Πρόγραµµα-Πλαίσιο Horizon Europe 2021-2027, σε συνέχεια του προηγούµενου.
Το Erasmus+ πάλι είναι πρόγραµµα της ΕΕ που δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και σε νέους γενικότερα να µετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόµενο ίδρυµα του εξωτερικού µε πλήρη αναγνώριση για το διάστηµα των σπουδών τους και µε διάρκεια κινητικότητας από 3 εώς 12 µήνες. Είναι τόσο σηµαντικό, που το 2017 πάνω από 750.000 άτοµα συµµετείχαν σε περισσότερες από 1900 εκδηλώσεις σε 44 χώρες για να συζητήσουν το µέλλον του Erasmus+.
Αντιλαµβάνεστε; Η Ν∆, διά της κ. Σπυράκη, στον διακαή πόθο της να καταλάβει και πάλι την εξουσία πυροβολεί τα πόδια της χώρας. Χωρίς να έχει ένδειξη κακοδιαχείρισης κονδυλίων -αν είχε, θα έσπευδε στον εισαγγελέα- ζητάει από την ΕΕ «να προστατεύσει τα χρήµατα των Ευρωπαίων», µε άλλα λόγια να διακόψει τη χρηµατοδότηση. Γιατί; Επειδή η χρήση ναρκωτικών και η πώληση «µαϊµούδων» τριγύρω από κάποια πανεπιστήµια «δεν διασφαλίζουν την αποτελεσµατικότητα των χρηµατοδοτούµενων προγραµµάτων από κοινοτικούς πόρους». Πράγµατι, όλοι ξέρουν ότι οι ερευνητές λίγο πριν µπουν στα εργαστήρια του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας ή του «∆ηµόκριτου» π.χ., και οι φοιτητές πριν πάρουν το αεροπλάνο για µαθήµατα σε άλλη χώρα, κάνουν µια βόλτα δίπλα από το Πολυτεχνείο να αγοράσουν λίγη πρέζα µε λεφτά της ΕΕ.
Ηµαρτον...
Σε δύο κύματα η κακοκαιρία στην Αττική: Προσοχή τις επόμενες 30 ώρες - Κίνδυνος για πλημμύρες
Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας όπου έγινε η έκρηξη στους Αμπελόκηπους: «15 μέρες μετά δεν έχει γίνει τίποτα»
Ποιοι σταθμοί μετρό κλείνουν την Κυριακή για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Πώς η... μπανανοφοβία μιας υπουργού έγινε εθνικό θέμα στη Σουηδία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr