Η αποχή κάνει τις βαρύγδουπες αναλύσεις περιττές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Όταν γίνονται νέες εκλογές σε ένα μήνα αυτό που μετράει στις εκτιμήσεις είναι οι ψήφοι και η αποχή και όχι τα τελικά ποσοστά.
Βεβαίως, οι έδρες και όλα έχουν να κάνουν με τα ποσοστά αλλά οι πολιτικές εκτιμήσεις για μετακινήσεις, τάσεις κλπ γίνονται με βάση τις ψήφους. Αν ένα κόμμα το ψήφισαν δέκα άνθρωποι επί 100 εγκύρων πήρε 10%. Αν σε δεύτερες εκλογές τους κρατήσει και τους δέκα ενώ τα έγκυρα ήταν 80%, το ποσοστό του γίνεται 12,25%. Δε σημαίνει ότι ανέβηκε.
Τα τρία από τα τέσσερα μικρά κόμματα τα έφερε στη Βουλή η επιπλέον αποχή και δεν έχουν καμιά αξία οι πολιτικές αναλύσεις που γίνονταν όλο τα βράδυ στα κανάλια.
700 χιλ ψήφοι λιγότεροι
Αυτό που χαρακτήρισε λοιπόν τις χθεσινές εκλογές ήταν η αποχή, δηλαδή η επιπλέον, αποχή από τον Μάιο.
Αυτή ήταν 820 χιλ. σε ψήφους αλλά 700 χιλ στα έγκυρα. Σε ποσοστά ήταν 13,52% σε ψήφους και 11,81% στα έγκυρα.
Τα κόμματα τα οποία είχαν μεγαλύτερες απώλειες ήταν τα χαμένα της αποχής, ενώ εκείνα τα οποία είχαν μικρότερες τα κερδισμένα. Κάποια ήταν στο όριο από κάτω και χωρίς ούτε μία ψήφο βρέθηκαν οριακά από πάνω και στη Βουλή λόγω αποχής.
Ιδού:
Φαίνεται καθαρά ότι η πτώση της ΝΔ ήταν ακριβώς ανάλογη με την επιπλέον αποχή. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ‘κράτησαν’ καλύτερα, διότι πιθανόν οι ψηφοφόροι τους να είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο χαμένος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως εξ’ αιτίας απογοήτευσης. Είναι ο μόνος που έχασε καθαρές ψήφους. Η μεγάλη κερδισμένη φυσικά η Δεξιότερα της ΝΔ Δεξιά / Ακροδεξιά, αλλά προσέξτε τη μεγάλη πτώση του αθροίσματος όλων των άλλων μικρών κομμάτων, πολλά εκ των οποίων ήταν αντιεμβολιακά, διαμαρτυρίας, ‘αντισυστημικά’ κλπ μεγάλο μέρος της οποίας κεφαλαιοποίησε.
Τα ίδια μεγέθη αλλά σε ψήφους φαίνονται στο παρακάτω Γράφημα, τα οποία μας οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα.
Βαθύτερες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε με ανάλυση των δεδομένων της αριστερής και της δεξιάς πολυκατοικίας.
Βλέπουμε ότι στο χώρο της αριστεράς ο χαμένος σε ψήφους ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι το μεγαλύτερο πεδίο για πολιτική ανάλυση. Το ΚΚΕ αναλογικά κράτησε το κοινό του με μικρές απώλειες λόγω αποχής αλλά μικρότερες σε σχέση με τη συνολική αποχή. Η Πλεύση βγήκε με λιγότερες ψήφους από την προηγούμενη φορά, άρα στην ουσία η αποχή την έβγαλε. Το Μ25 δεν κατάφερε να κρατήσει κοινό και πήρε πολύ λιγότερες ψήφους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΑΝΤΑΡΣΙΑ έχασε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου τη μισή της δύναμη, προφανώς λόγω του εκλογικού συστήματος χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί που πήγαν.
Στο χώρο της Δεξιάς η Ελληνική Λύση είχε απώλειες αλλά κρατήθηκε ζωντανή. Η Νίκη είχε αύξηση ψήφων. Δεν μπορούμε να πούμε δηλαδή γι’ αυτήν ό,τι και για την Πλεύση, ότι την έβγαλε η αποχή.
Για τις ψήφους των Σπαρτιατών μόνο γενικές προσεγγίσεις μπορούν να γίνουν. Από μετακινήσεις φαίνεται να πήραν κάτι μόνο από Βελλόπουλο και φυσικά τις ψήφους του ΕΑΝ. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους τους δεν είχαν ψηφίσει τον Μάιο και επίσης, ότι πήραν λίγο-λίγο από παντού χωρίς να μπορεί να ανιχνευτεί. Αυτό που προκύπτει σίγουρα όμως είναι ότι πήραν πολύ από τις απώλειες των ‘Λοιπών’ κομμάτων. Να διευκρινιστεί ότι στα ‘Λοιπά’ δεν συμπεριλαμβάνω τα αριστερά μικρά κόμματα.
Η δύναμη των ‘Λοιπών’, αυτές οι 260 χιλ ψήφοι δηλαδή στις εκλογές του Μαΐου, αναλύονται στο ακόλουθο Γράφημα:
Όλα τα εθνικιστικά, λαϊκιστικά και αντιεμβολιαστικά μικρά κόμματα παρουσιάζονται με γκρι χρώμα
Βλέπουμε από τα δύο Γραφήματα ότι τουλάχιστον 130 χιλ. ψήφοι του κόμματος ‘Σπαρτιάτες’ αντλήθηκαν από τα Ακροδεξιά μικρά κόμματα των εκλογών του Μαΐου, τα οποία, είτε δεν κατέβηκαν τον Ιούνιο (συμπεριλαμβ. το ΕΑΝ), είτε σημείωσαν απώλειες.
Άλλες 30 χιλ από τις απώλειες της Ελληνικής Λύσης ενώ οι υπόλοιπες μένει να ή και να μην προσδιοριστούν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η επιπλέον αποχή και το κατά πόσον τα κόμματα οδήγησαν τους ψηφοφόρους τους από τις παραλίες στις κάλπες ή στο να κάνουν τα διπλά έξοδα μετάβασης στους τόπους τους, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό που επηρέασε τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου.
Στο κομμάτι αυτό, άντεξε η ΝΔ, έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ευνοήθηκαν κάπως ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αλλά κυρίως ευνοήθηκαν τα περισσότερα από τα άλλα μικρά κόμματα (πλην Μ25), είτε παίρνοντας λίγες περισσότερες ψήφους (Νίκη), είτε ανεβάζοντας ποσοστό χωρίς επιπλέον ψήφους λόγω της πτώσης των εγκύρων (Πλεύση). Τους Σπαρτιάτες, πέραν οποιονδήποτε άλλων αιτιών, τους έβγαλαν κυρίως τα πολύ μικρά Εθνικιστικά κόμματα τα οποία δεν ξανακατέβηκαν.
Πώς έφτασε στις πρόωρες εκλογές η Γερμανία: Τι προκάλεσε την κρίση – Θα είναι υποψήφιος ξανά ο Σολτς;
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Οπλισμένο πιστόλι είχε πάνω του ο δράστης όταν συνελήφθη - Τι άλλο βρήκε η αστυνομία
Θλίψη για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη: Η διαδρομή του από τον αντιδικτατορικό αγώνα, στη ναυτιλία και την ίδρυση της Motor Oil
Γιάννης Μπουτάρης: Χιλιάδες Θεσσαλονίκεις είπαν το ύστατο χαίρε - Επικήδειοι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr