Ο ΣΠΑΥ στο επίκεντρο της Αυτοδιοικητικής Πολιτικής Προστασίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η κλιματική κρίση, μας έχει χτυπήσει απότομα την πόρτα και έχει εισβάλλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, χωρίς να μας δώσει περιθώρια. Δυστυχώς, οι εικόνες με τις φωτιές και τις πλημμύρες, που σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αφήνουν ως θλιβερό αποτύπωμα απώλειες εκτάσεων, περιουσιών και το σημαντικότερο ανθρώπινων ζωών αλλά και αστικής πανίδας, είναι γνώριμες σε όλους καθώς επαναλαμβάνονται σε πολλά σημεία της χώρας μας.
Αυτή την εικόνα προσπαθεί ο ΣΠΑΥ να αλλάξει, επενδύοντας στην πρόληψη και κατ’ επέκταση στην καταστολή των φαινομένων. Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, του οποίου έχω την τιμή και τη χαρά να ηγούμαι ως Πρόεδρος με δύο συνεχείς θητείες από το 2019 έως και σήμερα, έχει θέσει ως στόχο να προασπίσει ως κόρη οφθαλμού τον Υμηττό μας σε πρώτο πλάνο και να τον χρησιμοποιήσει ως πρότυπο αυτοδιοικητικής πολιτικής προστασίας σε δεύτερο πλάνο, συμβάλλοντας στο να σωθεί ο δασικός πλούτος της χώρας μας. Γιατί για εμάς επιτυχία δεν είναι να σωθεί μόνο ένας πνεύμονας πρασίνου!
Ομολογουμένως, είναι ένα εγχείρημα δύσκολο, που όμως με τα δεδομένα που είχε ο ΣΠΑΥ, όταν ξεκίνησε και με τα όσα έχει καταφέρει σήμερα να προσθέσει ως αυτοδιοικητικά «όπλα» στην φαρέτρα του, θα έλεγα πως βαδίζει στο σωστό δρόμο δείχνοντας μετρήσιμο έργο και αποτελέσματα.
Σε μια περίοδο που διαρκώς γίνεται πολύ λόγος για το πως οι Δήμοι και οι διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς διαχειρίζονται τα χρήματα για την Πολιτική Προστασία, ο ΣΠΑΥ αποδεικνύει πως έχει τον τρόπο να προσπερνά εμπόδια και να εξασφαλίζει χρηματοδοτικά εργαλεία κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αρμοδίων αρχών αλλά και το θαυμασμό τους ως προς τον τρόπο διαχείρισης και υλοποίησης των παρεμβάσεων – έργων.
Ωστόσο, αυτό που κάνει τον ΣΠΑΥ να ξεχωρίζει πανελλαδικά, είναι το γεγονός ότι αναλαμβάνει ουσιαστική δράση, ενισχύει επικουρικά το έργο πρόληψης για την προστασία του Υμηττού και υλοποιεί ένα εμβληματικό έργο συνολικού ύψους 11 εκ. ευρώ για την προστασία και την ανάδειξη του ορεινού του όγκου.
Έχω πει πάρα πολλές φορές και θα το επαναλάβω, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έρχεται να παίξει το ρόλο του πυροσβέστη ή της αστυνομίας, ούτε και εμπλέκεται στις αρμοδιότητες των φορέων αυτών. Έρχεται να επικουρήσει το δύσκολο έργο που επιτελούν και μέσα από το τρίπτυχο «Αυτοδιοίκηση, εργαλεία και εθελοντές», να αποτελέσει το ουσιαστικό κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της πατρίδας μας. Έχει τύχει πολλές φορές να σβήσουμε φωτιά εν τη γενέσει της, χάρη στους εθελοντές μας και τους άγρυπνους φρουρούς του Υμηττού μας.
Πρόσφατα, δεκαπέντε πυροσβεστικά οχήματα παραδόθηκαν από τον ΣΠΑΥ στους Δήμους και τις εθελοντικές ομάδες του Υμηττού, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διοίκησης του συνδέσμου. Ένα γεγονός, που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας και δείχνει τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, όλα αυτά τα χρόνια.
Επενδύοντας μάλιστα στην επόμενη ημέρα, δημιουργούμε το Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας, που θα αποτελεί την καρδιά του ΣΠΑΥ, συνδετικό κρίκο, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τεχνολογία με την λειτουργία του Smart Υμηττού. Η τεχνητή νοημοσύνη που έχουμε φέρει εδώ και ένα χρόνο και συνεχώς εξελίσσουμε, αποδεικνύεται σύμμαχος στο δύσκολο έργο μας. Καθώς και οι νέες γενιές αφού στη νεολαία μας πρέπει να επενδύσουμε για να αγαπήσει το περιβάλλον, το βουνό μας και μέσα από εκπαίδευση και βιωματική δραστηριότητα να κάνει κομμάτι της την προστασία και την πρόληψη.
Ο αγώνας μας είναι διαρκής και παραμένουμε προσηλωμένοι στο ιερό μας καθήκον! Γι’ αυτό και μέσα από την αυτοδιοίκηση που υπηρετούμε θα υποστηρίξουμε να υιοθετηθεί ως καλή πρακτική από την ΚΕΔΕ, που αποτελεί την ομπρέλα της αυτοδιοίκησης και τη δάδα για να μεταλαμπαδευτεί ένα πρότυπο αυτοδιοικητικής πολιτικής προστασίας σε όλη τη χώρα!
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr