Τα δίκτυα 5G: Αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, δρομολογούν το μέλλον
Στη χώρα μας, οι τηλεπικοινωνίες είναι κεντρικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης
Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία και την ελληνική οικονομία, καθώς επιτρέπουν την άμεση και αποτελεσματική διασύνδεση σε επίπεδο ανθρώπων, δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η άμεση συνεισφορά της κινητής τηλεφωνίας στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται στα επίπεδα του 5% σε σχέση με το ΑΕΠ και στα 4,5 τρισ. δολάρια σε επίπεδο μεγέθους, ενώ η παγκόσμια οικονομική αξία μόνο για τα δίκτυα 5G που αναμένεται να παραχθεί μέχρι το 2035, αγγίζει τα 13,2 τρισ. δολάρια.
Στη χώρα μας, οι τηλεπικοινωνίες είναι κεντρικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, με συνεισφορά στο ΑΕΠ που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, συνεισφορά στα δημόσια έσοδα μεγαλύτερης των 800 εκατ. ευρώ, 60.000 περίπου θέσεις εργασίας, ενώ τα δίκτυα 5G εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν το ΑΕΠ της χώρας κατά περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ετησίως.
5G: νέα εποχή συνδεσιμότητας και καινοτομίας
Η τεχνολογία 5G προσφέρει μια πληθώρα χρήσεων και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών συνδεσιμότητας, που υπερβαίνουν αυτό που ήταν δυνατό με τις προηγούμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας, λόγω υψηλότερων ταχυτήτων μετάδοσης δεδομένων, που επιτρέπουν στους χρήστες να ‘κατεβάζουν’ και να ‘ανεβάζουν’ δεδομένα με πρωτοφανείς ρυθμούς, βελτιωμένη χωρητικότητα και χαμηλή καθυστέρηση για απρόσκοπτη ροή περιεχομένου υψηλής ανάλυσης.
Πολλά έχουμε να δούμε ακόμα μπροστά μας, καθώς το 5G υποστηρίζει τη διασύνδεση ενός τεράστιου αριθμού συνδεδεμένων συσκευών, διευκολύνοντας την ανάπτυξη εφαρμογών Internet of Things (IoT) σε διάφορους τομείς, όπως η οικοδόμηση «έξυπνων» πόλεων, τα αυτόνομα οχήματα, το «έξυπνο» παρκάρισμα, η «ευφυής» γεωργία και η απομακρυσμένη χειρουργική.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία, εφαρμογές έξυπνων αισθητήρων θα μεταδίδουν αποτελεσματικά μικρές ποσότητες δεδομένων και θα βοηθούν το χρήστη στην παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο χωράφι και την εξατομικευμένη λειτουργία «έξυπνων» οικιακών συσκευών, μέσω παραμετροποίησης, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καθενός από εμάς.
Σωστός σχεδιασμός των δικτύων: το «κλειδί» για την επιτάχυνση της Ευρώπης
Σύμφωνα με μελέτη της παγκόσμιας Ένωσης Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας (GSMA) και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φορέων Εκμετάλλευσης Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων (ΕΤΝΟ), το 5G εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό ανά τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2025 αναμένεται ότι θα καλύψει το ένα τρίτο των συνδέσεων της Ευρώπης, 236 εκατ. συνδέσεις συνολικά.
Ωστόσο, η Ευρώπη παραμένει πίσω από τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα, όπου οι μισές συνδέσεις θα είναι 5G έως το 2025 και είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις που καθιστούν την σωστή σχεδίαση των δικτύων, βάσει υψηλής ανταποκριτότητας στις ανάγκες των χρηστών και ασφάλειας, τον κρίσιμο εκείνο παράγοντα για την ανάπτυξη αξιόπιστων και αποδοτικών υποδομών τηλεπικοινωνιών (υψηλή χωρητικότητα, ασφάλεια δεδομένων, εξοικονόμηση ενέργειας, αδιάλειπτη λειτουργία) προκειμένου να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ψηφιακή οικονομία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Η Ελλάδα στη νέα εποχή των αυτόνομων δικτύων: ανάγκη για εναρμόνιση με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η χώρα μας είναι στο «top 5» της Ευρώπης ως προς τη διαθεσιμότητα του 5G (μετά τις ΗΠΑ φυσικά, την Κύπρο, την Ελβετία και τη Δανία) με το ποσοστό των πολιτών με 5G συσκευές να φτάνει στο 37,3%, αρκετά υψηλότερα από άλλες χώρες με θετικό ψηφιακό momentum, όπως η Ολλανδία (34,8%) και η Κίνα (25,7%).
Στα επόμενα χρόνια, το οικοσύστημα της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας αναμένεται να επικεντρωθεί στη βελτίωση της κάλυψης του 5G σε αγροτικές περιοχές, καθώς περίπου το 55% των αγροτικών νοικοκυριών δεν εξυπηρετείται από κανένα προηγμένο δίκτυο και τον εμπλουτισμό των εφαρμογών που απολαμβάνουν οι χρήστες, μέσω της μετάβασης σε αυτόνομα 5G (5G Standalone) δίκτυα και 5G-Advanced τεχνολογίες.
Tα εξελιγμένα αυτά δίκτυα θα «πατάνε» στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για «έξυπνη», ευέλικτη και αυτοματοποιημένη διαχείριση των πόρων των δικτύων τεχνολογίας 5G και 6G και θα επιτρέπουν τη διαχείριση, τη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου χωρίς την ανάγκη συνεχούς ανθρώπινης παρέμβασης.
Εν όψει της ενεργοποίησης του 5G Stand Alone στη χώρα μας, η κατάλληλη αρχιτεκτονική των τηλεπικοινωνιακών δικτύων που διασφαλίζει τη συμβατότητα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και η εναρμόνιση της χώρας μας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανάπτυξης και λειτουργίας, που «παντρεύουν» την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων με την ταχεία εφαρμογή ψηφιακών έργων και επενδύσεων, ελαχιστοποιώντας τα επίπεδα γραφειοκρατίας, είναι η κινητήρια δύναμη που θα απελευθερώσει τη δυναμική της πέμπτης γενιάς δικτύων.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr