Πόσο καλά γνωρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Απόδημο Ελληνισμό;
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κατανοεί πως ο απόδημος και ο ομογενειακός Ελληνισμό βρίσκεται πλέον αλλού...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αυτές τις μέρες, με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στα μεγάλα ομογενειακά κέντρα της υφηλίου, βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού (Καναδάς), έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν περιοδείες/εκστρατείες «ενημέρωσης» των αποδήμων και των ομογενών στις χώρες μόνιμης εγκατάστασής τους τους, με στόχο να τους παροτρύνουν να χρησιμοποιήσουν μαζικά τη ρύθμιση της επιστολικής ψήφου και να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας, για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Ιούνη.
Ήδη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος περιοδεύει στις μεγάλες πόλεις του Καναδά, ενώ μέσα στην εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος θα επισκεφτεί την Αυστραλία. Το πρόγραμμα των δύο υπουργών δίνει έμφαση σε συναντήσεις ενημέρωσης των ομογενών και των αποδήμων, μέσα από επαφές και ανοιχτές συγκεντρώσεις σε έδρες ομογενειακών οργανώσεων που δεν έχουν ιδιαίτερη απήχηση στις ευρύτερες ελληνικές παροικίες του εξωτερικού.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, η πρώτη ήταν η θεώρηση και η στόχευση της μπροσούρας της διαβούλευσης για τον Απόδημο Ελληνισμό, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ονόμασε «στρατηγικό σχεδιασμό», που η νυν «επιτελική» ελληνική κυβέρνηση δείχνει να μη γνωρίζει και να μη καταλαβαίνει τα βασικά διαχειριστικά, αλλά πάνω από όλα, τα βασικά κοινωνικά, ταυτοτικά και πολιτικά αυτονόητα, που επικρατούν εδώ και πολλές δεκαετίες τώρα, στα μεγάλα υπερπόντια κέντρα του εξωελλαδικού Ελληνισμού.
Οι δημόσιες δηλώσεις και οι κινήσεις βασικών υπουργών της κυβέρνησης, αποδεικνύουν πως χρεώνουν τη χαμηλή συμμετοχή των απόδημων και των ομογενών στις περσινές βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, περίπου 23.000 ψηφοφόροι, στους περιορισμούς της τότε νομοθεσίας, περιορισμοί που δεν υφίστανται πλέον.
Τι αγνοεί η κυβέρνηση
Επίσης, η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί πόσο δύσκολο και ιδιαίτερα χρονοβόρο είναι τα τελευταία δύο χρόνια να αποκτήσεις ελληνικό διαβατήριο από το εξωτερικό, για να εγγραφής έτσι και για την επιστολική ψήφου, αν δεν έχεις σχέση με το taxisnet. Η δυσκολία οφείλεται στην υποστελέχωση των προξενείων, καθώς και στην κατάργηση το 2022 του ρόλου του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών και της αφαίρεσης του δικαιώματος καταβολής των σχετικών εγγράφων και σε αυτό, μέσω και πληρεξούσιου δικηγόρου.
Βασικά στελέχη της κυβέρνησης φαίνεται να πιστεύουν πως με επιτόπιες επισκέψεις ενημέρωσης και ανάλογη διαφημιστική εκστρατεία, οι εγγραφές για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο θα αυξηθούν σημαντικά…
Δεν φαίνεται να κατανοεί η ελληνική κυβέρνηση, πως ο απόδημος και ο ομογενειακός Ελληνισμό βρίσκεται πλέον ταυτοτικά, πολιτισμικά και πολιτικά, αλλού... Δεν αντιλαμβάνεται πως η πολύμορφη εθνοτική ταυτότητα/ «ελληνικότητα» του 2024 βιώνεται πρωτίστως ως γλωσσική, πολιτισμική και «ιδεολογική» ή ιδεατή ταυτότητα, κυρίως στην ιδιωτική και ατομική και όχι στη δημόσια και συλλογική σφαίρα.
Δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πως ο παγκόσμιος Ελληνισμός πλάθεται και συγκροτείται ως πολλές ετερόδοξες κοινότητες, ή ως εθνοτική ταυτότητα, και μέσα από τα εκπαιδευτικά, πολιτισμικά, ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά, ιστορικά και θεσμικά «εργαλεία» των κυρίαρχων κοινωνιών όπου γεννιέται, μεγαλώνει, πλάθεται και αισθάνεται πως ανήκει, πρωτίστως.
Το ερώτημα με την επιστολική ψήφο
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η επιστολική ψήφος στις εκτός ελληνικών συνόρων επικράτειες μπορεί να αυξήσει κάπως τη συμμετοχή στις ΗΠΑ, στον Καναδά, ή στην Αυστραλία, αλλά, δε θα έχει τα μεγάλα αριθμητικά μεγέθη που στοχεύει ή νομίζει πως μπορεί να έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιούνη, συγκρινόμενη με τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του 2023, εκτιμώ πως θα είναι πάλι μικρή, σε σχέση με το σημερινό μέγεθος του εξωελλαδικού Ελληνισμού. Η συμμετοχή θα εστιαστεί ξανά στις χώρες της Ευρώπης και θα αφορά κυρίως το μεταναστευτικό ρεύμα της δεκαετίας της πολυεπίπεδης κρίσης του 2010.
Πάντως, είναι κρίμα, που η συζήτηση για τη χορήγηση εκλογικού δικαιώματος στους Απόδημους και στους Ομογενείς, δεν στάθηκε αφορμή για έναν ουσιαστικότερο διάλογο, στην Ελλάδα αλλά και στα κέντρα του εξωελλαδικού Ελληνισμού, που θα αφορούσε όλο το εύρος των σχέσεων Ελλάδας και Αποδήμων/Ομογενών.
Και τα υπόλοιπα κόμματα εθελοτυφλούν
Δυστυχώς, δεν είναι μόνο η νυν ελληνική κυβέρνηση που δεν αντιλαμβάνεται και δε νοιάζεται για το που στα αλήθεια βρίσκεται και πως στα αλήθεια συγκροτείται ο σημερινός πολύμορφος Οικουμενικός Ελληνισμός.
Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, όπως απέδειξε και η επιχειρηματολογία τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων, αδιαφορούν, εθελοτυφλούν, αδυνατούν να γνωρίσουν και να δουν τα εθνικά, πολιτισμικά, οικονομικά και άλλα οφέλη μιας ουσιαστικότερης, αλλά και αμφίδρομης σχέσης με τον εξωελλαδικό Ελληνισμό.
Όσο για το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που έβαλε τον Απόδημο Ελληνισμό στο κυβερνητικό του πρόγραμμα για αρκετές δεκαετίες, ασκώντας ουσιαστική και πολύπλευρη πολιτική, μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του, δεν έχει καν καταφέρει ακόμα να συγκροτήσει τον τομέα Απόδημου Ελληνισμού που πάντα είχε!
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα της κάλπης – Τι θα συμβεί σε περίπτωση ισοπαλίας
Αμπελόκηποι: Στη φυλακή οδηγείται ο 31χρονος - Την Πέμπτη απολογείται η σύντροφός του
Επίδειξη δύναμης από το Ιράν: Έδειξε σε βίντεο υπόγεια τούνελ γεμάτα βαλλιστικούς πυραύλους
«Κόβει» το τσιγάρο η Βρετανία: Το απαγορεύει στους εφήβους και σε εξωτερικούς χώρους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr