Οι διακριτοί ρόλοι
Εναν νέο δρόµο στην κοινή πορεία Ορθοδοξίας και Πολιτείας ανοίγει η συµφωνία Τσίπρα - Ιερώνυµου, η οποία ασφαλώς θα µείνει ιστορική, αν δεν προσκρούσει στην Ιερά Σύνοδο: για πρώτη φορά στη χώρα µας αναγνωρίζονται οι διακριτοί ρόλοι Κράτους - Εκκλησίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Πρόκειται για έναν προωθητικό συµβιβασµό, ανάµεσα σε εκείνους που πρεσβεύουν τον πλήρη χωρισµό και σε εκείνους που επιθυµούν τη διαιώνιση της σηµερινής σχέσης Πολιτείας - Εκκλησίας. Εναν ιστορικό συµβιβασµό που θα επιτρέψει -εφόσον ολοκληρωθεί- στο πολιτικό σύστηµα να προχωρήσει τη συνταγµατική αναθεώρηση µε τέτοιον τρόπο ώστε να καταστήσει το Κράτος ουδέτερο ως προς τη θρησκεία.
Δεν θα µπορούσε να γίνει διαφορετικά – καθώς κάτι τέτοιο είναι κοινή πρακτική στα ευρωπαϊκά συντάγµατα: δεν θα µπορούσε η χώρα µας να διατηρεί αιωνίως τις διατάξεις του άρθρου 3 του Συντάγµατος, που «δένει» Εκκλησία και Πολιτεία µε σχέσεις που δεν έχουν αποκλειστικά πνευµατικό χαρακτήρα. Από την άλλη πλευρά, η συµφωνία είναι επίσης προωθητική για την ίδια την Εκκλησία: τόσο η διασφάλιση της µισθοδοσίας των κληρικών όσο και η από κοινού αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα δώσουν στην εκκλησιαστική ηγεσία τα µέσα για την εκπλήρωση του κοινωνικού ρόλου της Ορθοδοξίας.
Η διάκριση των ρόλων Κράτους - Εκκλησίας θα εµβαθύνει παράλληλα τη σχέση των πιστών µε την Εκκλησία: σε κάθε περίπτωση, είναι διαφορετικό να είναι ο ιερέας ένας υπάλληλος του κράτους και διαφορετικό να είναι ένας λειτουργός της Εκκλησίας.
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα της κάλπης – Τι θα συμβεί σε περίπτωση ισοπαλίας
Αμπελόκηποι: Στη φυλακή οδηγείται ο 31χρονος - Την Πέμπτη απολογείται η σύντροφός του
Επίδειξη δύναμης από το Ιράν: Έδειξε σε βίντεο υπόγεια τούνελ γεμάτα βαλλιστικούς πυραύλους
«Κόβει» το τσιγάρο η Βρετανία: Το απαγορεύει στους εφήβους και σε εξωτερικούς χώρους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr