Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Ζητείται σταθερότητα
Τα πράγµατα όµως δεν θα είναι καθόλου εύκολα στην επαναληπτική αναµέτρηση στις 5 Μαΐου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία την Κυριακή, όπου υπερίσχυσε τελικά µε µόλις 4.600 ψήφους ο Στέβο Πενταρόφσκι (42,85%) της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (42,24%), ουσιαστικά δεν κέρδισε κανείς, παρά το γεγονός ότι και οι δύο έσπευσαν να εµφανιστούν ως νικητές! Αντίθετα απώλεσαν σηµαντικές εκλογικές δυνάµεις τόσο ο κυβερνητικός συνασπισµός υπό τον Ζόραν Ζάεφ όσο και η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE υπό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Το τελευταίο µάλιστα, πριν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσµα από την κρατική εκλογική επιτροπή, έσπευσε να γιορτάσει και τη... νίκη της υποψήφιάς του κάνοντας λόγο για «µακεδονική άνοιξη», να υποστηρίξει ότι έφτασε το τέλος της εποχής Ζάεφ -πότε πρόλαβε να γίνει και εποχή, αφού είναι στη διακυβέρνηση της χώρας µόλις δύο χρόνια- και να ζητήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οµως το αίτηµα που κυριάρχησε από πλευράς της ηγεσίας του VMRO-DPMNE σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, µε το σύνθηµα ότι νίκη (στον πρώτο γύρο) της Γκ. Σιλιάνοφσκα θα σηµάνει πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα οδηγήσουν στο τέλος του ζαεφισµού, µάλλον ξεθωριάζει. Το οριακό αποτέλεσµα, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν στην εκλογική διαδικασία παρατυπίες που θα έδιναν αφορµές στην αντιπολίτευση να αµφισβητήσει το αποτέλεσµα, αλλά και το ότι η Γκ. Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε 120.000 ψήφους λιγότερες απ’ ό,τι είχε συγκεντρώσει το 2014 ο σηµερινός απερχόµενος πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, αποµακρύνουν το όποιο ενδεχόµενο µποϊκοτάζ στον δεύτερο γύρο από το VMRO-DPMNE.
Τα πράγµατα όµως δεν θα είναι καθόλου εύκολα στην επαναληπτική αναµέτρηση στις 5 Μαΐου. Η δεξαµενή ψηφοφόρων από την οποία αντλεί το VMRODPMNE έχει εξαντληθεί και η πρόσκληση των Μίτσκοσκι-Σιλιάνοφσκα προς τους ψηφοφόρους του Αλβανού Μπλερίµ Ρέκα (10,57%) για να ψηφίσουν την τελευταία µάλλον χτυπά λάθος πόρτα. ∆εν υπάρχει Αλβανός που να µη θυµάται την εισβολή στη Βουλή των οπαδών του VMRO-DPMNE για να αποτρέψουν την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι, ούτε τις έντονες αντιδράσεις του για την καθιέρωση ως δεύτερης επίσηµης γλώσσας της αλβανικής. Οµως και στο κυβερνητικό στρατόπεδο του Ζ. Ζάεφ µάλλον δεν πανηγυρίζουν για την πρωτιά και υπάρχει σκεπτικισµός. Ο Στ. Πενταρόφσκι συγκέντρωσε περίπου 2.000 λιγότερες ψήφους από εκείνες που είχε πάρει το 2014, όταν κατέβηκε ως υποψήφιος µόνο του SDSM. Οµως αυτήν τη φορά είχε και την υποστήριξη και του αλβανικού DUΙ και άλλων δύο µικρότερων κοινοβουλευτικών κοµµάτων. Και όπως φάνηκε, µεγάλο µέρος των ψηφοφόρων τους επέλεξε τον Αλβανό υποψήφιο ή απείχε από τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτό που ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουν οµαλές οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα, κάτι που θα εξασφαλίσει η εκλογή Πενταρόφσκι, η οποία θα σηµάνει και τη συνέχιση της διακυβέρνησης Ζάεφ µέχρι το τέλος του 2020.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr