Ο Μητσοτάκης, ο Τραμπ, τα Τέμπη κι ο απόπατος
Η τακτική «flood the zone» ή αλλιώς... κατακλυσμός του πεδίου με πληροφορίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις για την τακτική «flood the zone» που ακολουθεί ο Τραμπ. Ο μεταφορικός αυτός όρος χρησιμοποιείται για να περιγραφεί ο «κατακλυσμός του πεδίου με πληροφορίες». Η συγκεκριμένη φράση ήλθε στο προσκήνιο από τον ακροδεξιό, άλλοτε σύμβουλο του Τραμπ, Στιβ Μπάνον το 2018, όταν σε συνέντευξή του είπε πιο ωμά «flood the zone with shit».
Η συγκεκριμένη τακτική επιστρατεύεται αρχικά όταν ο ισχυρός δεν μπορεί να ελέγξει την ροή των πληροφοριών και των ειδήσεων. Έτσι «γεμίζει» την δημόσια συζήτηση με πληροφορίες φαινομενικά χρήσιμες μα ουσιαστικά άχρηστες ώστε το κοινό να αποπροσανατολιστεί. Όταν επιτευχθεί η σύγχυση, τότε προχωρά σε αστραπιαίες κινήσεις, με τις οποίες κατευθύνει την κοινή γνώμη προς μια κατεύθυνση, ώστε πλέον να ελέγξει το γενικό αφήγημα.
Ας έλθουμε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την τραγωδία των Τεμπών. Το κομβικό ζήτημα γύρω από τη διερεύνηση του εγκληματικού δυστυχήματος δεν αφορά ή δεν θα έπρεπε να αφορά την πυρόσφαιρα και τα αίτια αυτής, αλλά το γεγονός πως δύο τρένα εν έτει 2023 συγκρούστηκαν, οδηγώντας στο θάνατο 57 ανθρώπους.
Ναι, τα αίτια της πυρόσφαιρας είναι σοβαρό θέμα, αλλά όχι το μείζον στη συγκεκριμένη φάση. Το κυβερνών πολιτικό προσωπικό λίγο το ενδιαφέρει αν θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για λαθρεμπόριο, πόσω μάλλον όταν μια τέτοια κατηγορία είναι δύσκολο να ακουμπήσει στα δικαστήρια ένα πολιτικό πρόσωπο. Οι ενέργειες και οι παραλείψεις των στελεχών των σιδηροδρόμων και των πολιτικών προϊσταμένων τους, όμως, αποτελούν λαιμητόμο για υπουργούς και διοικήσεις, καθώς αυτές ευθέως οδήγησαν στον θάνατο επιβαίνοντες την αμαξοστοιχία.
Παρόλα αυτά τους τελευταίους μήνες έχει ξεσπάσει ένας πρωτοφανής πόλεμος ανάμεσα σε συγγενείς, δικηγόρους και πραγματογνώμονες για τα αίτια της ανάφλεξης. Η αντιπαράθεση έχει προσλάβει έντονα στοιχεία συνωμοσιολογίας, ενώ οι κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί χειρισμοί με τα επίμαχα βίντεο, που βρέθηκαν όλως τυχαίως δύο χρόνια μετά σε έναν «κάδο ανακύκλωσης», έχουν αυξήσει την δυσπιστία για τις έρευνες. Το αποτέλεσμα είναι η δημόσια συζήτηση να αναλώνεται σε θεωρίες δύσκολο ή αδύνατον να αποδειχτούν και το κεντρικό πολιτικό και ποινικό ζήτημα, της σύγκρουσης των δύο τρένων, αφήνεται στην άκρη.
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι ένα σημαντικότατο κείμενο, γιατί ανατέμνει τις αιτίες, διαχρονικές και συγκυριακές, για το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ κάνει σοβαρότατες συστάσεις για το άμεσο και απώτερο μέλλον. Διαλυμένοι (και διόλου παρεμπιπτόντως ιδιωτικοί) σιδηρόδρομοι, πλημμελή συστήματα και πρωτόκολλα ασφαλείας και εξαντλητικά ωράρια των λίγων εργαζομένων εναλλάσσονταν με απόλυτη διαχειριστική ανεπάρκεια για την διάσωση επιζώντων, απόλυτη απουσία ψυχολογικής υποστήριξης και εγκληματική ανεπάρκεια στην υιοθέτηση μέτρων ασφαλείας ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο δυστύχημα.
Τα συμπεράσματα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχουν ευρείες πολιτικές και υπηρεσιακές διαστάσεις. Αλλά ουδείς και ουδεμία συζήτησε για αυτά. Μόνο για μια μικρή αναφορά στο πόρισμα σχετικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας. Την κατάσταση αυτή καλλιέργησε και τελικά εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση. Η σύγχυση επετεύχθη. Και τις τελευταίες ημέρες ήρθε η σειρά της «αντεπίθεσης αλήθειας» για την οποία μίλησε ο Μητσοτάκης στην Κ.Ο. της ΝΔ.
Ας προσέξουμε τι προηγήθηκε το τελευταίο περίπου πενθήμερο. Επίθεση της κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΔΣΑ για ένα πόρισμα που κατέθεσε στη δικαιοσύνη και αφορούσε μεταξύ άλλων την αιτία της έκρηξης. Επικοινωνία κάποιων τυχάρπαστων «ερευνητών» με μέλη των επιτροπών ξένων πανεπιστημίων που συνέβαλαν στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με την πυρόσφαιρα. Επίθεση σε πραγματογνώμονες, που μιλούσαν για ξυλόλιο.
Και μέσα σε μία μέρα, αστραπιαία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ένας δικηγόρος της «οικογενείας», ανέτρεψε τις ίδιες του τις δηλώσεις και άφησε να εννοηθεί πως το πόρισμα που ο ίδιος προ λίγων μηνών διαφήμιζε, είναι «σόλοικο». Από κοντά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μόνιμα στην υπηρεσία της κυβέρνησης, διέταξε έλεγχο για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΣΑΜ. Και αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβγαλε το συμπέρασμα πως αν δεν υπάρχει πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δεν υπάρχει μπάζωμα, άρα δεν υπάρχει συγκάλυψη.
Η σπουδή της κυβέρνησης να ακυρώσει το πόρισμα της αρχής της Πολιτείας, το «Ευαγγέλιο Αυτογνωσίας» κατά τον Σκέρτσο, είναι κραυγαλέα προκλητική. Και το Μαξίμου οδηγήθηκε εκεί με σκοπό να εμφανιστεί τελικά αποκαθαρμένο από πολιτικές αμαρτίες. την ίδια ώρα η «απέναντι» πλευρά θα τσαλαβουτάει στις αντιπαραθέσεις των συγγενών για μια πτυχή του εγκλήματος.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, (συγχωρέστε μου την φράση) γέμισε τον τόπο με σκ@τ@, όπως ακριβώς είπε ο Μπάνον το 2018. Διάφορα μέσα ενημέρωσης λειτούργησαν ως σωλήνες αποχέτευσης. Και διάφοροι πολιτικοί έπεσαν στον απόπατο που οδηγεί στην σύγχυση και την απαξίωση.
Για να τελειώνουμε. Αν δεν ήταν διαλυμένοι οι σιδηρόδρομοι και αν αυτό το κράτος δεν ήταν μια μεσογειακή μπανανία, τότε το δυστύχημα στα Τέμπη πιθανότατα δεν θα είχε συμβεί. Όλα τα άλλα προσφέρονται μόνο προς τέρψη ενός υποανάπτυκτου φιλοθεάμονος κοινού υπό ένα υποανάπτυκτο σύστημα εξουσίας.
Κρανίου τόπος στην Εγνατία: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που το ΙΧ λαμπαδιάζει - Κάηκαν μέχρι και οι κάμερες ασφαλείας
Νέα κίνηση Τραμπ: Κλείνει 30 πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο
ΠΑΣΟΚ: Οριστική αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Μπατζελή για έναν χρόνο
Ερντογάν: «Όποιος σταθεί εμπόδιο στη Συρία, θα βρει απέναντί του την Τουρκία»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr