Ευρωεκλογές: Αποµυθοποίηση και µηνύµατα
Η αποµυθοποίηση της διαδικασίας είναι αναγκαία για να τεθούν στην πραγµατική τους βάση τα µηνύµατα των εκλογών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Αν και στην πολιτική το λογικό δεν είναι πάντα αυτό που συµβαίνει, στην προκειµένη περίπτωση, όπως θα περίµενε κανείς, η οικονοµική κρίση και η περίοδος των µνηµονίων επηρέασαν καθοριστικά την ενίσχυση τάσεων αντιευρωπαϊσµού, κάτι που καταγράφεται ως κοινός τόπος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης που µπήκαν σε πρόγραµµα στήριξης. Μάλιστα, αν ανοίξουµε το κάδρο σε ολόκληρη την ΕΕ, θα καταλάβουµε ότι αυτό είναι µόνο ένα στοιχείο σε ένα συνονθύλευµα ακόµη και ετερόκλητων συστατικών µε άξονα όχι µόνο την οικονοµία αλλά και την ασφάλεια, τη µεταναστευτική πολιτική, τα µεγάλα κοινωνικά ζητήµατα.
Η πορεία οµαλοποίησης των σχέσεων της χώρας µας µε την Ευρωπαϊκή Eνωση -αναµενόµενα και πάλι- συµβάλλει στην άµβλυνση της έκφρασης αρνητικής γνώµης των πολιτών τόσο για το µέλλον και αυτό που ονοµάζουµε ευρωπαϊκή πορεία της χώρας µας, όσο και αναφορικά µε τη συµµετοχή µας στην Ευρωζώνη. ∆ηµοσκοπικά η εικόνα καταγράφεται αναλόγως, µε τους Ελληνες πολίτες να εµφανίζονται ευχαριστηµένοι από τη συµµετοχή της χώρας στη µεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, κρίνοντας πως τα οφέλη υπερτερούν των όποιων αδυναµιών.
Και κάπου εδώ, στο νήµα πριν στηθούν οι ευρωκάλπες, µε τους ανά χώρα ψηφοφόρους να βλέπουν µέσα από το πρίσµα εθνικών κριτηρίων την ευρωπαϊκή πραγµατικότητα, επανέρχεται εµµέσως το ερώτηµα σχετικά µε το «πόσο περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη θέλουµε», κάτι που σε έναν βαθµό απαντά ταυτόχρονα και στο «ποια Ευρώπη θέλουµε». Η ανάγκη θεσµικού επανασχεδιασµού του ευρωπαϊκού οικοδοµήµατος που κάποιοι βλέπουν ως επιτακτική, οι νέες βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να τεθούν οι όποιες αλλαγές, η συρρίκνωση της κλίµακας των ηγετών αλλά και οι διαστάσεις της πραγµατική ένωσης σε πολλά διαφορετικά πεδία διαµορφώνουν ένα πλαίσιο προβληµατισµού.
Στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα προκύψει µετά τις επικείµενες εκλογές, το στοίχηµα πρέπει να κερδηθεί όσον αφορά την εξασφάλιση ισορροπίας των αξιών, συνοχής, αλληλεγγύης, διάθεσης για αποφασιστική αντιµετώπιση κοινών προβληµάτων. Γενικότερα, όµως, οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα φθάσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα έχοντας στο µυαλό τους διαφορετικά ζητήµατα. Επίσης, θα κάνουν τις επιλογές τους µε βάση τη στάση των κοµµάτων στις εθνικές πολιτικές σκηνές. Η αποµυθοποίηση της διαδικασίας είναι αναγκαία για να τεθούν στην πραγµατική τους βάση τα µηνύµατα των εκλογών.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr