Το αποτύπωµα των Πρεσπών στις κάλπες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κάποιοι στα ΜΜΕ υποστήριζαν προεκλογικά ότι η Συµφωνία των Πρεσπών είναι εκείνη που κατά βάση οδηγούσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική συντριβή, ενώ επικαλούνταν αόριστα δηµοσκοπήσεις για να κάνουν λόγο ακόµη και για τιµωρία των «προδοτών» µε µονοψήφια ποσοστά σε νοµούς της Μακεδονίας. Το «Μακεδονικό» διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόβλεπαν οι Κασσάνδρες, και βέβαια αυτό το κλίµα βόλευε την προεκλογική τακτική κάποιων κοµµάτων. Την Κυριακή υπήρξε πράγµατι µια µεγάλη εκλογική ήττα του κυβερνητικού κόµµατος, µε 9,35% διαφορά από τη Ν∆, όµως οι ίδιοι αναλυτές, ίσως από κεκτηµένη ταχύτητα, χρησιµοποιώντας επιλεκτικά κάποια αποτελέσµατα συγκεκριµένων νοµών της Μακεδονίας ή αποµονώνοντας εκλογικά αποτελέσµατα για περιφέρειες και δήµους της περιοχής, συνέχιζαν να αναπαράγουν ότι η Συµφωνία των Πρεσπών οδήγησε σε κατάρρευση-συντριβή τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία.
Το αφήγηµα όµως αυτό, δεν ισχύει µε τον αφοριστικό τρόπο που παρουσιάζεται. Μονοψήφια ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν υπήρξαν σε κανέναν νοµό της Μακεδονίας, ενώ το µικρότερο ήταν εκείνο της περιφέρειας της ∆ράµας µε 17,8%. Στην περιοχή της ∆υτικής Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό κοντά στο πανελλαδικό, µε 23,69% έναντι 34,39% της Ν∆.
Στη µεγαλύτερη µάλιστα εκλογική περιφέρεια της Κοζάνης η διαφορά τους είναι ακόµη µικρότερη, 23,24% έναντι 32,22%, µε τη Ν∆ να υπολείπεται κατά περίπου µία µονάδα του πανελλαδικού της ποσοστού, ενώ στην παραδοσιακά «γαλάζια» Φλώρινα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27,02% και η Ν∆ 33,84%. Στα όρια της πανελλαδικής διαφοράς κινούνται τα ποσοστά και στα Γρεβενά, 23,82% έναντι 34,79%, ενώ στην Καστοριά καταγράφεται η παραδοσιακή «γαλάζια» υπέροχή µε 41,30%, πολύ µικρότερη όµως άλλων εποχών, µε τον ΣΥΡΙΖΑ και εδώ να πλησιάζει στο πανελλαδικό του ποσοστό µε 21,28%.
∆υσµενέστερο πράγµατι ήταν το αποτέλεσµα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, όπου σε επίπεδο περιφέρειας συγκέντρωσε ποσοστό 19,57%, όµως την ίδια ώρα η Ν∆ δεν κατάφερε να εκτοξευθεί σε µια παραδοσιακά «γαλάζια» περιοχή, συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο πανελλαδικό της µε 34,25%. Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από το 20% και µόνο σ’ αυτή της Α’ Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 21,7%. Ανάλογα είναι τα ποσοστά και στις δύο υπολειπόµενες εκλογικές περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας, τη ∆ράµα και την Καβάλα.
Οι προαναφερόµενες περιοχές της Μακεδονίας υπήρξαν παραδοσιακά «κάστρα» της ∆εξιάς και τα ποσοστά που είχε συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2017 ήταν... αφύσικα. Ετσι η επιστροφή στην «κανονικότητα» ήταν θέµα χρόνου. Θα περίµενε όµως κανείς ότι, µε την αντιστροφή του πολιτικού κλίµατος σε συνδυασµό µε το κλίµα κατά της κυβέρνησης που δηµιούργησε το Μακεδονικό, η Ν∆ θα εκτινασσόταν. Κάτι όµως που δεν συνέβη, αφού το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κατέγραψε ποσοστά λίγο πάνω από τον πανελλαδικό µέσο όρο. Η πραγµατική κερδισµένη αυτού του κλίµατος ήταν τελικά η ακροδεξιά του Κυριάκου Βελόπουλου, µε την «Ελληνική Λύση» να καταγράφει στην περιοχή τα µεγαλύτερα ποσοστά της πανελλαδικά, σε επίπεδα του 7%.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr