Περί συµπράξεων και συναινέσεων
Οι συναινέσεις δεν είναι µια συζήτηση του παρόντος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τι διάβολο, προεκλογική περίοδο έχουµε (αν και ήδη έχει αρχίσει να σχολιάζεται πως είναι αρκετά χαλαρή για τα ελληνικά δεδοµένα). Οι συγκλίσεις όµως θα είναι σίγουρα η συζήτηση του µέλλοντος. Του κοντινού και του µακρινού. Ακριβώς αυτό το πνεύµα φαίνεται να εκφράζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Νούµερο 3 στο Επικρατείας της Ν∆ και µε «βαρύ» λόγο στο κόµµα.
Παρότι νοµικός, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι ιδιαίτερα πολιτικός στον λόγο του για τα ζητήµατα των συναινέσεων. Μάλιστα, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρθηκε στις «καλές πρακτικές του εξωτερικού», τονίζοντας πως «µας λείπει η προγραµµατική σύγκλιση όσον αφορά τις συνεργασίες». Θύµισε µάλιστα ότι «τα προγραµµατικά σχέδια συµµαχικών κυβερνήσεων στη Γερµανία και στο Βέλγιο είναι πολυσέλιδα κείµενα» για «να µην υπάρχουν τριβές στην πορεία».
Εφερε µάλιστα και συγκεκριµένα παραδείγµατα, µιλώντας για τα προγραµµατικά προβλήµατα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και την τρικοµµατική κυβέρνηση του 2012 µε τη συµµετοχή της ∆ΗΜΑΡ που επίσης δεν µπόρεσε -λόγω προγραµµατικού ελλείµµατος- να µακροηµερεύσει. Σύµφωνα µε τον βασικό σύµβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη (γιατί έχει και αυτή την ιδιότητα ο Γιώργος Γεραπετρίτης), είναι συγκεκριµένα τα κριτήρια για τη Ν∆: Τα κόµµατα µε τα οποία µπορεί να συµπράξει πρέπει να είναι φιλοευρωπαϊκά, να είναι φιλελεύθερα και να βασίζονται στον ορθό λόγο κρατώντας αποστάσεις από τον λαϊκισµό.
Το ανακλαστικό ερώτηµα είναι το «ποιο κόµµα ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή». Ισως όµως είναι καλύτερο να αναλογιστεί κανείς σε ποια κόµµατα υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Ακόµη και αν δεν είναι κυρίαρχα. Τότε µεγαλώνουν αυτοµάτως τόσο ο κατάλογος όσο και τα πολιτικά περιθώρια. Πάντως ο Γιώργος Γεραπετρίτης για το άµεσο µέλλον αποκλείει κάθε συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ για τους παραπάνω λόγους.
Αντιθέτως προάγει την πολιτική σύµπραξη µε το ΚΙΝΑΛ γιατί ικανοποιεί τα ζητούµενα. Το λίγο πιο µακρινό µέλλον όµως είναι µια άλλη ιστορία. Ιδίως από τη στιγµή που οι εκλογές θα γίνουν µε το αναλογικό σύστηµα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το να βρεθούν 200 βουλευτές για να το αλλάξουν άµεσα δεν είναι µια εύκολη επιχείρηση. Με τα «ζόρια» µάλιστα που θα υπάρξουν στην οικονοµία, κανένας σχηµατισµός δεν µπορεί να αποφασίσει για το «τώρα» χωρίς να βλέπει το «µετά».
Αναλυτικός οδηγός για τη γενική απεργία: «Παραλύει» σήμερα η Αττική - Χειρόφρενο σε μετρό, προαστιακό, λεωφορεία
Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι - Βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά
Αφέθηκε ελεύθερη η Ahou Daryaei, η φοιτήτρια - σύμβολο που «τα έβαλε» με το καθεστώς του Ιράν
Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έπεισε άλλα ρομπότ να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε μαζί του!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr