Όλα µπερδεύονται γλυκά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κοίτα να δεις που κάποια πράγµατα «µπερδεύονται γλυκά», σύµφωνα µε τον στίχο από το οµότιτλο τραγούδι που είχε γράψει το 1986 η Μελίνα Τανάγρη και είχε ερµηνεύσει η Αρλέτα, σε σύνθεση Ελένης Καραΐνδρου. Συγνώµη. Εκλογές. Εκλογές. Συγνώµη. Εχει σηµασία η σειρά; ∆ύο λέξεις φαινοµενικά ασύνδετες, άσχετες µεταξύ τους. Και ρεαλιστικά να το δεις, δηλαδή.
Κι όµως. Σύµφωνα µε τον γλωσσολόγο και φιλόλογο Γιώργο Μπαµπινιώτη, «το ίδιο το ρήµα εκλέγω σηµαίνει επιλέγω, διαλέγω, ενώ ο εκλογεύς είναι ο συλλέκτης φόρων, ο εφοριακός. Το ρήµα εκλογέω σηµαίνει συλλέγω, ενώ το εκλογούµαι σηµαίνει “ζητώ συγνώµη”, απολογούµαι που λένε στην Κύπρο (από το αγγλικό apologise, δάνειο από την ελληνική µε άλλη βεβαίως σηµασία)».
Από την άλλη, συγνώµη είναι: η συγκατάθεση, η επιείκεια που ζητά κάποιος για να του συγχωρεθεί ένα σφάλµα που διέπραξε, µια άπρεπη ή άστοχη ενέργεια ή συµπεριφορά. Λέξη που χρησιµοποιείται για να δηλώσει µετάνοια. Ζητώ συγνώµη για το λάθος µου, δεν θα το επαναλάβω. Είναι βέβαιο ότι κάποιος, οποιοσδήποτε, γνωρίζει την ύπαρξη του ρήµατος «εκλογούµαι»; ∆εν νοµίζω. Ούτε εγώ το γνώριζα. Πιο δηµοφιλές είναι το «εκλέγοµαι».
Τέλος πάντων. Εκλογές και εκλογούµαι έχουν, ως φαίνεται, την ίδια ρίζα. Με έναν τρόπο, δηλαδή, οι «εκλογές» συνδέονται-σχετίζονται µε τη «συγνώµη». Καλό, ε; Πώς µου ’ρθε και τα γράφω αυτά για δύο λέξεις που δείχνουν ασυνάρτητες, αλλά δεν είµαι και τόσο βέβαιος για αυτό (ότι, δηλαδή, είναι µεταξύ τους ασυνάρτητες); Ποιος είµαι εγώ άλλωστε που θα αµφισβητήσω γνώσεις ειδικών και κατηρτισµένων;
Εφαγα τη φλασιά διότι στα µέσα της εβδοµάδας δύο προβεβληµένα στελέχη, ένα από τη Νέα ∆ηµοκρατία και ένα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικούν την -ανθρώπινη- ψήφο µας έκαναν από µια γκάφα ολκής. Ο υποψήφιος µε τη Ν∆ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, µιλώντας για επιδόµατα στο πλαίσιο των προγραµµατικών εξαγγελιών για την αντιµετώπιση της υπογεννητικότητας και του δηµογραφικού, αποσαφήνισε -µε tweet σαν συνέχεια της συνέντευξής του- ότι αυτά θα δίνονται «µόνο σε Ελληνες». Ηταν, δε, απάντηση σε πονηρό σχόλιο -στο Twitter φυσικά- ότι το µέτρο «είναι κίνητρο για τους γύφτους».
Το ’πιασε αυτό η Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια µε τον ΣΥΡΙΖΑ, και ανέβασε στα σόσιαλ µίντια φωτογραφική σύνθεση µε τον σταρ Γιάννη Αντετοκούνµπο, εκµεταλλευόµενη τη συγκυρία ότι µόλις είχε ψηφιστεί παίκτης της χρονιάς στο NBA, για να «την πει» στον Κυρανάκη για την γκάφα που έκανε και να «χτυπήσει» τη Ν∆ επειδή το 2015 είχε καταψηφίσει το τότε νοµοσχέδιο για την ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν -ή µεγαλώνουν- στην Ελλάδα και αισθάνονται Ελληνες.
Την ίδια στιγµή, όµως, εκείνη καπηλεύτηκε την παγκόσµιας ακτινοβολίας διάκριση του Ελληνα αθλητή για να υποδηλώσει την «ανεξιθρησκία» της -και κατ’ επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ- και να «ενισχύσει» την προεκλογική καµπάνια της. Και τα δύο περιστατικά προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Και κοίτα να δεις τι συµβαίνει. Αµφότεροι γνωρίζουν το ρήµα εκλέγοµαι. Το ρήµα εκλογούµαι όµως;
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr