Σεισµός στο... ΣΕΠΕ;
Αυτό που απασχολεί τον κόσµο είναι το κατά πόσο θα γίνονται πραγµατικοί έλεγχοι...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ενώ χθες η Αττική κουνήθηκε και ανησύχησε από το ρήγµα της Πάρνηθας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, µας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει... σεισµός στο Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας.
Αντιθέτως, µας είπε, θα γλιτώσει µερικά χρήµατα αφού πια δεν θα έχει πολιτικά στελέχη εκτός υπουργείου για να συντονίζουν τους ελέγχους του στους χώρους δουλειάς.
Όµως το πρόβληµα και η ανησυχία δεν αφορά την οργανωτική δοµή του ΣΕΠΕ. Ούτε το αν θα έχει διοικητικό ή πολιτικό προϊστάµενο (αν και ο «διοικητικός» είναι πάντα µια πιο απρόσωπη εκδοχή και χωρίς πολιτικές ευθύνες).
Αυτό που απασχολεί τον κόσµο είναι το κατά πόσο θα γίνονται πραγµατικοί έλεγχοι. Αν θα εφαρµόζεται έστω η υφιστάµενη εργατική νοµοθεσία. Ή αν αντίθετα η λειτουργία του ΣΕΠΕ θα γίνει πιο «πλαδαρή», δίνοντας ένα υπόγειο µήνυµα σε εργοδότες να αυθαιρετούν. Ιδίως σε αυτούς που έχουν εγνωσµένη προδιάθεση, και δεν είναι περιθωριακό φαινόµενο σε αυτήν τη χώρα.
Έτσι, σε αυτή την κατεύθυνση, ανησυχητικό στοιχείο είναι πως στις κυβερνητικές ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας και στις δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση δεν γίνεται συγκεκριµένα λόγος για: ωράρια, συλλογικές συµβάσεις (όπου υπάρχουν), υγιεινή και ασφάλεια, προστασία της εγκυµοσύνης, έµφυλες ή άλλες διακρίσεις και τακτική καταβολή νόµιµης µισθοδοσίας. Ολα αυτά θεωρητικά περικλείονται στον όρο «τήρηση της νοµιµότητας». Οµως η µη αναφορά τους υποψιάζει.
Αντίθετα, γίνεται συχνή και πολύ συγκεκριµένη αναφορά στο θέµα της ανασφάλιστης εργασίας και στα πρόστιµα των δεκάδων χιλιάδων ευρώ που προβλέπονται. Προφανώς γιατί η σχετική νοµοθεσία θεσµοθετήθηκε στην προηγούµενη υπουργία του Γιάννη Βρούτση. ∆ηλαδή επί κυβέρνησης Σαµαρά.
Καλό είναι να µην ξεχνούν εκεί στο υπουργείο Εργασίας ότι παραλαµβάνουν µια συνθήκη στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είχε έργο. Τόσο σηµαντικό που ανέδειξε σε κορυφαίο στέλεχος τον πρώτο επικεφαλής του, τον Νάσο Ηλιόπουλο.
Έστω κι αν το έργο έµεινε µακριά από τις µεγάλες ανάγκες των ανθρώπων της µισθωτής εργασίας, υπήρξε: έλεγχοι σε µεγάλες και γνωστές εταιρείες, αιφνιδιαστικές τακτικές και υψηλά πρόστιµα, ακόµη και κλεισίµατα υποκαταστηµάτων τραπεζών. Αραγε αυτά περιλαµβάνονται στο «οπλοστάσιο» της τακτικής του νέου ΣΕΠΕ; Ή θα θεωρηθούν µέτρα «εχθρικά προς την ανάπτυξη»;
Ο Γιάννης Βρούτσης, όπως και συνολικά η κυβέρνηση, θα κριθούν τελικά από τις πράξεις τους. Μόνο που στη συγκεκριµένη περίπτωση αυτές θα τις εκτιµήσει ο κόσµος µε τον πιο άµεσο τρόπο. Από αυτά που θα βιώνει στην εργασία του. Οχι από περίπλοκα στατιστικά στοιχεία ή επιστηµονικές εκτιµήσεις. Θα είναι µάλιστα πολύ αυστηρός
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr