Τουριστικοί προορισμοί: Παράγκες και παλάτια
Και στον τουριστικό κλάδο, όπως σε όλους τους κλάδους, υπάρχουν καλοί και κακοί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Λέγεται ανταγωνιστικότητα. Εάν είσαι επιχείρηση, την έχεις ή δεν την έχεις και αυτό φαίνεται στο προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρεις και στην επιβράβευση που παίρνεις από τους πελάτες σου. Οταν όµως µιλάµε για το τουριστικό προϊόν, τα πράγµατα δεν είναι πάντα έτσι. Και στον τουριστικό κλάδο, όπως σε όλους τους κλάδους, υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις-πρότυπα µε άριστη σχέση µεταξύ ποιότητας και τιµής και οι άλλες, οι επιχειρήσεις που απλώς επειδή λειτουργούν σε µια περιοχή-διαµάντι πωλούν... άνθρακες για διαµάντια.
Πρόκειται, δυστυχώς, για µια πρακτική που δεν είναι και δύσκολο να τη δει κανείς, ειδικά σε δηµοφιλείς προορισµούς, όπου λόγω της κίνησης και της ζήτησης πολλοί επαγγελµατίες το έχουν εύκολο να ξεµείνουν σε µια άλλη εποχή, χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη όχι απλώς να εκσυγχρονιστούν, αλλά ούτε να κάνουν πράξη τα βασικά: Για παράδειγµα να έχουν καθαρά δωµάτια ή µαγαζιά, κάτι που προφανώς δεν κοστίζει και δεν χρειάζεται µεγάλα επενδυτικά κεφάλαια που, όντως, είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν µέσω της κρίσης.
Το πρόβληµα είναι πως οι κακές πρακτικές, στην περίπτωση του τουρισµού, συµβάλλουν στην καλλιέργεια µιας γενικότερης εικόνας, για µια περιοχή, για ένα χωριό ή για ένα νησί, µε την µπάλα να παίρνει και καλούς επαγγελµατίες. Οταν για παράδειγµα κάποιος µε µεράκι έχει φτιάξει έναν πρότυπο ξενώνα, επενδύοντας κεφάλαια και κόπο, έχει ανταγωνιστικές τιµές και είναι πάντα γεµάτος, αλλά λειτουργεί σε µια περιοχή που η κακή εξυπηρέτηση και η υπερτιµολόγηση πάει σύννεφο σε άλλες επιχειρήσεις, εκ των πραγµάτων δεν µπορεί να προκύψει αυτό που λέµε πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινότητα, το χωριό ή την περιοχή.
Είναι σαφές πως για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται κανόνες, αλλαγή νοοτροπίας που να ξεφεύγει από το παραδοσιακό «ήλιος και θάλασσα». Αυτό µας πήγε κάπου ως οικονοµία µέχρι ένα σηµείο. Από εδώ και στο εξής απαιτείται σχέδιο, σε τοπική αλλά και σε ευρύτερη κλίµακα, µε στόχους, εκπαίδευση και καινοτοµία. Η ελληνική τουριστική βιοµηχανία προσφέρει ανεξάντλητες δυνατότητες ανάπτυξης. Κάτι θα ξέρουν τόσοι και τόσοι, τόσα χρόνια τώρα. Ιδού λοιπόν το στοίχηµα, ιδού και οι ευκαιρίες.
HMPV: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινέζικου ιού στη Θεσσαλονίκη
Τι πρέπει να ξέρετε για τον μεταπνευμονοϊό: Τα συμπτώματα και η θνητότητα - Ο καθηγητής Κιουμής εξηγεί
Νέες καθυστερήσεις: Μπλόκο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr