#ηταν_αναγκη_να_χασετε - Σε ποιους δρόμους κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Φαντάζει παράλογο το γεγονός ότι δεν ανοίγει η συζήτηση στην Κουμουνδούρου για να αναζητηθεί το τι έφταιξε και επήλθε το εν λόγω εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, τι πρέπει να σκεφτεί κάποιος;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, τις εσωκομματικές διεργασίες, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, μίλησε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ -σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη- ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης. Εκεί, ανάμεσα στα υπόλοιπα, παραδέχτηκε πως επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μεγάλη φορολογία και όχι στο πολύ μεγάλο κεφάλαιο, ενώ από την ίδια συνέντευξη ξεχώρισαν δύο σημεία.
Το πρώτο ήρθε όταν -μιλώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πολιτική διακήρυξη και το άνοιγμα που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα- ο 80χρονος πολιτικός, τόνισε: «Η συζήτηση για τα αίτια της ήττας δεν έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ και αν θέλετε τη γνώμη τη δική μου, δεν πρέπει και να ανοίξει. Όταν είσαι τεσσερισήμισι χρόνια στην κυβέρνηση, η αντικειμενικότητα της γνώμης, όταν θέλεις να βγάλεις συμπεράσματα, δεν είναι εύκολη», είπε ο ίδιος. Το δεύτερο προέκυψε ως απάντηση στο ερώτημα τι τον ρωτούν οι πολίτες όταν τον συναντούν στον δρόμο: «Δεν θα το πιστέψετε, με ρωτούν: “ηταν αναγκη να χασετε;”».
Αυτά τα δύο σημεία ειπώθηκαν από τον πολιτικό ο οποίος θεωρείται πολιτικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα και διατέλεσε υπουργός Επικρατείας, κατά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Αυτό σημαίνει πως δεν συζητάμε για απόψεις κάποιου απλού κομματικού στελέχους του, αλλά για τις απόψεις ενός ώριμου πολιτικού οι οποίες αντανακλούν τις τωρινές θέσεις του κόμματος. Εκτός, βέβαια, εάν βγει κάποια πιο επίσημη φωνή από την Κουμουνδούρου και «αδειάσει» τον κ. Φλαμπουράρη και τις απόψεις.
Και επειδή αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, μέχρι τότε -όσοι παρακολουθούμε το πολιτικό ρεπορτάζ- θα μείνουμε με βαθιές, αναπάντητες απορίες: πώς είναι δυνατόν, ένα κόμμα το οποίο έχασε τις εκλογές, να μην προβεί σε αυτοκριτική -μια βαθιά εσωτερική ανάγκη κάθε πολιτικού οργανισμού- και ενδοσκόπηση προκειμένου να αναζητήσει τα αιτία της ήττας του; Στην περίπτωση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε 3% στην καταμέτρηση των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, θα ήταν μάταιο να βρεις την αιτία και τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκες στην απόλυτη συντριβή. Εδώ, όμως, μιλάμε για ένα 31,5%, ποσοστό το οποίο δεν είναι απλώς εκλογικά αξιοσέβαστο, αλλά διατηρεί αυτόν τον πολιτικό σχηματισμό σε τροχιά εξουσίας – συνυπολογίζοντας και το ότι κάθε κυβέρνηση προσμετρά λιγότερους ψηφοφόρους λόγω της φθοράς στην οποία υπόκειται κάθε κυβέρνηση.
Έτσι, λοιπόν, φαντάζει παράλογο το γεγονός ότι δεν ανοίγει η συζήτηση για να αναζητηθεί το τι έφταιξε και επήλθε το εν λόγω εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, τι πρέπει να σκεφτεί κάποιος, συνεχίζοντας τον χορό των ερωτήσεων; Πως δεν ενδιαφέρονται να μάθουν από τις ήττες τους; Πως το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως όλα όσα έκαναν δεν επιδέχονται κριτικής ή πως απαξιώνουν τους ψηφοφόρους τους;
Από την άλλη, η δήλωση του κ. Φλαμπουράρη, η οποία κατέληγε στην απορία «ήταν ανάγκη να χάσετε;», μας θύμισε τον πρώην υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσο Πετρόπουλο, τον οποίο επίσης σταματούσαν στον δρόμο για να τον ευχαριστήσουν που τους έσωσε! Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πετρόπουλος είχε «σώσει», όπως δήλωνε ο ίδιος τον Φεβρουάριο του 2017, τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι τον ευγνωμονούσαν για το καλό που τους έκανε: «Επειδή συνηθίζω να περπατάω στον δρόμο και να μιλάω με τον κόσμο, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες με σταματούν και μου λένε “σωθήκαμε, επιτέλους, τώρα θα πληρώνουμε τις εισφορές μας γιατί παλιά δεν μπορούσαμε, καθώς ήταν πολύ υψηλές”».
Επίσης, στις 13/07/2017, ο Γιάννης Μπαλάφας, πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, είχε μιλήσει επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και επεσήμανε ότι, με αφορμή τη μείωση των εισφορών που πληρώνουν οι εν λόγω επαγγελματίες τον σταμάτησε οδηγός μηχανής -επίσης στον δρόμο- και του είπε πως θεωρούν την κυβέρνηση «ευεργέτες».
Έπειτα από όλα τα παραπάνω, το ερώτημα, το οποίο είναι διπλής ανάγνωσης, συνοψίζεται σε λίγες λέξεις: Σε ποιους δρόμους κινείται, πια, ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία - Ποιοι ασθενείς έχουν προτεραιότητα
Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας: Οι συμφωνίες - «κλειδί»
Οι γυναίκες πτυχιούχοι υπερτερούν αριθμητικά σε όλο τον κόσμο: Ποιες σπουδές προτιμούν - Τι σπουδάζουν στην Ελλάδα
Ανησυχητικές τάσεις: Στο κρεβάτι του πλαστικού από την εφηβεία προκειμένου να... μοιάσουν στα φίλτρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr