Η ψήφος των αποδήµων
Το θέµα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού επανήλθε στη δηµόσια συζήτηση µε αφορµή το «σπάσιµο» της Β’ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών στα τρία. Νέα ?ηµοκρατία και Κίνηµα Αλλαγής έθεσαν τότε ως όρο για την υπερψήφιση της κατάτµησης της περιφέρειας-µαµούθ την ταυτόχρονη νοµοθέτηση του δικαιώµατος ψήφου στους Ελληνες κατοίκους του εξωτερικού.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Εντάξει. Οι όροι είναι για να αποσύρονται, αν όχι για να παραβιάζονται. Η κυβέρνηση έδωσε στην αντιπολίτευση το άλλοθι για να κάνει πίσω, υποσχόµενη τη συγκρότηση επιτροπής που θα επεξεργαστεί την πρόταση. Παραδόξως, η επιτροπή αυτή δεν έµεινε στα λόγια, όπως σχεδόν όλες οι επιτροπές που συστήνονται για να καταλήξει κοµψά ένα θέµα στις ελληνικές καλένδες.
Η πρεµιέρα της έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, και µάλιστα µε φιλόδοξα σχέδια: Να ολοκληρώσει την πρότασή της µέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Οµως, τα ζητήµατα που ανακύπτουν είναι ουκ ολίγα.
Ποιοι θα έχουν δικαίωµα ψήφου; Θα µπει ανώτατο όριο διαρκούς απουσίας από την Ελλάδα, όπως συµβαίνει στις περισσότερες δυτικές χώρες; Θα µπορεί, δηλαδή, ο θείος Στηβ, που κούνησε το µαντίλι στην πατρίδα πριν από 50 χρόνια και την αναπολεί µε αραµπά, να ψηφίζει επειδή έχει ελληνική ιθαγένεια και είναι γραµµένος στο δηµοτολόγιο; Εδώ συγκρούονται δύο απόψεις. Οτι πρέπει να ληφθεί υπόψη το Σύνταγµα που αναφέρεται σε ίσα εκλογικά δικαιώµατα όλων όσοι είναι δικαιούχοι (ιθαγένεια-εγγραφή στα δηµοτολόγια), αλλιώς να ζητηθεί τροποποίηση στην επικείµενη συνταγµατική αναθεώρηση.
Αλλο ερώτηµα: Πού θα κατευθύνεται η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού; Οι απόδηµοι που απουσιάζουν χρόνια δεν γνωρίζουν πρόσωπα, ενδεχοµένως και κόµµατα. Προς το παρόν φαίνεται να προκρίνεται η πρόταση να ψηφίζουν κόµµα και όχι υποψηφίους, κάτι που ισχύει και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Φανταστείτε υποψηφίους να πρέπει να κάνουν τον γύρο του κόσµου για να απευθυνθούν στο ισχυρό οµογενειακό στοιχείο... Πάντως, το Σύνταγµα προβλέπει εκλογικές περιφέρειες και ισονοµία της ψήφου.
Ενα επιπλέον ερώτηµα είναι το πώς θα ψηφίσει ο κάτοικος του εξωτερικού. Η επιλογή θα γίνει µεταξύ της επιστολικής ψήφου ή της προσέλευσης σε κάλπες που θα στηθούν στα κατά τόπους προξενεία σε ειδικά διαµορφωµένους χώρους.
Θεωρητικώς, η ψήφος των µόνιµων κατοίκων του εξωτερικού θα µπορούσε να ισχύσει ως µέτρο από τις επόµενες εκλογές, εφόσον περάσει µε 200 ψήφους από τη Βουλή. Επίσης θεωρητικώς, ο αριθµός των εκλογέων µπορεί να είναι και καθοριστικό στοιχείο µίας εκλογικής αναµέτρησης...
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Γιατί μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα - Ο κρίσιμος ρόλος των «swing states»
Έρχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τα φαρμακεία - Tι ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης
Μαγνησία: Συναγερμός για τρίτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων σε κοπάδι - Αναστατωμένοι οι κτηνοτρόφοι
Μικ Τζάγκερ και Ντικ Βαν Ντάικ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr