ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ: Εκεχειρία με... αλατοπίπερο
Μία θεωρία λέει ότι το ΚΙΝΑΛ μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα ωφελείται περισσότερο από το πάγωμα των εχθροπραξιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Είναι η φαινομενική εκεχειρία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αιτία κρίσης στη Χαριλάου Τρικούπη; Μπορεί μια επιστολή διαμαρτυρίας βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής προς την ηγεσία για τα... ανοίγματα να δημιουργήσει εσωτερικά ρήγματα ή να φρενάρει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πολιτικών χώρων; Ολα μοιάζουν σχετικά. Εξαρτάται από ποια οπτική διαβάζει κανείς τα γεγονότα και κυρίως από το εάν η καλλιέργεια εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ μιας υφεσιακής κατάστασης στις ιδιαίτερα ταραγμένες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, είναι ειλικρινής ή ευκαιριακή.
Θεωρητικά, μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ ήρθε αντιμέτωπο με την πραγματικότητα που εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία να κλείνει την πόρτα στο κόμμα της κυρίας Γεννηματά. Κάτι που διαπιστώθηκε άλλωστε και μετά τις εκλογές του Ιουλίου, όταν ο νέος πρωθυπουργός προσπέρασε την προεκλογική του ρητορική πως θα επιδιώξει συνεργασίες ακόμη κι αν έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Η περίπου βεβαιότητα του ΚΙΝΑΛ πως δεν είναι αναγκαίο στους σημερινούς κυβερνώντες είναι λογικό να προκαλεί αλλαγή στρατηγικής. Εξ ου και η συνάντηση Γείτονα - Φλαμπουράρη, όπως επίσης και οι δηλώσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ που δημιουργούν σταδιακά κλίμα αποκατάστασης στις μέχρι πρότινος εχθρικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής «βλέπει» πως η μοναχική πορεία δεν οδηγεί πουθενά και συγχρόνως κατανοεί πως και ο ΣΥΡΙΖΑ με την εφαρμογή της απλής αναλογικής χρειάζεται συμμάχους για να συγκροτήσει προοδευτική διακυβέρνηση.
Υπάρχει όμως και μία άλλη θεωρία που αναπτύσσεται στη συζήτηση περί εκεχειρίας. Η οποία λέει ότι το ΚΙΝΑΛ μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα ωφελείται περισσότερο από το πάγωμα των εχθροπραξιών, καθώς η νέα κατάσταση διακόπτει τις διαρροές του κόσμου του ή των στελεχών του προς την Κουμουνδούρου. Αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη καλεί σε συγκρότηση μετώπου με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τα κοινωνικά θέματα, είναι αναμενόμενο να φρενάρει την άντληση πασοκογενών στελεχών. Αφετέρου εάν κάποιος προοδευτικός πολίτης που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ σκεφτόταν να κατευθυνθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και να μην κάνει το βήμα με το σκεπτικό πως αργά ή γρήγορα τα δύο κόμματα θα συνεργαστούν.
Συμπέρασμα; Ο χρόνος θα δείξει εάν οι δύο πλευρές πιστεύουν πραγματικά στην ανακωχή και τη διερεύνηση μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας. Εως τότε εκρηκτικές επιστολές και δηλώσεις δυσαρέσκειας είναι απλώς αλατοπίπερο.
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr