Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ελπίζοντας στην υπακοή των πολιτών
Το ζήτημα τώρα είναι πόσοι θα τηρήσουν το lock down, πόσοι θα κυκλοφορήσουν χωρίς άδεια, για ποιους λόγους, πόσα πρόστιμα θα εφαρμοστούν. Το βασικό, πόσοι αντιλαμβάνονται ότι μένοντας σπίτι σώζουν ζωές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -στο τέταρτο, κατά σειρά, διάγγελμά του για το γνωστό ζήτημα- ανακοίνωσε πως από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας, θα απαγορεύεται κάθε άσκοπη μετακίνηση πολιτών, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Όσοι κυκλοφορούν θα πρέπει να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα, ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.
Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα - εάν εξαιρέσεις, βέβαια, όσους πήγαν βόλτες στην πόλη ή ταξίδεψαν στα χωριά τους. Ο πρωθυπουργός, στις 19/3/2020, μας είχε προϊδεάσει ότι θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Τότε, είχε κάνει μια σαφή αναφορά στην ανάγκη αυτοπεριορισμού, στην ανάγκη να μείνουμε σπίτι, ιδίως εν όψει Σαββατοκύριακου, εξηγώντας πως το «οπλοστάσιο» των μέτρων της κυβέρνησης έχει σχεδόν εξαντληθεί. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».
Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το ύστατο -πριν από το απόλυτο lock down- μέτρο ώστε να ανασχεθεί η διασπορά του κορονοϊού και να μη γίνουμε Ιταλία, όπου, όπως τόνισε, «πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά». Αλλά όπως έδειξαν τα καρέ και τα pixels, το επίμαχο Σαββατοκύριακο δεν έμειναν όλοι στο σπίτι. Έτσι, ποια, λοιπόν, θα ήταν η επόμενη κίνηση στον πόλεμο με τον ιό; Αφού υπάρχουν πολλοί που δεν πράττουν υπεύθυνα, η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ένα μέτρο που θυμίζει «σκοτεινές» ημέρες, αλλά τώρα εφαρμόζεται ως «το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας», όπως υπογράμμισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.
Το ζήτημα τώρα είναι πόσοι θα τηρήσουν το lock down, πόσοι θα κυκλοφορήσουν χωρίς άδεια, για ποιους λόγους, πόσα πρόστιμα θα εφαρμοστούν. Το βασικό, πόσοι αντιλαμβάνονται ότι μένοντας σπίτι σώζουν ζωές. Στην κυριολεξία.
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε το μήνυμά του προς τους πολίτες «με τα λόγια του Αμερικανού προέδρου Ρούζβελτ, που ταιριάζουν, νομίζω, σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: ‘’Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε έναν άξιο σκοπό’’».
Αντίστοιχα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, μπαίνοντας στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Ελλάδα από το Παρίσι, στις 24 Ιουλίου 1974, είχε πει: «Θα επαναλάβω τας λέξεις του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών όταν του ανεκοινώθη ο θάνατος του προέδρου Ρούσβελτ: “Boys, pray for me!”».
Εάν τώρα δεν έχει αποτέλεσμα -λόγω πιθανής ανυπακοής πολιτών- η απαγόρευση κυκλοφορίας, ίσως το επόμενο κυβερνητικό μέτρο να είναι μόνο οι προσευχές.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr