Η Μόσχα δίνει τη δική της μάχη κόντρα στον κορονοϊό
Οι ειδικοί θεωρούν ότι αποδείχθηκαν ως τώρα σωτήρια για τη Ρωσία το ακαριαίο «σφράγισμα» των συνόρων και των συγκοινωνιών με την Κίνα όπως και η αναγνωρισμένη εμπειρία των αρμόδιων υπηρεσιών από επιδημίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σίγουρα κάπως αλλιώς φανταζόταν ότι θα γιόρταζε τα 20 χρόνια από την πρώτη του εκλογή στην προεδρία της Ρωσίας (26 Μαρτίου 2000) ο Βλαντιμίρ Πούτιν και όχι αναγγέλλοντας την αναγκαστική αναβολή του Δημοψηφίσματος της 22ας Απριλίου για τις τροπολογίες στο Σύνταγμα και την επιβολή υποχρεωτικής αργίας μίας εβδομάδας ως μέτρο έντασης της μάχης με τον κορονοϊό.
Από την άλλη μεριά, στο Κρεμλίνο φαίνεται πως «φτύνουν στον κόρφο» τους, καθώς η Ρωσία κατέγραψε την εβδομάδα που πέρασε μόλις 1.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και οι νεκροί από την πανδημία (μόλις τρεις την Παρασκευή) δεν έχουν καμία σύγκριση με τα μεγέθη σε άλλες χώρες. Συνολικά έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 200.000 εξετάσεις για τον ιό και μια σειρά από νέα «γρήγορα τεστ» ρωσικής κατασκευής αναμένεται σύντομα να επιστρατευθούν στη μάχη με τον ύπουλο εχθρό.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι αποδείχθηκαν ως τώρα σωτήρια για τη Ρωσία το ακαριαίο «σφράγισμα» των συνόρων και των συγκοινωνιών με την Κίνα όπως και η αναγνωρισμένη εμπειρία των αρμόδιων υπηρεσιών από επιδημίες, αλλά και η σχετικά πειθαρχημένη αντίδραση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και ειδικά όσων είναι (πιθανοί) φορείς της νόσου και κατά κανόνα μεταφέρουν τον ιό επιστρέφοντας στη Ρωσία από δυτικοευρωπαϊκές πόλεις και τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.
Στη Μόσχα μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο επιβλήθηκε γενικό κλείσιμο καταστημάτων και εστιατορίων, με εξαίρεση μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, μέτρο που θα γενικευθεί στη χώρα, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει έλεγχο τιμών σε ιατρικά είδη, υλικά για εξετάσεις και αναπνευστικές συσκευές οξυγόνου, οι τιμές των οποίων εκτοξεύθηκαν, καθώς εκπρόσωποι της ρωσικής ελίτ αισθάνθηκαν ότι είναι η μόνη εγγυημένη μέθοδος για αποφυγή της πανδημίας. Παρά το διαδεδομένο στερεότυπο ότι η Ρωσική Εκκλησία είναι πολύ συντηρητική, στο συγκεκριμένο ζήτημα αποδείχθηκε συγκριτικά πολύ προοδευτική και προσγειωμένη, καθώς αποτρέπει από κοινού με το κράτος όλους τους πιστούς άνω των 65 από την προσέλευση στους ναούς.
Ωστόσο πήρε δραστικά μέτρα για αποκλεισμό των κινδύνων μετάδοσης του ιού κατά την τέλεση των μυστηρίων. Οσοι επιθυμούν να κοινωνήσουν τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής μπορούν να το κάνουν, καθώς οι ιερείς εμποτίζουν σε καθαρό οινόπνευμα την πορφυρή μάκτρα και απολυμαίνουν τη λαβίδα της μετάληψης, ενώ ιερείς και πιστοί χρησιμοποιούν για άλλα μυστήρια ποτηράκια ή βαμβάκι μιας χρήσεως. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα, υπεύθυνο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας, οι οδηγίες αυτές έχουν σαφή θεολογική βάση στους κανόνες και στις παραδόσεις της Εκκλησίας, η οποία στην ιστορία της έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες επιδημίες, χωρίς «ζηλωτική» έπαρση και υπερβολές.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr