Οι ιδεοληψίες της ΝΔ στερούν από τη χώρα ένα αξιόπιστο σχέδιο για το σήμερα και το αύριο
Άρθρο του Αλέκου Φλαμπουράρη στο ethnos.gr - Η Πανδημία που έχει πλήξει και τη χώρα μας, έχει πλήρως ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στη κοινωνική, οικονομική και προσωπική ζωή του καθενός και καθεμιάς μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η Πανδημία που έχει πλήξει και τη χώρα μας, έχει πλήρως ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στη κοινωνική, οικονομική και προσωπική ζωή του καθενός και καθεμιάς μας
Ιδιαίτερα όμως, η κρίση προκαλεί μεγάλα προβλήματα στους τομείς της Υγείας και της Οικονομίας, που αν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα, αλλά και σωστά, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το Λαό και τη Χώρα μας.
Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο λαός και η πολιτική ηγεσία και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει γρήγορα η εξάπλωση του κορονοϊού, με τις λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Όσο η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται, τόσο η Οικονομία συρρικνώνεται και γι’ αυτό πρώτιστο καθήκον αναδεικνύεται η ανάπτυξη, η αναβάθμιση και ισχυροποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και η ταυτόχρονη λήψη οικονομικών μέτρων, απαραίτητων για να διατηρείται σταθερή η εργασία, να συνεχίζεται η παραγωγή και να λειτουργεί η οικονομία.
Την εξυπηρέτηση των δυο αυτών στόχων οφείλει να αναλάβει η κυβέρνηση με τη συμβολή και των κομμάτων της αντιπολίτευσης με πλήρη διαφάνεια και Δημοκρατικό διάλογο. Εδώ όμως, βρίσκεται η μεγάλη δυσκολία της κυβέρνησης της Ν.Δ, γιατί είναι αναγκασμένη να αποδεχτεί και μάλιστα να συμβαδίζει με το βασικό ιδεολογικό της αντίπαλο, το δημόσιο τομέα στο χώρο της υγείας.
Αυτή η πραγματικότητα εμποδίζει τη Ν.Δ. να προχωρήσει στη λήψη συνολικών ριζικών μέτρων τώρα και όχι σταδιακά και κυρίως μετά το τέλος της κρίσης, όπως διατείνεται ότι είναι το σχέδιό της. Λόγω της ισχυρής αντίφασης που προκαλείται από το ιδεολογικό φορτίο της ελεύθερης αγοράς, με επικυριαρχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τη μια και από την άλλη, την καθολική διαπίστωση ότι μόνο ένα Δημόσιο σύστημα υγείας αναβαθμισμένο, με ικανή στελέχωση σε προσωπικό και εξοπλισμό, μπορεί να αποκρούσει τη δολοφονική επίθεση της πανδημίας, γίνονται διακριτά τα αποτυπώματα στις ασκούμενες πολιτικές από τη κυβέρνηση της ΝΔ.
Γιατί τι άλλο σημαίνει
- το ότι δεν αυξάνουν τα ΤΕΣΤ και τα εργαστήρια που γίνονται στο δημόσιο σύστημα;
- το ότι δεν αυξάνουν καθοριστικά τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας;
- το ότι δεν προχωράνε σε επίταξη των Μ.Ε.Θ ιδιωτικών κλινικών;
- και τέλος, το ότι δεν προχωράνε στην άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών και νοσηλευτών, μόνιμων στο ΕΣΥ, και δεν εξοπλίζουν επαρκώς όλες τις μονάδες του ΕΣΥ με τα απαραίτητα υλικά υγιεινής και ασφάλειας;
Αυτά τα μέτρα θωράκισης του συστήματος Δημόσιας Υγείας είναι απαραίτητα, ώστε μαζί με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, της αυξημένης απολύμανσης και προσωπικής υγιεινής, δίνουν ουσιαστικό νόημα στο «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ». Γιατί πείθουν για τη σοβαρότητα του σχεδίου, αλλιώς είναι εύκολο να επιρριφθούν οι ευθύνες αν κάτι δεν πάει καλά –που το απεύχομαι- μόνο στους πολύ λίγους, που δε συμμορφώθηκαν με τα περιοριστικά μέτρα. Όπως προ είπα ταυτόχρονα με τη μάχη στο πεδίο της δημόσιας υγείας, πρέπει να δοθεί και εξίσου μεγάλη μάχη και να επιδιωχθεί η ανάσχεση των καταστροφικών συνεπειών στην οικονομική ζωή της χώρας. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρξει:
- Παροχή ρευστότητας, δηλαδή ζεστό χρήμα στην αγορά
- Πλήρης εισοδηματική κάλυψη των εργαζομένων που έχουν απολυθεί ή μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ή αναγκάζονται σε μείωση του χρόνου εργασίας τους
- Προστασία της εργασίας με απαγόρευση των απολύσεων
- Οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων
- Προστασία των ευάλωτων ομάδων
Οι έως σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης διακρίνονται για την ατολμία και ανεπάρκεια που υπολείπεται, όχι μόνο των αναγκών της οικονομίας, αλλά κυρίως της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο πεδίο της αγοράς εργασίας όπου η κυβέρνηση προχωρά σε επιλογές που στηρίζονται σε δύο άξονες: τη διευκόλυνση των απολύσεων και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, επιλογές δηλαδή που είναι αντίθετες σε όσα είναι αναγκαία να γίνουν τούτη τη δύσκολη περίοδο για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και της κοινωνικής συνοχής.
Παράλληλα απουσιάζει ηχηρά ένα ισχυρό πρόγραμμα εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ειδικότερα η κυβέρνηση που πρέπει να δράσει με τρόπο που να προλαμβάνει τις συνέπειες της κρίσης προχωρώντας στην εφαρμογή οριζόντιων και εμπροσθοβαρών μέτρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ύφεσης στην ελληνική οικονομία που δε θα μπορεί να αντέξει. Να ακολουθήσει δηλαδή μια σειρά χώρες που εφαρμόζουν πακέτα ενισχύσεων που φτάνουν μέχρι το 20% του ΑΕΠ τους.
Όλα τα κόμματα, επιμένουν σε μία επιθετική πολιτική απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις της ΕΕ, ώστε άμεσα, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και κυρίως την ΕΚΤ, που αυτή τυπώνει χρήμα, να ενισχύσουν τη ρευστότητα των χωρών χωρίς μνημόνια που συνοδεύονται από μέτρα, πρακτική που αποδείχτηκε λάνθασμένη και αναποτελεσματική. Στη δύσκολη αυτή περίοδο το κράτος πρέπει να είναι δίπλα στους πολίτες, να απλώνει δίκτυ προστασίας και να ικανοποιεί τις ανάγκες τους, προκειμένου να βγούμε όσο το δυνατό περισσότερο αλώβητοι από αυτή την υγειονομική και οικονομική κρίση.
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr