Our Network|16.03.2019 13:32

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση «Souvenirs de Salonique»

Ντέπη Χιωτοπούλου

«Souvenirs de Salonique, γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται απόψε το βράδυ, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (σ.σ. έλευση αποκλειστικά με επίσημη πρόσκληση).

Μια επιλογή γαλλικών ιστοριών, η οποία αποτελείται από έξι ενότητες, θα μεταφέρει, έως τις 25 Απριλίου, στο κοινό, τη γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, τη δημιουργία του Γαλλικού Προξενείου, τη δράση των Γάλλων αρχιτεκτόνων και την επιρροή τους στη Θεσσαλονίκη, την ίδρυση και λειτουργία του «Λυσέ» κ.ά.

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Phillippe Ray

«Ενα από τα πράγματα που βλέπουμε στην έκθεση είναι το εμπόριο και η οικονομία της Θεσσαλονίκης γιατί από τα μέσα του 18ου αιώνα η Οθωμανική αυτοκρατορία αρχίζει και γίνεται πιο εύθραστη, ανοίγονται νέες υποδομές,έρχονται νέοι έμποροι, εγκαθίστανται πολλοί Γάλλοι στην πόλη και δημιουργούνται νέες διασυνδέσεις με τη Γαλλία» επισήμανε ο Γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Phillippe Ray, κατά τη διάρκεια της πρωινής ξενάγησης που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Η εβραϊκή κοινότητα

Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της έκθεσης , είναι κυρίως οι απόγονοι των Εβραϊκών οικογενειών της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, το διήμερο 16 – 17 Μαρτίου, θα υπάρξουν πολλοί ομιλητές από αυτές τις οικογένειες, οι οποίοι θα μιλήσουν για την πορεία των οικογενειών τους, θα αναφερθούν στα στοιχεία που τους συνδέουν με τη Θεσσαλονίκη, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να συνδέονται με την πόλη.

Θεσσαλονίκη – Μασσαλία

Σημαντική, μεταξύ των ενοτήτων στην έκθεση, είναι η Μασσαλία, η οποία μπορεί να μην είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με την πόλη.

Οπως ανέφερε ο Γενικός πρόξενος της Γαλλίας Phillippe Ray, ο πρώτος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη ήταν έμπορος από τη Μασσαλία, οπότε το εμπόριο, ουσιαστικά ήρθε να εκπροσωπήσει τη Μασσαλία στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, το λιμάνι της Μασσαλίας, το οποίο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χτίστηκε με βάση το πρότυπο της γαλλικής πόλης, «γι’ αυτό το λόγο έχουμε αφιερώσει στις 1 Απριλίου, ένα θέμα, σχετικά με την κατασκευή του λιμανίου». Υπεύθυνοι από το λιμάνι της Μασσαλίας θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να συνομιλήσουν με τους υπευθύνους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Oι ενότητες

Οι έξι ενότητες που θα παρουσιάζονται στην αίθουσα Dassault στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, από τις 15 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου, και ώρες Δευτέρα – Παρασκευή 16.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00 – 20.00 είναι οι εξής:

-Απαρχές της γαλλικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη – Δημιουργία Γαλλικού Προξενείου

-Η γαλλική ταυτότητα στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης – Το λιμάνι

-Η Εβραϊκή κοινότητα και η εδραίωση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας στη Θεσσαλονίκη

-Το έργο των γαλλικών θρησκευτικών αποστολών στη Θεσσαλονίκη – τα σχολεία των Λαζαριστών, των Αδελφών, του Ελέους, των Φρέρηδων

-Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη – Η πυρκαγιά του 1917 και γάλλοι αρχιτέκτονες

- Η ίδρυση, η λειτουργία και η παρουσία του ΄Λυσε΄.

ΘεσσαλονίκηSouvenirs de Saloniqueέκθεση