Our Network|12.11.2018 16:18

Ένα Negroni στην μπάρα του Bunuel

Newsroom

Tον Σταμάτη Σταματιάδη τον γνώρισα στο Borsalino, όταν μαζί με τον Γιάννη Κοροβέση ετοίμαζαν την πρώτη λίστα με τα cocktails του μαγαζιού. Αργότερα διασταυρωθήκαμε στο Meerkat, στο Κουκάκι. Μου άρεσαν πάντα οι συζητήσεις μας, γιατί δεν μέναμε μόνο στα του ποτού, αλλά επεκτεινόμασταν και σε άλλα πεδία. Έτσι ανακαλύψαμε την ιδιαίτερη συμπάθεια που είχαμε και οι δύο για τον Luis Buñuel.

Φυσικά, δεν φανταζόμουν ότι την επόμενη φορά θα βρισκόμασταν σε ένα μαγαζί στο Κολωνάκι που θα έφερε το όνομα του ανατρεπτικού Ισπανού σκηνοθέτη και ότι ιδιοκτήτης του θα ήταν ο ίδιος ο Σταμάτης. Το Buñuel, που μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι, είναι κάτι ανάμεσα σε μπαρ και μπιστρό. Ένας μικρός χώρος με πολλές διακοσμητικές λεπτομέρειες, που αποπνέει αριστοκρατικό πνεύμα μιας περασμένης εποχής.

Ένα αστικό σαλόνι το οποίο έχει κάτι από εκείνο της «Κρυφής γοητείας της μπουρζουαζίας». Καρέκλες σε βαθυπράσινο βελούδο με κρόσσια κι άλλες με σκαλιστή πλάτη και ψάθινη βάση βρίσκονται δεξιά και αριστερά από τα μικρά μαρμάρινα τραπέζια, κάτω από τα όμορφα ρετρό φωτιστικά. Ένα παλιό σκρίνιο έχει κοπεί στα δύο· το κάτω μέρος του στηρίζει τη μαρμάρινη μπάρα, ενώ το επάνω, τοποθετημένο στον τοίχο ακριβώς πίσω της, είναι γεμάτο με ποτήρια και μπουκάλια. Το σκούρο χρώμα στους τοίχους σπάει με μικρές χρυσαφένιες λεπτομέρειες, ενώ στα αριστερά του μπαρ μια μεγάλη φωτογραφία της πλέον χαρακτηριστικής σκηνής του «Ανδαλουσιανού σκύλου», της πρώτης ταινίας του Buñuel, φωτίζεται σχεδόν κινηματογραφικά. 

Ο Σταμάτης μαζί με τον αδερφό του, Αντώνη, έφτιαξαν αυτό το καινούργιο στέκι για εκείνους που αγαπούν τα κλασικά ποτά, την ψαγμένη μουσική, τον καλό καφέ αλλά και τα προσεγμένα πιάτα, με σκοπό όλοι να γίνονται μια ευχάριστη παρέα.

Ξεκινούν λοιπόν από νωρίς το πρωί και σερβίρουν καφέ –Area 51 με ποικιλίες από τη Βραζιλία και την Αιθιοπία– μαζί με πρωινό και γλυκές λιχουδιές, ενώ δεν λείπουν οι αλμυρές προτάσεις – όπως το καρπάτσιο μόσχου με μαύρη τρούφα, παλαιωμένο πεκορίνο και καψαλισμένα αμπελοφάσουλα και τα φρέσκα όστρακα που «παίζουν» όμως μόνο τα Σαββατοκύριακα και τα οποία μπορείς να συνδυάσεις (και) με κάποιο κρασί. Με το που βραδιάζει όμως, το αλκοόλ γίνεται ο πρωταγωνιστής.

Η λίστα με τα cocktails που φέρει την υπογραφή του Σταμάτη είναι βασισμένη σε κλασικές συνταγές της δεκαετίας του 1920 και του 1930, τότε που η Αμερική έπινε τα ποτά της παράνομα (βλ. ποτοαπαγόρευση) και ο Buñuel άρχιζε να ξεδιπλώνει τις σουρεαλιστικές του ιδέες στη μεγάλη οθόνη. Στην ουσία, δεν τα έχει πειράξει. Έχει δώσει στο καθένα ένα δικό του twist.

Έτσι, το Hanky Panky με τον δυνατό βοτανικό χαρακτήρα σερβίρεται με μια πίκλα από πορτοκάλι, το Manhattan φτιάχνεται με bourbon fat washed με μανιτάρια εποχής που του δίνουν πλούσιο, γεμάτο, γήινο χαρακτήρα, ενώ το ποτήρι του Negroni καπνίζεται με ξύλο ελιάς. Όσο για το Bloody Mary, γεμάτο umami, έχει ήδη γίνει από τα αγαπημένα μου. Κάθε γουλιά του σου ανοίγει όλο και περισσότερο την όρεξη. Ναι, το νέο αυτό παλαιού τύπου ποτάδικο, που ντύνεται και με ωραίες ατμοσφαιρικές μουσικές, θα μπορούσε άνετα να είναι στέκι και του ίδιου του Buñuel, που αγαπούσε τα Dry Martini – εδώ θα το δοκίμαζε με αγουρέλαιο από τη Μάνη.

Πατριάρχου Ιωακείμ 60, Κολωνάκι, τηλ. 2111132626

Κείμενο: Βασίλης Δημαράς, Φωτογραφίες: Πάνος Σμυρνιώτης

Πηγή: Eatme Νοεμβρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ΚολωνάκικοκτέιλBunuel