Our Network | 23.10.2018 13:35

Δώσε τα ρούχα σου για μια μελλοντική ανθρωπιστική κρίση

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Η ρήση του Πλούταρχου «μηδέν της τύχης, αλλά πάντα της ευβουλίας και της προνοίας», που σημαίνει ότι τίποτα δεν εξαρτάται από την τύχη αλλά από την ορθή κρίση και την προνοητικότητα, είναι η βασική ιδέα πίσω από το πρότζεκτ «Αποθήκη» της ΑΜΚΕ τετARTημόριο. Σε μια μικρή αποθήκη, στο Παλαιό Φάληρο (Ίριδος 4), συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως ρούχα και λευκά είδη με στόχο να διατεθούν άμεσα σε ομάδες που θα τα έχουν ανάγκη σε μια μελλοντική ανθρωπιστική κρίση μικρής ή μεγάλης κλίμακας.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της, Στράτος Χαλκιώτης: «Η ιδέα προέκυψε έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Και φυσικά σκεφτήκαμε ότι μας αφορά όλους, καθώς όλοι εν δυνάμει μπορεί να χρειαστούμε την κάλυψη του project γι αυτό και όλοι εν δυνάμει μπορούμε να συμμετάσχουμε». Οι συνεργάτες του project ελπίζουν μέχρι τον Φεβρουάριο να έχουν ένα πρώτο απόθεμα ανάγκης. Γι αυτό και καλούν μικρές και μεγάλες εταιρείες, φορείς, σχολεία, ακόμα και ιδιώτες να γίνουν συμμέτοχοι της δράσης και να συμβάλλουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

Όπως υπογραμμίζει ο υπεύθυνος της τετARTημόριο, στόχος είναι τα λευκά είδη και τα ρούχα να συγκεντρώνονται, να αποθηκεύονται και δίνονται άμεσα στους πληγέντες σε περίπτωση ανάγκης. «Σημαντικό είναι τα είδη να είναι σε καλή κατάσταση και καθαρά. Μην ξεχνάμε πως σε μία ανάγκη ποτέ δεν ξέρουμε ποιος θα βρεθεί. Αν το δούμε ανθρώπινα μόνο θα λέγαμε ότι καθένας θα έπρεπε να προσφέρει ό,τι καλύτερο έχει στη ντουλάπα του για να ανακουφίσει αυτόν που έχει ανάγκη, μιας κι αυτός θα μπορούσε όπως είδαμε και στο Μάτι να είναι συγγενής του, φίλος του, γείτονάς του ή ακόμη και ο ίδιος», λέει ο κ. Χαλκιώτης.

Και προσθέτει: «Πρέπει να βλέπουμε τον εαυτό μας στο πρόσωπο του άλλου. Παράλληλα, είμαστε σε επικοινωνία και με φορείς, δομές και ιδρύματα, ώστε να προσφέρονται σε περίπτωση που μείνουν κάποια ρούχα στην αποθήκη μας. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με συνεργαζόμενους φορείς που θα συμμετέχουν στην ταξινόμηση, αποθήκευση, αλλά και στην διανομή των ειδών». 

δωρεά