Πανελλήνιες εξετάσεις 2020: Τα «ναι» και τα «όχι» των πανελλαδικών
Νικολίτσα ΤρίγκαΟι ώρες που απομένουν μέχρι την έναρξη των εξετάσεων δεν είναι πολλές και όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση. Τόσο οι μαθητές όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη διότι γνωρίζουν καλά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και παραλείψεις, καθώς ακόμα και το παραμικρό μπορεί να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία.
Για τον λόγο αυτό, έχουν ήδη γίνει οι δοκιμαστικές εκπομπές προς τα εξεταστικά κέντρα και έχουν οριστεί επιτηρητές, βαθμολογητές και όλοι όσοι θα απασχοληθούν για την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Οσο για το τελετουργικό το οποίο ακολουθείται, είναι εξαιρετικά αυστηρό και δεν υπάρχουν περιθώρια για παρεκκλίσεις. Νόμους και κανόνες πρέπει να ακολουθήσουν αυτές τις ημέρες, όσο και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, και οι υποψήφιοι, προκειμένου να πετύχουν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις αλλά και να αποφύγουν λάθη όσον αφορά στο «τυπικό» των εξετάσεων. Οι Πανελλαδικές έχουν πολλά «ναι» και «όχι».
Πρέπει να ακολουθούνται πιστά από τους μαθητές, γιατί πολλοί βρέθηκαν μπροστά σε εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις όταν αγνόησαν τους κανόνες. Το σημαντικότερο όλων αυτές τις ημέρες είναι οι υποψήφιοι να νιώθουν ότι είναι έτοιμοι και σωστά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις. Αυτό τους φέρνει σε πλεονεκτική θέση διότι μπορούν να ξεπεράσουν με μεγαλύτερη ευκολία το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, τη διαχείριση του άγχους, κάτι από το οποίο «πάσχουν» σχεδόν όλοι και κάποιες φορές τους οδηγεί σε τραγικά λάθη και οδυνηρές καταστάσεις.
Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνουν τις επόμενες ημέρες όλοι οι υποψήφιοι είναι να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα το άγχος τους, να είναι αισιόδοξοι και να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους για επαναλήψεις. Αυτή την περίοδο το διάβασμα μέχρι εξαντλήσεως δεν βοηθάει καθόλου. Μην ξεχνάτε ότι οι τρεις ώρες της εξέτασης είναι εξαιρετικά κρίσιμες και από την ώρα που θα γίνει η εκφώνηση των θεμάτων μέχρι τη στιγμή που θα δώσετε το γραπτό σας πρέπει να ακολουθήσετε πιστά κάποιους κανόνες ώστε να μεγιστοποιήσετε τις επιδόσεις σας.
Κυρίαρχο ζήτημα στις εξετάσεις είναι πάντα η ορθότητα και η σαφήνεια των απαντήσεων, όμως υπάρχουν και άλλα «μυστικά» τα οποία πρέπει να ξέρουν οι μαθητές, εκ των οποίων το μεγαλύτερο φαίνεται πως είναι η ψυχραιμία. Γι’ αυτό στις Πανελλαδικές Εξετάσεις πρέπει να είστε ήρεμοι και να ξέρετε ότι στη ζωή υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους ανθρώπους που διαθέτουν δύναμη, θέληση και ιδέες.
Λίγα λόγια προς τους γονείς
Ο Ελληνας γονιός είναι από μόνος του μια... κατηγορία όσον αφορά στις Πανελλαδικές. Εχει περισσότερο άγχος και από το παιδί του και συμπεριφέρεται σαν να δίνει αυτός εξετάσεις, ακόμη και με φράσεις του τύπου «αύριο δίνουμε Μαθηματικά»!
Αυτό φυσικά μεταφέρεται στα παιδιά και συνήθως τα αγχώνει περισσότερο. Για τον λόγο αυτό, τόσο οι ψυχολόγοι όσο και οι καθηγητές συνιστούν στους γονείς να ηρεμήσουν και να αφήσουν τα παιδιά στην ησυχία τους. Συχνές ερωτήσεις, όπως «πόσες ώρες διάβασες;», «νιώθεις ότι τα ξέρεις όλα;», «μήπως έχεις αφήσει κάποια κενά;», δεν χρησιμεύουν.
Το ίδιο ισχύει και για τις συχνές επισκέψεις στο δωμάτιο του παιδιού, όπως επίσης και για την ατέλειωτη... προσφορά σε φαγητό, χυμούς, γλυκά κ.ά. Αγαπητοί γονείς, τα παιδιά αυτές τις ώρες θέλουν μόνο συναισθηματική στήριξη, αγάπη και κατανόηση. Η πίεση και οι παρατηρήσεις δεν οδηγούν σε καλά αποτελέσματα. Προτιμότερο είναι να τα κάνετε να πιστέψουν ότι πάντα θα είστε δίπλα τους και πως ακόμη και μια αποτυχία στις εξετάσεις δεν θα φέρει τη συντέλεια του κόσμου. Ολα αυτά ισχύουν και για τους παππούδες και λοιπούς συγγενείς...
Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Εθνους της Κυριακής «Οδηγός επιτυχίας για τις Πανελλαδικές» στις 6 Ιουνίου
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό