Παιδεία|20.12.2018 13:04

Ανοίγουν τις πόρτες τα ΑΕΙ-Εισακτέοι χωρίς εξετάσεις

Νικολίτσα Τρίγκα

Τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόµου για την πρόσβαση των υποψηφίων στα ΑΕΙ, ενώ χθες ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, αναφέρθηκε εκ νέου στη δυνατότητα να εισάγονται ορισµένοι υποψήφιοι από το 2020σε σχολές χωρίς να λαµβάνουν µέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι σχολές αυτές ονοµάστηκαν από τον υπουργό «πράσινες», ενώ οι σχολές που θα απαιτούν συµµετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις βαπτίζονται «κόκκινες», και  βέβαια είναι οι σχολές µε τη µεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των αποφοίτων του λυκείου.

Οπως µάλιστα δήλωσε ο υπουργός, οι σχολές µπορεί να αλλάζουν... χρώµα από χρονιά σε χρονιά, καθώς αυτό θα καθορίζεται από τη ζήτηση που θα έχουν.

Οπως ήδη έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, στόχος του νέου συστήµατος εισαγωγής είναι να εγκαινιάσει µια διεθνώς εγκαθιδρυµένη πρακτική, που είναι αυτή της ελεύθερης πρόσβασης, και µε αυτόν τον τρόπο να δώσει βαθµιαία σε όλο και περισσότερους νέους τη δυνατότητα να εισάγονται στα ΑΕΙ της χώρας µε µόνο εισιτήριο το αναβαθµισµένο απολυτήριο του λυκείου και να µπορούν να σπουδάζουν στον επιστηµονικό τοµέα που επιθυµούν.

«Πράσινες» βαφτίστηκαν χθες από τον υπουργό Παιδείας οι... ελεύθερες πανεπιστηµιακές σχολές και «κόκκινες» εκείνες για τις οποίες θα απαιτείται συµµετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Η εισαγωγή στα ΑΕΙ από το 2020 θα γίνεται ως εξής:

  1. Αµέσως µετά την ολοκλήρωση της Β’ Λυκείου (τον Ιούλιο) όλοι οι µαθητές που επιθυµούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση υποχρεούνται να συµπληρώσουν α’ δήλωση προτίµησης (µηχανογραφικό) µε τις 10 προτιµήσεις τµηµάτων στα οποία επιθυµούν να φοιτήσουν.
  2. Με βάση τις προτιµήσεις των µαθητών και τον αριθµό εισακτέων που θα έχει αποφασιστεί ανά τµήµα, θα προκύψει ένας αριθµός τµηµάτων για τα οποία ο αριθµός των προτιµήσεων θα είναι ίσος ή µικρότερος από τον αριθµό εισακτέων. Αυτά τα τµήµατα, στα οποία ο αριθµός των αιτήσεων υπολείπεται των διαθέσιµων θέσεων, ονοµάζονται «τµήµατα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ) ή «πράσινα» τµήµατα.
  3. Λίγες µέρες αργότερα, ο µαθητής ενηµερώνεται για το ποιες από τις προτιµήσεις του αντιστοιχούν σε «κόκκινες» ή «πράσινες» σχολές.
  4. Τον Φεβρουάριο οι µαθητές θα δηλώνουν αν θα συµµετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ή αν προτιµούν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν συµπεριλάβει στην αρχική τους δήλωση. Η δήλωση του Φεβρουαρίου είναι οριστική και δεσµευτική.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών

Την έγκρισή του για το νέο «διαβατήριο» εισόδου των εκπαιδευτικών στη δηµόσια εκπαίδευση έδωσε χθες το Υπουργικό Συµβούλιο, καθορίζοντας ενιαίο σύστηµα µοριοδότησης και κατάταξης τόσο για τους µόνιµους διορισµούς όσο και για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όταν θα χρειάζεται. Το Υπουργικό Συµβούλιο αποφάσισε οµόφωνα όσον αφορά το ζήτηµα της µοριοδότησης ότι θα υπάρχει «ταβάνι», το οποίο καθορίστηκε στους 120 µήνες, έτσι ώστε να µην αδικηθούν εκείνοι που έχουν αυξηµένα προσόντα σε σχέση µε αυτούς που έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.

Oπως ανακοινώθηκε χθες, η προκήρυξη για τις προσλήψεις θα γίνει σύντοµα και αναµένεται να καταθέσουν αιτήσεις 35-38.000 για τις 4.500 θέσεις στην Ειδική Αγωγή, καθώς και συνολικά 100-105.000 για τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός ζήτησε από της εκπαιδευτικές οµοσπονδίες να συναντηθούν σήµερα το πρωί στη Βουλή και να τους ενηµερώσει για τις λεπτοµέρειες του νέου συστήµατος προσλήψεων, αλλά οι συνδικαλιστές αρνήθηκαν µε τη δικαιολογία ότι έχουν προγραµµατισµένη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στη 1 το µεσηµέρι και άρα η συνάντηση θα έπρεπε να γίνει τότε . Το νέο σύστηµα πρόσληψης των 15.000 εκπαιδευτικών ορίστηκε µε βάση το θεσµικό πλαίσιο που επιβάλλουν το Σύνταγµα και οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Θα υπάρξει ενιαίο σύστηµα µοριοδότησης και κατάταξης για τους διορισµούς δασκάλων και καθηγητών

Μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

  1. Η διαδικασία πρόσληψης θα γίνειµέσω του ΑΣΕΠ, µε το σύστηµα µοριοδότησης κριτηρίων.
  2. Το σύστηµα µοριοδότησης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες κριτηρίων: α) Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών. Θα υπάρχει ενιαίος πίνακας από τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις τόσο στην Ειδική Αγωγή όσο και γενικότερα. β) Τα ακαδηµαϊκά προσόντα. γ) Τα κοινωνικά κριτήρια.

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συµβουλίου, εκτός από το «καυτό» θέµα των προσλήψεων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ακόµη δύο σοβαρά θέµατα που αφορούν την εκπαίδευση.

Στη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, η οποία έχει θεσµοθετηθεί και θα υλοποιηθεί από την επόµενη σχολική χρονιά σε 300 δήµους της χώρας, µε δεδοµένο ότι ήδη έχει αποφασιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών 4 έως 6 ετών στο νηπιαγωγείο. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι από την επόµενη σχολική χρονιά προχωρά η µείωση του µέγιστου αριθµού µαθητών ανά τµήµα στα νηπιαγωγεία και στα δηµοτικά σχολεία, από 25 που είναι σήµερα στους 22 µαθητές, και παράλληλα θεσµοθετείται ο µέγιστος αριθµός 25 µαθητών ανά τµήµα της Γ' Λυκείου.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικές οµοσπονδίες ζητούν λεπτοµέρειες για τη µοριοδότηση των κριτηρίων πρόσληψης, ενώ, όπως τόνισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου, «εµείς είµαστε κάθετα αντίθετοι όσον αφορά στο “ταβάνι” στην προϋπηρεσία, καθώς θεωρούµε ότι πρέπει να υπολογίζεται εξ ολοκλήρου, µέχρι και η τελευταία µέρα».

ΑΕΙυπουργείο Παιδείαςεισακτέοιφοιτητές