Παιδεία|22.08.2020 07:35

Οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων - Αγωνία σε εκπαιδευτικούς και γονείς

Νικολίτσα Τρίγκα

Στα σοβαρά ερωτήματα των πολιτών σχετικά με την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, θα απαντήσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου,στο υπουργείο Παιδείας, «επιστρατεύοντας» παιδίατρους και λοιμωξιολόγους, οι οποίοι θα απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις  οι οποίες έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες, αλλά και στα γνωστά «σενάρια συνωμοσίας».

Ένα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης είναι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας για όλες τις ηλικίες των παιδιών και των εκπαιδευτικών, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει πλήθος προβληματισμών και κυρίως όσον αφορά στους μικρούς μαθητές και συνεπώς οι επιστήμονες θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις. «Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα, θα υπάρχουν και μέλη της Επιτροπής, παιδίατροι, μαζί με την Νίκη Κεραμέως, για να εξηγήσουν τα πάντα στον οποιοδήποτε εξακολουθεί να έχει αμφιβολία ή να έλκεται από θεωρίες συνωμοσίας» είπε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Για την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματισθεί και έκτακτη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για το ζήτημα της προετοιμασίας λειτουργίας των σχολείων.Στη συνεδρίαση από την πλευρά της Κυβέρνησης θα παρατεθούν τα δεδομένα , θα αναλυθούν οι αποφάσεις και θα κληθούν τα κόμματα να διατυπώσουν τις θέσεις τους .

Για την ώρα, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα διαθέσει δωρεάν μάσκες σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους μαθητές στους εξωτερικούς χώρους και στα διαλείμματα.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για το άνοιγμα των σχολείων

«Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα της οποίας ζητά την υποχρεωτική χρήση στα σχολεία», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη για τον κορονοϊό, με τη συμμετοχή μελών της Κυβέρνησης.

Περισσότερες ανακοινώσεις για τον τρόπο διανομής των μασκών θα γίνουν στη συνέχεια από τους συναρμόδιους υπουργούς, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα εμπλακούν σε αυτήν τη διαδικασία και οι Δήμοι και προφανώς θα γίνει με τη συνολική εποπτεία υπουργού». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως: «Όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους.Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού.Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του Λυκείου».

«Δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στα διαλείμματα»

Δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους μαθητές στους εξωτερικούς χώρους και στα διαλείμματα, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Για το μάθημα της Γυμναστικής η υφυπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια και πρόσθεσε πως «μπορεί ακόμη και να χωρίζεται η τάξη σε μικρότερες ομάδες». Σχετικά με τις σχολικές γιορτές, η Σοφία Ζαχαράκη είπε πως θα γίνονται με μικρότερο αριθμό ατόμων.Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν πώς να παραμένουν ασφαλή, γι’ αυτό και θα τεθούν κατευθύνσεις που θα ισχύουν για όλους, είπε η υφυπουργός και τόνισε: «Στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να φορούν τη μάσκα». Όπως είπε θα υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρούσματος σε σχολείο που θα αφορά ακόμα και το κλείσιμο του σχολείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. «Θα έχουμε πλήρη εικόνα την επόμενη εβδομάδα για τον αριθμό παιδιών στα τμήματα του δημοτικού», επεσήμανε.

«Εδώ και πολλές μέρες η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως είχε συνεργασία με την Επιτροπή των Ειδικών, προκειμένου να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς. Και είχαμε προαναγγείλει ότι θα κάνουμε την ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα. Ήδη χθες, στην Ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών, ανέφερα ότι η ημερομηνία που θα κάνει τις τελικές ανακοινώσεις η κ. Κεραμέως θα είναι η Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Κάποιοι προέτρεχαν για να δείξουν ότι ερχόμαστε να δώσουμε δωρεάν τη μάσκα, επειδή εκείνοι το είπαν. Αυτά είναι φαιδρότητες. Το βασικό ήταν η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, τα μέτρα ασφαλείας με τα οποία θα γυρίσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας στα σχολεία και η υποχρέωση, φυσικά, όπως είπαμε, του Κράτους να παράσχει δωρεάν τη μάσκα, εφόσον αυτή είναι η σύσταση των ειδικών.Πάντα σε μία κοινωνία θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αντιδρούν για να αντιδρούν, άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να έχουν μια διαφορετική άποψη και υπάρχει και ένα ποσοστό φθηνού λαϊκισμού, που θα προσπαθεί να είναι απέναντι σε οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση, είτε είναι η ορθή είτε λανθασμένη. Εδώ, όμως, μιλάμε για κάτι πολύ συγκεκριμένο: Για τη γνώμη των ειδικών σε σχέση με τη μάσκα. Και στην Επιτροπή των Ειδικών, όπως όλοι γνωρίζουμε, συμμετέχουν και παιδίατροι. Όλοι, μάλιστα, χθες ομόφωνα στην Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισαν ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους μαθητές μας».

Προβληματισμός στους εκπαιδευτικούς

Tην ανησυχία της για το μη χωρισμό των τμημάτων και την εκ περιτροπής διδασκαλία τόσο για την υγεία των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μάλιστα έχουν υψηλό μέσο όρο ηλικίας, διατύπωσε το ΔΣ της ΟΛΜΕ στην τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η υπουργός απάντησε ότι αυτή είναι η τάση στην Ε.Ε.

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ, ανέφερε στην υπουργό Παιδείας παραδείγματα όπως της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Φιλανδίας οι οποίες διαχωρίζουν τα τμήματα προκειμένου να κρατούνται οι ενδεδειγμένες αποστάσεις ασφαλείας. Παράλληλα, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών τόνισε προς τη Ν. Κεραμέως ότι “με 25 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα θα είναι αδύνατον να τηρηθούν αποστάσεις ειδικά σε μικρές αίθουσες 25 έως 30 τετραγωνικών μέτρων”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«Την Πέμπτη 20 Αυγούστου συναντήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, το ΔΣ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Στη συζήτηση παρέστησαν η υπουργός, η υφυπουργός καθώς και η γενική γραμματέας.

Η υπουργός μας ενημέρωσε για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων, διευκρινίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου σε πλήρη λειτουργία, δηλαδή χωρίς τον διαχωρισμό των τμημάτων και την εκ περιτροπής διδασκαλία που εφαρμόστηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς και με διαφορετικά διαλείμματα. Ο καθαρισμός των σχολείων θα γίνεται δύο φορές την ημέρα. Αντισηπτικά και λοιπά αναλώσιμα θα πρέπει να προμηθεύουν οι δήμοι. Θα εκδοθούν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ προς μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μαθητές που νοσούν ή έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον άτομα που νοσούν ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα παραμένουν στο σπίτι με δικαιολογημένη απουσία, εφόσον υπάρχει σχετική ιατρική γνωμάτευση. Σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει μόνο το τμήμα του μαθητή και θα ακολουθούν διεργασίες ιχνηλάτησης. Για το συγκεκριμένο τμήμα θα παρέχεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στην εύλογη απορία πως είναι δυνατόν τον Μάϊο που υπήρχαν πολύ λιγότερα κρούσματα και είχε επιβληθεί ως ανώτατο όριο ο αριθμός των 15 μαθητών ανά τμήμα σε σχέση με σήμερα, να ανοίγουν τα σχολεία σε πλήρη λειτουργία, η υπουργός απάντησε ότι αυτό πρότειναν οι ειδικοί, πως με αυτή τη διαδικασία επανερχόμαστε στην κανονικότητα και ότι στην περιφέρεια υπάρχουν και μικρότερα τμήματα !!! Επισημάναμε ότι με 25 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα θα είναι αδύνατον να τηρηθούν αποστάσεις ειδικά σε μικρές αίθουσες 25 έως 30 τετραγωνικών μέτρων.

Επιμείναμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον μη χωρισμό των τμημάτων και την εκ περιτροπής διδασκαλία τόσο για την υγεία των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μάλιστα έχουν υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Η υπουργός απάντησε ότι αυτή είναι η τάση στην Ε.Ε. Αναφέραμε παραδείγματα όπως της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Φιλανδίας οι οποίες διαχωρίζουν τα τμήματα προκειμένου να κρατούνται οι ενδεδειγμένες αποστάσεις ασφαλείας. Μάλιστα, στην Ιταλία προσελήφθησαν 50.000 επιπλέον εκπαιδευτικοί και αποφασίστηκε να μοιράζονται δωρεάν ημερησίως 11 εκατομμύρια μάσκες ενώ εξασφαλίστηκαν χιλιάδες νέες σχολικές αίθουσες. Στη Φιλανδία, μεταξύ άλλων μέτρων, αποφασίστηκε οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν μόνο σε ένα σχολείο τη φετινή χρονιά για λόγους ασφαλείας. Μέτρα όπως αυτά είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και θα έπρεπε να εφαρμοστούν και στην χώρα μας.

Επισημάναμε ότι σε περίπτωση κρούσματος δεν αρκεί να κλείσει μόνο το τμήμα του νοσούντος μαθητή, καθώς οι μαθητές έρχονται σε επαφή και με άλλα τμήματα, ενώ οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο τμήμα αυτό διδάσκουν και στα υπόλοιπα και το σημαντικότερο είναι ότι υποχρεούνται να συμπληρώνουν το ωράριό τους σε 4 και 5 σχολικές μονάδες συνθήκες τις οποίες το υπουργείο δε φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Στην ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε εκπαιδευτικό, απάντησε ότι το εξετάζουν και θα δοθούν σχετικές οδηγίες. Για το αν θα ισχύουν οι ίδιες ειδικές άδειες που ίσχυσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα μας παρέπεμψε στην απόφαση του υπουργείου εσωτερικών που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Στο σημείο αυτό επισημάναμε ότι δεν είναι δυνατόν να εντασσόμαστε στις γενικές διατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων καθώς παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση πληθυσμού (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Στην ερώτηση εάν θα προσληφθεί επιπλέον προσωπικό καθαριότητας ή και αν έχουν δεσμευτεί κονδύλια για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα ασφαλείας η υπουργός δήλωσε ότι η καθαριότητα είναι ευθύνη των δήμων.

Στην ερώτηση, για το αν σύμφωνα με την τελευταία ΠΝΠ η τηλεκπαίδευση καθίσταται υποχρεωτική, η υπουργός δεν απάντησε και ανέφερε μόνο ότι θα ακολουθήσει σχετική Υ.Α.

Στην ερώτηση πώς θα καλυφθεί η ύλη που χάθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά και ποια θα είναι η φετινή ύλη, που σημειωτέον θα έπρεπε να έχει ήδη ανακοινωθεί, απάντησε ότι είναι αρμοδιότητα του ΙΕΠ και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Όσον αφορά τους διορισμούς στην γενική εκπαίδευση και τις προσλήψεις των αναπληρωτών ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των προσλήψεων. Απάντησαν ότι για τους διορισμούς πρέπει να βγουν οι οριστικοί πίνακες και ότι ο αριθμός των προσλήψεων των αναπληρωτών της Α φάσης θα είναι αυξημένος και θα ανακοινωθούν άμεσα.

Για το σοβαρότατο πρόβλημα των λαθών που έχει προκύψει με τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ επαναλάβαμε ότι είναι τεράστια αδικία να γίνουν από λάθος πίνακες οι προσλήψεις και ότι πρέπει τα σοβαρά λάθη να διορθωθούν άμεσα, καθώς πάρα πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται είτε εκτός των πινάκων είτε χιλιάδες θέσεις κάτω από αυτή που τους αναλογεί, λόγω των λαθών στην προσμέτρηση προϋπηρεσίας ή άλλων κριτηρίων καθώς και των προβληματικών διαδικασιών στην πληρωμή του παραβόλου. Η υπουργός δήλωσε ότι λάθη συμβαίνουν πάντα και ότι θα έπρεπε να είμαστε ικανοποιημένοι και για τους διορισμούς που έγιναν στην ειδική αγωγή και για τους προσωρινούς πίνακες που αφορούν τους διορισμούς της γενικής παιδείας.

Τέλος, η ΟΛΜΕ στηλίτευσε για πολλοστή φορά την απαράδεκτη και παράτυπη εγκύκλιο της Γ. Γ. κας Αναστασίας Γκίκα, η οποία επέβαλε μεσούντος του Αύγουστου, με κλειστά τα σχολεία και σε νόμιμη άδεια τους εκπαιδευτικούς να συνεδριάσουν τα υπηρεσιακά συμβούλια προκειμένου να υπολογισθούν κενά – πλεονάσματα και με βάση αυτά να πραγματοποιηθούν όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλα τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων που με τη στάση τους απέτρεψαν να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω συνεδριάσεις.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαίτησε:

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.
  • Διενέργεια δωρεάν τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. • Να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη στους προσωρινούς πίνακες προκειμένου να γίνουν οι διορισμοί των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Ισομερή κατανομή θέσεων μεταξύ Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης τόσο στις προσλήψεις αναπληρωτών όσο και στους διορισμούς στην γενική εκπαίδευση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών, δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, τάξεις 10-12 μαθητών, όπου απαιτείται, με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών, επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων και επίσης προτείνει :

Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών φέτος,εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων -χωρίς αποκλεισμούς- εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν, συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο, σε επικοινωνία με ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία, για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και την στοχευμένη παρέμβαση αν χρειαστεί,έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Δημόσιας Υγείας, για την ιστορία των επιδημιών, για την αξία του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας.

Μάσκες και στα πανεπιστήμια

Με μάσκα θα πρέπει να κυκλοφορούν τόσο στους κλειστούς χώρους όσο και στους ανοικτούς οι φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ, για την αποφυγή διάδοσης του κορoνοϊού, κατά την περίοδο της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

Η νέα ΚΥΑ αναφέρει ως υποχρεωτική τη χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο για τους φοιτητές, όσο και για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές). Επίσης η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών. Τέλος υπάρχει επισήμανση και αναφορά στις οδηγίες για το ζήτημα του αερισμού των αιθουσών και των αμφιθεάτρων διεξαγωγής των εξετάσεων.

Συγκεκριμένα η απόφαση, με την υπογραφή του υφυπουργού Παιδείας Β. Διγαλάκη, προβλέπει τα εξής:

  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους φοιτητές, όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ ́ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές). Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. λόγω του υψηλού συγχρωτισμού των φοιτητών, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών.
  • Κατά τη διενέργεια των διά ζώσης γραπτών και προφορικών εξετάσεων συστήνεται η χρήση αιθουσών,αμφιθεάτρων ή γραφείων με φυσικό αερισμό. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται επαρκής διαθεσιμότητα χώρων με φυσικό αερισμό, συστήνεται η χρήση αιθουσών,αμφιθεάτρων και γραφείων που έχουν εξαερισμό ή/και κλιματιστικές μονάδες .
  • Συστήνεται τα Α.Ε.Ι. να λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες) προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός τους με άλλους φοιτητές κατά τη διάρκεια των δια ζώσης εξετάσεων. Αντίστοιχα, η Συνέλευση κάθε Τμήματος συστήνεται να λαμβάνει ειδική μέριμνα για το διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες).
  • Η ορθή εφαρμογή και τήρηση των προτεινόμενων μέτρων και κανόνων ασφαλείας κατά τη διενέργεια των εξετάσεων, παρακολουθείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθώς και το διδακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. στο οποίο έχει ανατεθεί ανά περίπτωση το διδακτικό έργο του κάθε μαθήματος σύμφωνα με το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών.
σχολείαμάσκεςΚορονοϊόςμαθητέςυπουργείο Παιδείας