Παιδεία|13.09.2020 21:59

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Task force, μάσκες, παγουράκια και τηλέφωνα SOS!

Νικολίτσα Τρίγκα

Κάτω από σχεδόν «πολεμικές συνθήκες» θα φτάσουν αύριο το πρωί, στις 13.000 σχολικές μονάδες της χώρας, περίπου 1.400.000 μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικοί  σε μια πρωτοφανή για την εκπαίδευση, έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στις 8.15 το πρωί της Δευτέρας πρωτάκια και μεγαλύτερα παιδιά , δάσκαλοι νηπιαγωγοί , καθηγητές και γονείς θα καταφθάσουν στα σχολεία για τον αγιασμό, εφοδιασμένοι με μάσκες και αντισηπτικά.

Το πρώτο... μάθημα, που θα διδαχθούν αύριο οι μαθητές θα είναι το «πως να προφυλαχτούμε από τον κορονοϊό» και ποιές θα είναι οι καθημερινές τους υποχρεώσεις τους, όταν θα πηγαίνουν στο σχολείο τους. Μετά θα παραλάβουν όπως πάντα τα βιβλία τους, παγούρια, μάσκα και φυλλάδια με οδηγίες προφύλαξης από τον ιό. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν αγχωμένοι καθώς η πρώτη μέρα θα είναι δύσκολη,γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Θα πρέπει να ενημερώσουν και να καθησυχάσουν τους μαθητές προκειμένου να εγκληματιστούν στις νέες συνθήκες αλλά και γιατί θα πρέπει ν΄αντιμετωπίσουν και όλους εκείνους τους γονείς που θα καταφθάσουν στα σχολεία απαιτώντας να μπουν στις τάξεις τα παιδιά τους χωρίς μάσκες.

Φόβος για την εξέλιξη της σχολικής χρονιάς κυριαρχεί και στην κυβέρνηση καθώς ήδη πρίν αρχίσει το νέο έτος , υπάρχουν πολλά κρούσματα σε διάφορες σχολικές μονάδες δημόσιες και ιδιωτικές σε ολόκληρη τη χώρα και πολύ σύντομα τάξεις ή και ολόκληρα συγκροτήματα . Τα σχολεία φυσικά πρέπει να ανοίξουν και τα παιδιά να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο και όλα τα μέτρα,που μπορούσαν να παρθούν έχουν ήδη κοινοποιηθεί πρός πάσα κατεύθυνση. Πως θα εξελιχθεί η πρώτη μέρα στο σχολείο; Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές και οι μαθητριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες στις 8.15 και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει:

  1. Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
  2. Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στις σχολικές μονάδες .
  3. Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
  4. Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
  5. Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
  6. Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς.

Ποια σχολεία δεν ανοίγουν τη Δευτέρα 

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει πως κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία σε περιοχές με επιβαρυμένο υγειονομικό φορτίο.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών
λοίμωξης COVID-19 σε σχολεία, το υπουργείο έχει λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολείων από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου των ακολούθων σχολικών μονάδων:

  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και
  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Επίσης σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τις 14 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου για προληπτικούς λόγους τίθενται οι ακόλουθες σχολικές μονάδες:

  • του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και
  • του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Τέλος, ενημερώνεi ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης, Task Force, με την σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μετά τις 9 π.μ. είτε μέσω τηλεφώνου, στα τηλέφωνα 213 1510984, 213 1510985 και 213 1510986, είτε μέσω email στη διεύθυνση schools@civilprotection.gr.

Η μάσκα

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. Οι μαθητές που δεν θα δεχτούν να φορέσουν μάσκα δεν θα μπορέσουν να μπουν στην αίθουσα διδασκαλίας και θα παίρνουν απουσίες.

Tι θα συμβεί αν υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία

Το πρωτόκολλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμενου κρουσματος κορονοϊού σε σχολική μονάδα έχει ως εξής:Σε κάθε σχολική μονάδα, από το προσωπικό του σχολείου ορίζεται ένας υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19, καθώς και ένας αναπληρωτής.Ο υπεύθυνος οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων.Αν ένας μαθητής εμφανίσει σημεία κλινικά συμβατά με τη λοίμωξη Covid-19 θα πραγματοποιείται άμεση επικοινωνία με την οικογένεια για να παραλάβει το παιδί, το οποίο θα απομονωθεί σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά με χειρουργική μάσκα.Το προσωπικό που φροντίζει το παιδί θα έχει πιο ενισχυμένο εξοπλισμό, ενώ θα ακολουθήσει επιμελής καθαρισμός του χώρου, αφού φύγει το παιδί. Ο μαθητής ή η μαθήτρια θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό. 

Αν χαρακτηριστεί ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να γίνει τεστ. Εν αναμονή αυτού του αποτελέσματος, θα παραμείνει σε κατ' οίκον απομόνωση και το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του. Αν το τεστ είναι αρνητικό, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών, χωρίς λήψη αντιπυρετικού. Αν βγει θετικό, ο κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο covid της σχολικής μονάδας και όλους τους υπεύθυνους για τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Ο υπεύθυνος του σχολείου επικοινωνεί με τη διεύθυνση εκπαίδευσης και τη διεύθυνση υγείας της περιφέρειας. Επιστρέφει μετά την πάροδο 10 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων και εφόσον είναι μια ημέρα σε πλήρη ύφεση, χωρίς αντιπυρετικά.

Στο δεύτερο κρούσμα, ο υπεύθυνος COVID του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί σε πόσους θα γίνει τεστ. Στο τρίτο κρούσμα, τέλος, αν έχουμε τρια επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ίδια μονάδα εντός 14ων ημερών, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή εκτός σχολείου τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Τότε θα εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας. Τι θα συμβεί αν μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα.Αν ένα μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα θα χρειαστεί να αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα.

Σε περίπτωση που ασθενεί και δεν μπορεί να αποχωρήσει θα παραμείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να παραληφθεί από κάποιον οικείο. Και εδώ θα ισχύει το ίδιο πρωτόκολλο όπως και για τους μαθητές. Θα χρειαστεί εκτίμηση των συμπτωμάτων από γιατρό και θα πραγματοποιηθεί τεστ. Εν αναμονή αυτού του αποτελέσματος, θα παραμείνει σε κατ' οίκον απομόνωση και το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Η επιστροφή στο σχολείο γίνεται μετά την πάροδο 10 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων και εφόσον είναι μια ημέρα σε πλήρη ύφεση, χωρίς αντιπυρετικά.Τονίζεται ότι για την επάνοδο στη σχολική μονάδα τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών δεν χρειάζεται δεύτερος εργαστηριακός έλεγχος για κορονοϊό.Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε νέα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολείου, απόφαση που θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 στις σχολικές μονάδες Δ/θμιας Εκπαίδευσης κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση πρακτικών ελαχιστοποίησης του συγχρωτισμού των μαθητών/-τριών. Ως εκ τούτου, και, λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στο άρθρο 6 (παρ. 3) περί γενικών μέτρων προστασίας της υπ΄ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.5339/08-09-2020 (Β΄ 3780) ΚΥΑ, προτείνεται ο κατ΄ ελάχιστον διαχωρισμός του συνόλου των τμημάτων της σχολικής μονάδας σε δύο σταθερές ομάδες (ΟΜΑΔΑ Ι και ΟΜΑΔΑ ΙΙ). 

Task Force για τα σχολεία

Ομάδα διαχείρισης τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία, μια λεγόμενη task force, δημιουργείται με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.Πιο αναλυτικά, η task force θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας, αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 213.15 10 984, 0985, και 0986. 

Υγιεινή σχολικού συγκροτήματος

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Ειδικότερα πρέπει να διαπιστώνεται αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κ.λπ..

Κατά την διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων πρέπει να δίνεται προσοχή στην τήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγιεινής της ύδρευσης και της αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, την γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.

Υγιεινή χώρων εστίασης

Iδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.

Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κ.α.) τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της ανωτέρω σχετικής νομοθεσίας. Ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, οφείλει να ενημερώνει σχετικά με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και τους προμηθευτές – παρασκευαστές των γευμάτων με πλήρη στοιχεία αυτών (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση), ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε τακτικούς ή  έκτακτους υγειονομικούς ελέγχους.

Για τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αναφορικά με τον ιατρικό έλεγχο του προσωπικού τους και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.Κρίνεται σκόπιμο, να διεξάγονται Υγειονομικοί έλεγχοι και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.

Ειδικότερα μέτρα πρόληψης & προφύλαξης COVID-19 σε σχέση με την λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων:

  • Λήψη μέτρων περιορισμού συγχρωτισμού, τήρησης αποστάσεων (π.χ. διαφορετικά διαλείμματα διαγράμμιση σε χώρους σίτισης - κυλικεία, χώρος διανομής τροφίμων σε προγράμματα σχολικών γευμάτων).
  • Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στην συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.
  • Εφοδιασμός στα σημεία πλύσης των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα.
  • Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς & μαθητές με μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση καθώς και του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης.
  • Τακτικός αερισμός αιθουσών και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων.
  • Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων.
  • Ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε κατάλληλα σημεία, ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.
  • Τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος.

Για την προστασία των μαθητών και των εργαζομένων στη σχολική μονάδα θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα κάτωθι μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό κατά την διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων).
  • Τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού (δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ) με σαπούνι και ζεστό νερό.Χρήση γαντιών μιας χρήσεως, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας, όπως κάθε φορά ισχύει, και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

άνοιγμα σχολείωνΚορονοϊόςυπουργείο ΠαιδείαςΝίκη Κεραμέωςεκπαιδευτικοί