ΕΚΠΑ: Φοιτητές από Κίνα, ΗΠΑ, Καναδά, Αίγυπτο για το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό
Νικολίτσα ΤρίγκαΦοιτητές από Κίνα, Καναδά, ΗΠΑ, Αίγυπτο και άλλες χώρες κατέφθασαν στο πανεπιστήμιο της Αθήνας για να παρακολουθήσουν το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Συνολικά 28 φοιτητές από 10 χώρες γράφτηκαν, στο αγγλόφωνο πρόγραμμα "BA Program in the Archeology, History, and Literature of Ancient Greece", με δίδακτρα ύψους 6.000 ευρώ το χρόνο, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη μελέτη της Αρχαιολογίας, της Αρχαίας Ιστορίας, της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και του κλασικού πολιτισμού γενικότερα, τόσο μέσα από 32 μαθήματα του προγράμματος σπουδών του όσο και σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και άλλες τοποθεσίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η υποδοχή των φοιτητών έγινε σε ομάδες, τμηματικά, λόγω των ειδικών μέτρων προφύλαξης από την πανδημία, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θάνο Δημόπουλο και την Προέδρο της Διοικούσας Επιτροπής του προγράμματος Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου.
Όπως επεσήμανε ο Πρύτανης κατά το χαιρετισμό του, ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον και έχουν κατατεθεί αιτήσεις φοιτητών για να εγγραφούν στο πρόγραμμα το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Σήμερα στο ΕΚΠΑ είναι εγγεγραμμένοι 7.600 αλλοδαποί φοιτητές για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Η εκδήλωση και το πρώτο εισαγωγικό μάθημα ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικών δώρων στους φοιτητές.
Το Πρόγραμμα
Το προπτυχιακό πρόγραμμα λειτουργεί στην αγγλική γλώσσα και αφορά: Στην Αρχαιολογία, Ιστορία και στη Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας. Αποβλέπει, στην αξιοποίηση της παγκόσμιας ακτινοβολίας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ως θεμέλιου λίθου του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και του σχετικού διεθνούς ενδιαφέροντος για τις ελληνικές σπουδές. Η θεματολογία των μαθημάτων του προγράμματος καλύπτει εισαγωγικά στοιχεία των επιστημών της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας και της Φιλολογίας, τη συστηματική εξέταση των αρχαιολογικών καταλοίπων και της ιστορίας της τέχνης, την ιστορική εξέλιξη κατά την Αρχαιότητα, την μελέτη των κειμένων των κύριων αρχαίων συγγραφέων, την εξέταση παπύρων. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα σε αίθουσα (διαλέξεις ή σεμινάρια) και επιτόπια μαθήματα, τα οποία διεξάγονται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία συνδυαζόμενα με ειδική διδασκαλία σε τάξη, ενώ προβλέπεται συμμετοχή των φοιτητών σε πανεπιστημιακές αρχαιολογικές ανασκαφές.
Επιλογή φοιτητών
Οι πρώτοι φοιτητές έγιναν δεκτοί μετά από επιλογή, πολιτών που δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου άλλων χωρών (πλην της Ελλάδας) και διαθέτουν διεθνώς αποδεκτή πιστοποίηση γνώσης της Αγγλικής, επιπέδου (Β2).Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και επιλογής των υποψηφίων, καθώς και οι συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων αυτών καθορίστηκαν με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του προγράμματος. Το πρόγραμμα σπουδών έχει τετραετή διάρκεια. Ο αριθμός εισακτέων κατ' έτος ορίζεται κατ' ανώτατο όριο σε εκατό (100) φοιτητές.
Οικονομική συμμετοχή - Δικαιώματα - υποχρεώσεις φοιτητών
Οι αλλοδαποί φοιτητές συμμετέχουν οικονομικά με το ποσόν των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ κατ ́ έτος.Οι φοιτητές δικαιούνται να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων και των μέσων, με τα οποία είναι εξοπλισμένο το Ε.Κ.Π.Α. και το ΔΙ.ΠΑ.Ε. για την εκπλήρωση του εκπαιδευτικού τους έργου, κατά τους ορισμούς των αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής και τον Κανονισμό Λειτουργίας του συγκεκριμένου Προγράμματος Σπουδών.Oι πόροι του προγράμματος προέρχονται από τα δίδακτρα των φοιτητών.
- Κακοκαιρία Alexandros: 112 σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Σποράδες - «Αποφύγετε τις μετακινήσεις»
- Αποκάλυψη «βόμβα» από Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
- Πούτιν σε Σολτς για Ουκρανία: Οποιαδήποτε συμφωνία να λαμβάνει υπόψη τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Eurovision 2025: Κατατέθηκαν 187 υποψηφιότητες - Πότε θα γίνει ο ελληνικός τελικός