Παιδεία|03.12.2020 22:53

Κορονοϊός: Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία

Νικολίτσα Τρίγκα

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και θα συνεχιστεί σε όλα η τηλεκπαίδευση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το άνοιγμά τους. Στην εισήγηση αυτή κατέληξε κατά πλειοψηφία η επιτροπή λοιμωξιόγων που συνεδρίασε για το θέμα, ενώ το lockdown για τον κορονοϊό πήρε παράταση.

Μετά το «όχι» των επιστημόνων στο άνοιγμα των σχολείων, -επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr- είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι το επικρατέστερο σενάριο, είναι η επαναλειτουργία τους να γίνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου.Την επόμενη εβδομάδα,τα δεδομένα θα επανεξεταστούν και η οριστική απόφαση θα παρθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη με δεδομένο ότι οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί για την σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown, καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί το όποιο κερδισμένο έδαφος στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.Οι επιστήμονες σχεδόν στο σύνολό τους είναι επιφυλακτικοί για το άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων ανεξαρτήτου βαθμίδας, κάτι που αφορά και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός είχε την ίδια γνώμη όταν δήλωσε ότι «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί». Ανάλογη θέση πήρε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των σχολείων θα έρθει όταν πάρουμε το πράσινο φως από τους ειδικούς». Ιδια στάση κρατούν και οι επιστήμονες, όπως ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο οποίος υποστήριξε ότι με τα σημερινά δεδομένα, πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά σχολεία. Αυτό που «παίζει» είναι αν θα αρχίσουν στις 14 Δεκεμβρίου. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές».

Και στην πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας κυριαρχεί ο φόβος και γι΄αυτό το λόγο οι εκπαιδευτικοί ζητούν επιτακτικά μέσω της Ομοσπονδίας τους ν΄ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές και μάλιστα με πρόσθετα μέτρα προστασίας και έχοντας λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει σχετικά με την τηλεκπαίδευση, ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Νωρίτερα, σήμερα, είχε ζητηθεί από την ΟΛΜΕ να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ωστόσο η υπουργός δεν έκανε δεκτό το αίτημα και η αντιπροσωπεία αποχώρησε από το υπουργείο Παιδείας.

Οπως τόνισε στο ethnos.gr, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ,κ. Τσούχλος, «πρέπει να δημιουργηθούν τεχνικά κλιμάκια των εκπαιδευτικών τα οποία θα έχουν συνεργασία με αντίστοιχα κλιμάκια του υπουργείου Παιδείας,ώστε να λύνονται γρήγορα τα προβλήματα,που δημιουργούνται στα σχολεία τόσο όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση όσο και στα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη σχολική κοινότητα».

Οι καθηγητές επιθυμούν το άνοιγμα των σχολείων, αλλά με επιπλέον μέτρα καθώς όπως λένε ήδη πολλοί εκπαιδευτικοί έχασαν τη ζωή τους ή νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Μάλιστα, ήδη έχουν καταγραφεί στα σχολεία 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών και 1.000 σχολεία είχαν κλείσει λόγω κάποιου κρούσματος. Οι εκπαιδευτικοί έχουν και ένα παραπάνω λόγο να ανησυχούν με δεδομένο ότι το 72,68% των καθηγητών είναι πάνω από 50 χρονών και συγκεκριμένα οι γεννηθέντες από το 1969 και προγενέστερα είναι 42.672.

κλειστά σχολείασχολείαΚορονοϊόςυπουργείο Παιδείας