Παιδεία|15.12.2020 20:31

Δικαιούχοι του voucher των 200 ευρώ για αγορά laptop - H διαδικασία για φοιτητές και μαθητές

Νικολίτσα Τρίγκα

Τις τεράστιες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν, για τις ελληνικές οικογένειες λόγω της πανδημίας και της αναγκαστικής τηλεκπαίδευσης των νέων,προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση δίνοντας επιπλέον 112 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Επίσης ανακοίνωσε σήμερα και 16 εκ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση των Πανεπιστημίων της χώρας και της Α.ΣΠ.ΑΙ.ΤΕ. με αντικειμενικά κριτήρια, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Οσον αφορά,στο ποσό, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) εξασφαλίζει επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, και θα δοθεί απο τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ποιοι είναι δικαιούχοι για το voucher των 200 ευρώ

Το πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία.

Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. 

  • Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας,το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει, με ουσιαστικό τρόπο, στη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου. Η βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες αποτελεί οριζόντια τομή, αναγκαία και μετά την παρέλευση της πανδημίας.

Χτίζουμε, λοιπόν, πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, ώστε να βγούμε από αυτήν την κρίση ισχυρότεροι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνολικότερης στρατηγικής μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην παιδεία, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις για τη ριζική αναβάθμιση των δημόσιων δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων, την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών και την αναβάθμιση της σύνδεσής τους με το διαδίκτυο, προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών για τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων, και τη δημιουργία εκτεταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.

Η συμμετοχή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης πρέπει να αφορά κάθε νέο και νέα. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δρομολογεί την ψήφιση Διάταξης Νόμου αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με την οποία την υλοποίησή του θα αναλάβει η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», που θα αναπτύξει μία εξειδικευμένη πλατφόρμα. Σύντομα θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος.

16 εκατ. ευρώ και για τα Πανεπιστήμια 

Την έκτακτη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων της χώρας μας και της ΑΣΠΑΙΤΕ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών υπέγραψε με απόφασή της η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με τη δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η κατανομή έγινε βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως ο αριθμός των ενεργών φοιτητών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό. Η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί σε σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ευρύτερη στήριξη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τα οποία έχουν ληφθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως:

  • κατανομή 550 θέσεων μελών ΔΕΠ για την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με ανθρώπινο δυναμικό

  • κατανομή 284 θέσεων ΠΔ 407, για την κάλυψη των αναγκών σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, συνολικού ποσού 6.476.000 ευρώ

  • κατανομή 45 θέσεων λοιπού προσωπικού και 134 θέσεων διοικητικού προσωπικού για τα έτη 2020-21

  • κονδύλι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για υγειονομικό υλικό το οποίο έχει εξειδικευθεί και διανεμηθεί, ενώ επίκειται η εξειδίκευση ενός δεύτερου ποσού

  • 3,5 εκατομμύρια ευρώ για ηλεκτρονικό εξοπλισμό

  • 28 εκατομμύρια ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες των φοιτητικών Εστιών

  • αύξηση κατά σχεδόν 6 εκ. ευρώ των επιχορηγήσεων προς τα ΑΕΙ της χώρας για λειτουργικές δαπάνες το 2021

  • εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία αυξημένη κατά 3.000.000 € το 2021

  • έργα στα Πανεπιστήμια για τον COVID-19 και για κτιριακές εγκαταστάσεις για το 2021

  • έργα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας όπως εξοπλισμοί, ερευνητικά προγράμματα, μεταφορά τεχνολογίας, πρακτικές ασκήσεις, ακαδημαϊκή εμπειρία, και εθνική συμμετοχή σε λοιπά ευρωπαϊκά προγράμματα για το 2021

  • υπερδιπλασιασμός των τίτλων των ηλεκτρονικών πανεπιστημιακών  συγγραμμάτων και κατ’ οίκον διανομή των έντυπων συγγραμμάτων, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, προς διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η ενίσχυση των Πανεπιστημίων μας με ανθρώπινο δυναμικό, αντικειμενικά κατανεμημένους οικονομικούς πόρους, διοικητική υποστήριξη, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, συνιστά για εμάς προτεραιότητα. Το Πανεπιστήμιο είναι κυψέλη επιστημονικής γνώσης και έρευνας, σταυροδρόμι ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, καίριο τμήμα του μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας.

Αξιοποιούμε τους πόρους μας και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας, διευκολύνουμε το έργο τους, προχωρούμε σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές, εξορθολογίζουμε διαδικασίες και χρηματοδοτήσεις, βάσει των εισηγήσεων της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, θέτουμε τις βάσεις για ένα ακόμη πιο ποιοτικό Πανεπιστήμιο. Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πρώτιστο μέλημά μας είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε μέλος της εκπαιδευτικής μας κοινότητας».

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης δήλωσε: «Επενδύουμε στα Πανεπιστήμια μας, ενισχύοντας τα με ανθρώπινο δυναμικό και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο, με στόχο αυτοδιοίκητα, εξωστρεφή και ανταγωνιστικά ιδρύματα, τα οποία θα εκπληρώνουν την πολλαπλή αποστολή τους: εκπαίδευση, έρευνα και παραγωγή γνώσης, διασύνδεση με την οικονομία και προσφορά στην κοινωνία».

Η χρηματοδότηση κατανέμεται ως εξής: 

Α/Α

ΑΝΩΤΑΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΠΟΣΑ ΣΕ €

1

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

1.700.800

2

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

2.187.200

3

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

555.200

4

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

328.000

5

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

318.400

6

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

342.400

7

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

361.600

8

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

286.400

9

Πανεπιστήμιο Πατρών

1.276.800

10

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

784.000

11

Πανεπιστήμιο Κρήτης

582.400

12

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

614.400

13

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

1.185.600

14

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

934.400

15

Πολυτεχνείο Κρήτης

211.200

16

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

340.800

17

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

129.600

18

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

585.600

19

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

616.000

20

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

940.800

21

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

433.600

22

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

1.158.400

23

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.)

144.000

24

Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ.)

126.400

ΣΥΝΟΛΟ

16.144.000

tabletsδικαιούχοιυπουργείο Παιδείαςlaptopvoucherφοιτητέςμαθητές