Παιδεία|22.01.2021 17:13

Σχολεία: Ανοίγουν από 1 Φεβρουαρίου - Στο τραπέζι νέα μείωση ύλης στις Πανελλήνιες

Νικολίτσα Τρίγκα

Στο άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου προχωρά η κυβέρνηση μετά και το πράσινο φως από την πλευρά των επιστημόνων της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, με εξαίρεση τα Λύκεια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές.

Όσον αφορά γενικότερα στην εκπαίδευση, αυτή που φαίνεται θα περιμένει είναι πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς οι φοιτητές θα αργήσουν να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα. Μάλιστα, εάν η επιδημιολογική κατάσταση από τον κορονοϊό στη χώρα μας δεν βελτιωθεί εντυπωσιακά, υπάρχει η πιθανότητα να ολοκληρωθεί η ακαδημαϊκή χρονιά με τα μαθήματα να γίνονται με τηλεκπαίδευση και να υπάρξει ειδική μέριμνα μόνο για τους φοιτητές, που βρίσκονται στο πτυχίο και όσους έχουν υποχρεωτικά εργαστήρια.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά στα σχολεία αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων καθώς και τα μέτρα που θα παρθούν για την επιστροφή των καθηγητών στα καθήκοντά τους.

Τα διάστημα που τα σχολεία έμειναν κλειστά είναι πολύ μεγάλο και τώρα το υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να λύσει πολλά ζητήματα, τα οποία έχουν ανακύψει και να ενημερώσει άμεσα τους ενδιαφερόμενους (μαθητές και γονείς). Ήδη έχει ανακοινωθεί η μείωση της ύλης στις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά οι καθηγητές κρίνουν ότι θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να μειωθεί η ύλη και για τις υπόλοιπες τάξεις εφόσον οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν προαγωγικές εξετάσεις.

Όσο για τα παιδιά της Α΄ Λυκείου, επίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αφού το υπουργείο Παιδείας επιμένει να εφαρμόσει φέτος για πρώτη φορά την τράπεζα θεμάτων, κάτι για το οποίο οι μαθητές δεν είναι καθόλου έτοιμοι. Πάντως, το άνοιγμα των Λυκείων και Γυμνασίων εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό σε πολλούς επιστήμονες καθώς όπως υποστήριξε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, πρόκειται για βήμα υψηλού κινδύνου καθώς τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες «συμπεριφέρονται ως ενήλικες».

Αντίθετα ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης μέλος της Επιτροπής των ειδικών «με βάση την κατάσταση και τις ανάγκες της κοινωνίας, ήρθε η ώρα να ανοίξουν  τα σχολεία. Το άνοιγμα της αγοράς πήρε τη θέση του ανοίγματος των σχολείων, για να πάρει σε λίγο καιρό σειρά και η εστίαση».

Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV 

ΚορονοϊόςσχολείαΓυμνάσιαΛύκειαυπουργείο Παιδείαςπανελλήνιες εξετάσειςάνοιγμα σχολείων