Σχολεία: Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων μετά την αύξηση των κρουσμάτων
Νικολίτσα ΤρίγκαΠροβληματισμός επικρατεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το άνοιγμα στα σχολεία, μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων από κορονοϊό κατά το τελευταίο 24ωρο. Όπως χαρακτηριστικά, τόνισαν στο ethnos.gr υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου «μέχρι σήμερα είχαμε μια αισιοδοξία αλλά τώρα φαίνεται ότι δυσκολεύουν τα πράγματα ξανά».
Στο υπουργείο Παιδείας τις τελευταίες μέρες επικρατούσε αισιοδοξία ότι θα μπορούσε από την 1η Μαρτίου να ξεκινήσει έστω και σταδιακά η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, αλλά τώρα όπως λένε «μάλλον δεν έχουμε και πολλές ελπίδες». Σε κάθε περίπτωση πάντως η πολιτική ηγεσία θα περιμένει τα στοιχεία για τα κρούσματα τις επόμενες μέρες ώστε σιγά σιγά να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων της επιτροπής των ειδικών και το άνοιγμα των σχολείων έστω και αν αυτό αφορά σε πρώτη φάση μόνο αυτά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Διαβάστε επίσης: Πανεπιστήμια - Tέλος στις «παλιές συνήθειες» των φοιτητών βάζει ο νέος νόμος
Το άνοιγμα των σχολείων εξακολουθεί ν΄ αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και πολύ περισσότερο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που γνωρίζει ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και ότι ήδη έχουν συσσωρευτεί πλήθος προβλημάτων και κυρίως όσον αφορά στη Γ' λυκείου και γενικότερα στις εξετάσεις, προαγωγικές απολυτήριες και Πανελλαδικές. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος είπε ότι «η τηλεκπαίδευση είναι σαν να μιλάς σε τοίχο και δεν μπορεί να συνεχιστεί». Συνεπώς και για τις επόμενες μέρες η αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων θα συνεχιστεί και όπως είπε και η Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη, «θα αξιολογηθούν τα στοιχεία από τους ειδικούς και αναλόγως θα εισηγηθούν τα επόμενα βήματα για το αν μπορεί ή όχι να ανοίξουν τα σχολεία ή κάποια άλλη δραστηριότητα από την 1η Μαρτίου ή αργότερα. Μέχρι την Παρασκευή έχουμε ακόμα μέρες».
Τι θα γίνει με τα πανεπιστήμια
Προβληματισμός υπάρχει και για τα πανεπιστήμια. Παρά το γεγονός ότι έχει αποφασισθεί να συνεχίσουν στα ΑΕΙ, τα εξ αποστάσεως μαθήματα και για το εαρινό εξάμηνο η κατάσταση προκαλεί αγωνία καθώς όπως είπε και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Συρίγος «δε νοείται πανεπιστήμιο χωρίς δια ζώσης εκπαίδευση. Είναι γεγονός ότι το εαρινό εξάμηνο αποφασίστηκε να γίνει με τηλεκπαίδευση. Θα δούμε τι θα γίνει ως προς την εξεταστική περίοδο όταν θα έρθει η ώρα, ανάλογα με το ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή δεν μας επιτρέπουν να ανοίξουμε τα πανεπιστήμια διά ζώσης. Επειδή έκανα μαθήματα με τηλεκπαίδευση κατά το εαρινό εξάμηνο του 2020, πιστέψτε με, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις. Είναι σαν να μιλάς σε έναν τοίχο, σε μια οθόνη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Το κάνουμε εξ ανάγκης. Ούτε οι καθηγητές το θέλουν. Χάνεις τη ζωντάνια του μαθήματος, χάνεις τα πάντα. Είναι προφανές ότι γίνεται εξ ανάγκης. Ας αντιληφθούμε ότι η παρούσα κατάσταση είναι κάτι αντίστοιχο με συνθήκες παγκόσμιου πολέμου». Μέχρι στιγμής στα πανεπιστήμια γίνονται μόνο κλινικές ασκήσεις από φοιτητές του έκτου έτους των ιατρικών σχολών. Στόχος του υπουργείου είναι όποτε οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις.
Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση - Οργισμένοι οι Ελληνες, πώς αξιολογούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα