Παιδεία|26.02.2021 12:13

Σεξουαλική αγωγή: Μάθημα που δεν έγινε ποτέ εδώ και 50 χρόνια στα σχολεία

Νικολίτσα Τρίγκα

1964: Ευάγγελος Παπανούτσος, Γενικός Γραμματέας υπουργείου Παιδείας επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου: Μπαίνει άμεσα η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία.
2021: Κυριάκος Μητσοτάκης, Επεκτείνεται από τον Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά.

Πέρασε πάνω από μισός αιώνας από τότε που τέθηκε το ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και ακόμη επί της ουσίας δεν έχει γίνει πράξη αφού δεν έχει ενταχθεί ως υποχρεωτικό μάθημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα έχουμε μείνει ακόμη στον «πελαργό που φέρνει τα μωρά» αφού η χώρα μας, αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθεί με «μπαλώματα» να λύσει ένα θέμα που σε άλλες χώρες έχει λυθεί πολλές δεκαετίες πίσω. Στον απόηχο των αποκαλύψεων υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, το ζήτημα επανέρχεται και πάλι όμως ως ένα πρόγραμμα και όχι ως υποχρεωτικό μάθημα.

Διαβάστε επίσης: Απόφοιτοι Αρσακείου: Να λογοδοτήσει η διοίκηση του σχολείου

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες από τις κυβερνήσεις για την ένταξη του μαθήματος στα σχολεία (κατά το παρελθόν γράφτηκαν και σχετικά βιβλία) αλλά πάντα οι κυβερνήσεις έκαναν πίσω όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του μαθήματος, συνήθως κάτω από την πίεση κύκλων της Εκκλησίας και πολύ συχνά των ίδιων των γονέων. Για παράδειγμα το 2002 παραδόθηκαν στο υπουργείο Παιδείας σχετικά βιβλία μαζί με οπτικό υλικό και επρόκειτο να μπουν στο σχολικό πρόγραμμα αλλά δεν έφτασαν στα σχολεία ποτέ! Από τότε έγιναν και άλλες σχετικές προσπάθειες αλλά με τα ίδια... αποτελέσματα.

Στο μεταξύ όμως τα παιδιά συνεχίζουν ν΄ αναζητούν πηγές πληροφόρησης από το διαδίκτυο και πληροφορίες συνήθως λανθασμένες αφού αυτά τα θέματα δεν τα συζητούν με τους γονείς τους ούτε με το σχολείο. Στο 2021, το ζήτημα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο αποτελεί ακόμη «θέμα ταμπού», την ίδια στιγμή που η σεξουαλική κακοποίηση αυξάνεται, οι εκτρώσεις το ίδιο και θέματα όπως η αντισύλληψη, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, του σεβασμού της επιθυμίας του άλλου αλλά και της αυτοπροστασίας από τη σεξουαλική κακοποίηση απασχολούν πάρα πολύ τα παιδιά τα οποία προσπαθούν να τα μάθουν από τους... φίλους και το ίντερνετ. Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες είναι αποκαρδιωτικά και δείχνουν τις συνέπειες από την έλλειψη ενημέρωσης.

Η Ελλάδα κατέχει μια θλιβερή πρωτιά, καθώς κατακτά την κορυφή της λίστας με τις διακοπές κυήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 22% των Ελληνίδων δηλώνουν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση ενώ επίσης είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από αυτές, και συγκεκριμένα το 10%, είναι έφηβες. Στην εποχή μας τα παιδιά έχουν άπειρες μορφές πληροφόρησης για τα θέματα αυτά μόνο που αυτή η υπερπληροφόρηση συχνά τα οδηγεί σε λάθος μονοπάτια καθώς δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν το λάθος από το σωστό ,ούτε και να προστατέψουν τον εαυτό τους, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι οποίοι επιμένουν δεκαετίες τώρα για την αναγκαιότητα της εισαγωγής του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

Τι ισχύει σήμερα στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με Νόμο για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο (Ν4692/2020), ενέταξε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, πιλοτικά για φέτος σε 218 σχολεία, και από του χρόνου σε όλα τα σχολεία της χώρας, τα εργαστήρια δεξιοτήτων τα οποία στοχεύουν στο να καλλιεργήσουν στους μαθητές δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτών και ειδικότερα στο θεματικό κύκλο «Ευ ζην», διδάσκεται η θεματική της σεξουαλικής αγωγής, ενώ στο θεματικό κύκλο «Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη» εντάσσεται η ενίσχυση αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τι γίνεται σε άλλες χώρες

Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής έχει εισαχθεί στα σχολεία. Στη Γαλλία  για παράδειγμα το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Από το 2001, με υπουργική εγκύκλιο έχουν γίνει υποχρεωτικοί τρεις ετήσιοι κύκλοι μαθημάτων, από την Α’ τάξη του Δημοτικού έως την τελευταία του Λυκείου. Επίσης, στην Ολλανδία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και κάθε χρόνο για μία εβδομάδα διοργανώνεται το Spring Fever, που αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως έντεκα ετών.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - lockdown: Τα σενάρια για καταστήματα, σχολεία, μετακίνηση εκτός νομού

υπουργείο Παιδείαςπαιδική κακοποίησησεξουαλική αγωγήσχολεία