Παιδεία|20.04.2021 13:46

Ανοιγμα σχολείων: Οι ημερομηνίες - κλειδιά για επιστροφή στα θρανία και πανελλήνιες

Νικολίτσα Τρίγκα

Για τις 10 Μαΐου «κλειδώνει» το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και μαζί η παράταση του σχολικού έτους καθώς και η προαγωγή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων χωρίς εξετάσεις. Οι σχετικές αποφάσεις θ' ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, καθώς όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται να δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή των επιστημόνων, ενώ για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα θα αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας.

Οπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει πάρει τις αποφάσεις της αλλά θα περιμένει την εξέλιξη όσον αφορά στην πανδημία ώστε να προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις και να ενημερωθούν οι χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειες τους.

Συνεπώς οι «ημερομηνίες κλειδιά» είναι:

  • 10 Μαΐου επαναλειτουργία των μονάδων όλων των βαθμίδων.
  • Παράταση του σχολικού έτους για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου, ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος της διά ζώσης διδασκαλίας.
  • Εναρξη πανελλήνιων εξετάσεων 14 ή 15 Ιουνίου.

Το υπουργείο Παιδείας θέλει να επεκταθεί η διά ζώσης διδασκαλίας όσο το δυνατόν περισσότερο και κυρίως για τα Λύκεια, τα οποία έμειναν για αρκετό καιρό κλειστά. Ταυτόχρονα όπως και πέρυσι κρίνεται αναγκαίο να μη γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις και οι μαθητές να προαχθούν στην επόμενη τάξη με βάση τους βαθμούς των τετραμήνων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι και για φέτος θα πρέπει να «παγώσει» και η Τράπεζα Θεμάτων. Η προαγωγή των μαθητών χωρίς εξετάσεις αποτελεί αίτημα και των καθηγητών, οι οποίοι μέσω της ΟΛΜΕ, το έχουν θέσει στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Αυτό που απομένει και αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι» για τους μαθητές της Γ' Λυκείου είναι εάν θα δεχτεί το υπουργείο Παιδείας για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις και τη μη εφαρμογή για το 2021 της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, κάτι το οποίο ζητούν επιτακτικά οι καταταλαιπωρημένοι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους και την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία.

Πανεπιστήμια

Δυστυχώς για τα πανεπιστήμια η εικόνα δεν είναι αισιόδοξη καθώς η ακαδημαϊκή χρονιά θα ολοκληρωθεί όπως φαίνεται μόνο με την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο εγκλωβισμός των τελειόφοιτων που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν Διπλωματικές και Πρακτικές Ασκήσεις, για να πάρουν το πτυχίο τους και να βγουν στην αγορά εργασίας ή να συνεχίσουν με μεταπτυχιακές σπουδές, με ορατό τον  κίνδυνο να χάσουν και το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Κυρώσεις για εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν self test

Mε κοινή υπουργική απόφαση, που αφορά στην εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 (self test) σε υπαλλήλους του Δημοσίου, που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους προβλέπονται τα εξής: Σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό δεν υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο ή δεν καταχωρούν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου τότε θα προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή των αποδοχών τους.

Ενώ η μη υλοποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας από τους διευθυντές των σχολείων, θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου/ης προς παροχή εργασίας με φυσική παρουσία και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η απασχολούμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που καλείται να παραστεί εκτάκτως ο/η απασχολούμενος/η στον χώρο εργασίας του/της, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.

self testάνοιγμα σχολείωνΛύκειαΓυμνάσιαπανελλήνιες