Παιδεία|18.01.2019 10:15

Εκπαιδευτικοί: Οι αλλαγές τελευταίας στιγµής στη µοριοδότηση

Νικολίτσα Τρίγκα

Βελτιώσεις ως προς τη µοριοδότηση και κυρίως του βασικού τίτλου σπουδών και των κοινωνικών κριτηρίων έκανε το υπουργείο Παιδείας την τελευταία στιγµή στο σχέδιο νόµου για το νέο σύστηµα διορισµού των εκπαιδευτικών, την ίδια ώρα που δάσκαλοι και καθηγητές διαδήλωναν στην πλατεία Συντάγµατος.

Τόσο η προϋπηρεσία όσο και τα ακαδηµαϊκά κριτήρια παρέµειναν ισοδύναµα. Ανακοινώνοντας το σύστηµα µοριοδότησης, όπως διαµορφώθηκε µετά τη δηµόσια διαβούλευση, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου τόνισε ότι η προϋπηρεσία πρέπει να ισορροπεί µε τα ακαδηµαϊκά κριτήρια και σηµείωσε: «Καλούµαστε να προτείνουµε ένα δίκαιο σύστηµα. Και το δίκαιο σύστηµα σηµαίνει ότι κάθε κοινωνική κατηγορία θα πρέπει να θεωρεί ότι υπάρχει γι’ αυτήν κάποια σκέψη για το πώς θα µπορεί η ίδια να δει το µέλλον της. Το Σύνταγµα της χώρας µιλά για αξιοκρατία, για ισότητα πρόσβασης στο επάγγελµα. Η προϋπηρεσία πρέπει να είναι ισοδύναµη µε τα ακαδηµαϊκά κριτήρια».

Το νοµοσχέδιο το οποίο αναµενόταν να ψηφισθεί αργά το βράδυ καθώς η Ν∆ ζήτησε ονοµαστική ψηφοφορία προβλέπει την εξής µοριοδότηση:

Ακαδηµαϊκά Προσόντα: 120 µονάδες κατ’ ανώτατο όριο

∆ιδακτορικό δίπλωµα: 40 µονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδηµαϊκού έτους: 20 µονάδες.

∆εύτερος µεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδηµαϊκού έτους: 8 µονάδες (ήταν 7 µονάδες).

∆εύτερο πτυχίο ΑΕΙ: 7 µονάδες (αρχικά ήταν 16 µονάδες).

Ο βαθµός του πτυχίου: για πτυχία µε βαθµολογική κλίµακα από 1 έως 10 το γινόµενο των µονάδων που προκύπτει από τον πολλαπλασιασµό του βαθµού του πτυχίου, µε στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, µε συντελεστή δύο µονάδων και πέντε δεκάτων (2,5) της µονάδας και µε ανώτατο όριο τις 25 µονάδες. Σε περίπτωση που η κλίµακα είναι διαφορετική, ο βαθµός υπολογίζεται µε αναγωγή στην κλίµακα αυτή (αυξήθηκε κατά 4 µονάδες).

Αριστη γνώση έως 2 ξένων γλωσσών: 7 µονάδες για καθεµία εξ αυτών.

Πολύ καλή γνώση έως 2 ξένων γλωσσών: 5 µονάδες για καθεµία εξ αυτών.

Καλή γνώση έως 2 ξένων γλωσσών: 3 µονάδες για καθεµία εξ αυτών.

Πιστοποιηµένη γνώση χειρισµού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α’ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειµένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες ∆ιαδικτύου): 4 µονάδες.

Επιµόρφωση ΑΕΙ ή άλλου φορέα του δηµόσιου τοµέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευµάτων, διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών που πραγµατοποιήθηκε σε χρονικό διάστηµα τουλάχιστον 7 µηνών: 2 µονάδες. Εκπαιδευτική προϋπηρεσία: Παραµένει 120 µονάδες κατ’ ανώτατο όριο: µία µονάδα ανά µήνα πραγµατικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας έως κατ’ ανώτατο όριο 120 µήνες. Κοινωνικά κριτήρια:

• Τρεις µονάδες για κάθε τέκνο ανήλικο για το οποίο ο υποψήφιος έχει τη γονική µέριµνα και επιµέλεια ή άγαµο και δεν έχει συµπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας ή σπουδάζει σε ΑΕΙ της ηµεδαπής ή Βελτιώσεις στα κοινωνικά κριτήρια, ισοδύναµα παρέµειναν η προϋπηρεσία και τα ακαδηµαϊκά προσόντα οµοταγές ίδρυµα της αλλοδαπής ή εκπληρώνει τη στρατιωτική του υποχρέωση και δεν έχει συµπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του (αρχικά ήταν 2 µονάδες για κάθε παιδί).

• Αναπηρία 50% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου, εφόσον ο έγγαµος βίος έχει διαρκέσει τουλάχιστον δέκα έτη, ή τέκνου: το γινόµενο των µονάδων το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασµό του ποσοστού αναπηρίας µε συντελεστή τεσσάρων δεκάτων (0,4) της µονάδας.

Η αναπηρία του υποψηφίου µοριοδοτείται εφόσον δεν οφείλεται κατά κανένα ποσοστό σε ψυχικές παθήσεις. Αρχικά το ποσοστό αναπηρίας ήταν 75%. Οσον αφορά στη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισµού, κάτι το οποίο προτείνει η Ν∆, ο υπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι δεν θα υπάρχει γραπτός διαγωνισµός, γιατί δεν µπορεί για έναν εκπαιδευτικό που έχει προϋπηρεσία να παίζεται το µέλλον του σε µια εξέταση διάρκειας τριών ωρών και να ακυρώνει τη δυνατότητα που έχει ωριµάσει µέσα από την προϋπηρεσία

εκπαιδευτικοί