Παιδεία|18.07.2021 16:29

Κεραμέως για Πανεπιστήμια: Υποχρεωτικός εμβολιασμός φοιτητών - καθηγητών μέχρι Οκτώβριο

Νικολίτσα Τρίγκα

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό)  ζήτησε επίμονα,  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως από τους πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους η οποία έγινε στους Δελφούς και ολοκληρώθηκε χτες Σάββατο 17 Ιουλίου.

Η υπουργός επέμεινε επίσης και στην εφαρμογή για φέτος, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια λέγοντας ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην απόφασή του.

Η υπουργός στηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επέμεινε στην ομιλία της προς τους πρυτάνεις στη θέση αυτή αποφεύγοντας όμως ν΄ αναφερθεί σε θέματα κυρώσεων για όσους δεν εμβολιαστούν.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να «στηθούν» εμβολιαστικά κέντρα μέσα σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και κατά προτίμηση στα campus τα οποία διαθέτουν τα ιδρύματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Οκτώβριο να έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός φοιτητών και προσωπικού ώστε όλα τα πανεπιστήμια να ξεκινήσουν «πάση θυσία», τη διά ζώσης εκπαίδευση.

Άλλωστε και αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό στον υποχρεωτικό εμβολιασμό προαναγγέλλοντας ότι οι επόμενοι κλάδοι για τους οποίους θα υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Η θέση των Πρυτάνεων για τα εμβόλια 

Από την πλευρά των πρυτάνεων τελικά δεν «πέρασε» η θέση για επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τα πανεπιστήμια ,παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν και ακραίες απόψεις, ακόμη και για «αποπομπή» από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσων δεν θα εμβολιαστούν, όπως για παράδειγμα οι φοιτητές να χάνουν την φοιτητική τους ιδιότητα. Τελικά, οι πρυτάνεις σε σχετική απόφασή τους δεν αναφέρθηκαν σε «υποχρεωτικό εμβολιασμό» και δήλωσαν ότι : “ Η Σύνοδος Πρυτάνεων εισηγείται τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικής άσκησης δια ζώσης από το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022. Με στόχο την ασφαλή επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα ΑΕΙ 

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου έγινε μεγάλη συζήτηση και για το θέμα της εφαρμογής της ΕΒΕ καθώς πολλοί πρυτάνεις εξέφρασαν την άποψη ότι όχι μόνο θα οδηγήσει χιλιάδες παιδιά εκτός ΑΕΙ αλλά και στο κλείσιμο πολλών περιφερειακών τμημάτων, λόγω της απουσίας φοιτητών. Μέρος των πρυτάνεων χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή της ΕΒΕ πρόχειρη και βιαστική και τόνισαν στην κυρία Κεραμέως ότι του χρόνου θα επαναξιολογήσουν το ζήτημα ενώ ζήτησαν να υπάρξει «στήριξη» των νέων που δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ .

Ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων στο ethnos.gr 

Όπως τόνισε στο ethnos.gr o πρόεδρος της Συνόδου κ. Σπύρος Κίντζιος , πρύτανης του Γεωπονικού πανεπιστημίου στις εργασίες της Συνόδου έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα θέματα ενώ τόνισε ότι :Είμαστε σε στάση αναμονής όσον αφορά την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στην οποία το πρώτο λόγο πρέπει να έχουν τα πανεπιστήμια σε συνάρτηση με τις αντικειμενικές αναπτυξιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της χώρας. Όσον αφορά στην ΕΒΕ θα πρέπει να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της εφαρμογής της και να εξετασθεί η περίπτωση να αντικατασταθεί με κάτι καλύτερο στο μέλλον. Σχετικά με τους εμβολιασμούς προφανώς και αποτελεί την μόνη αποδεκτή επιστημονικά λύση, για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και φοιτητών στη δια ζώσης διαδικασία.  

H ανακοίνωση της Συνόδου σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 

Η Σύνοδος Πρυτάνεων εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές. 

Ζητούμε, υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας των τμημάτων αυτών.
Επίσης, η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί απαραίτητη τη συστηματική μελέτη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου, των περιφερειών και των επιστημονικών κλάδων. 

Οι δηλώσεις Κεραμέως μετά τη Σύνοδο Πρυτάνεων

Σχετικά με τη Σύνοδο Πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα εξής:

  • για ζητήματα προσωπικού των ΑΕΙ και την πορεία απορρόφησης των 1050 θέσεων μελών ΔΕΠ που έχουμε δώσει από το 2019,
  • για ζητήματα χρηματοδότησης, με την εφαρμογή από πέρυσι της χρηματοδότησης των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (και όχι κατά την αυθαίρετη κρίση του εκάστοτε Υπουργού) και από φέτος και κατόπιν αξιολόγησης,
  • για τη μεγάλη αύξηση στην απορροφητικότητα έργων ανάπτυξης των ΑΕΙ πχ μέσω ΕΣΠΑ, που ξεπερνάει και τον τριπλασιασμό σε ορισμένους τομείς,
  • για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στα ΑΕΙ που υπερβαίνουν τα 600 εκ. ΕΥΡ,
  • για την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε τομείς όπως η νέα ακαδημαϊκή ταυτότητα, το e-diplomas, το e-university,
  • για τις δράσεις διεθνοποίησης των ΑΕΙ μας μέσω προγραμμάτων European Universities, συνεργασιών με αμερικανικά, βρετανικά, κινεζικά Πανεπιστήμια ανάμεσα σε άλλα, για την εξαιρετική πορεία των πρώτων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων,
  • για πρόσφατες θεσμικές αλλαγές όπως η καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και επερχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς (spin-offs) και το νέο πλαίσιο για τα ΑΕΙ,
  • για ζητήματα ενίσχυσης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος των ΑΕΙ,
  • για την απαραίτητη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη,
  • για τους όρους της δια ζώσης επαναλειτουργίας των ΑΕΙ.

Ευχαριστούμε θερμά τους Πρυτάνεις για την εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία στην κοινή μας προσπάθεια να δώσουμε στους νέους μας ακόμη περισσότερα και καλύτερα εφόδια και να καταστήσουμε τα Πανεπιστήμιά μας ακόμη πιο ποιοτικά, ανοιχτά, εξωστρεφή, σε στενότερη σύνδεση με την κοινωνία και την αγορά».

Όλες οι ειδήσεις

Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: Ομόλογησε ο 30χρονος τη δολοφονία της 26χρονης

Γιώργος Γεωργαντάς: Από τις 20 Ιουλίου έτοιμη η εφαρμογή για το Freedom Pass

Κορονοϊός – Μύκονος: Πώς φτάσαμε στο τοπικό lockdown

Αντώνης Μανιτάκης: Συνταγματικά προβληματικές οι απολύσεις λόγω άρνησης εμβολιασμού

Φολέγανδρος: Τι λέει η γυναίκα που είδε τον 30χρονο και ενημέρωσε την αστυνομία

Πανελλήνιες 2021: Οι «παγίδες» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τα 5 σημεία προσοχής

φοιτητέςπανεπιστήμιαυποχρεωτικός εμβολιασμόςμαθητές