Πανεπιστήμια: Στις πρυτανικές αρχές η ευθύνη για τήρηση μέτρων και έλεγχο των test για κορονοϊό
Νικολίτσα ΤρίγκαΣτη δικαιοδοσία των πρυτανικών αρχών του κάθε πανεπιστημίου ξεχωριστά βρίσκεται η ευθύνη για την τήρηση των μέτρων, που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση για την ομαλή δια ζώσης επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, καθώς και για τον έλεγχο των πιστοποιητικών για τα rapid test και τα εμβόλια.
Ταυτόχρονα οι διοικήσεις των ΑΕΙ υπογραμμίζουν την ανάγκη για λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα πανεπιστήμια, ενώ κάνουν εκκλήσεις στους φοιτητές να εμβολιαστούν πριν επιστρέψουν στα αμφιθέατρα ώστε να μην ξανακλείσουν και φέτος τα ιδρύματα καθώς οι προβλέψεις δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές καθώς δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 50% των νέων έως 24 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 45,4% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου , τόνισε ότι «το επόμενο διάστημα, είμαι σίγουρος ότι οι Πρυτανικές Αρχές, οι οποίες φαντάζομαι ότι και εκείνες θα θέλουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις, να γίνονται δια ζώσης, να αναλάβουν και από τη δική τους πλευρά πρωτοβουλίες, για να δουν πώς θα εξασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων, στο βαθμό που κάθε Πανεπιστήμιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, για να μην παρατηρηθούν τα προβλήματα που είπαμε και προηγουμένως».
Αναφερόμενος στις ευθύνες των ΑΕΙ ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι :«Tα Πανεπιστήμια, οι Πρυτάνεις τους, τα όργανα που διοικούν τις σχολές, που είμαι βέβαιος ότι θα αναπτύξουν όποια μέριμνα χρειάζεται, προκειμένου να μην κλείσουν οι σχολές, να μην αναγκαστούν οι φοιτητές να παρακολουθήσουν μια ακόμη χρονιά από απόσταση μέσα από την τηλεκπαίδευση και να μην προκληθεί και οποιαδήποτε σύγχυση στις οικογένειες. Γιατί, πέρα από αυτό, υπάρχει και η διάσταση που μας θέτουν πάρα πολλοί γονείς σε ολόκληρη την Ελλάδα: “Να ενοικιάσουμε σπίτι, θα γίνει κανονικά η χρονιά”; Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι εμείς έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια δια ζώσης».
Εμβολιαστικά κέντρα στα Πανεπιστήμια
Σχετικά με τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα Πανεπιστήμια ο Γ. Οικονόμου σημείωσε πως «σε κάθε πολίτη έχουμε φροντίσει να δίνουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο θέλει, όποτε θέλει και με τρόπο που να μην του δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις. Είναι μία επιλογή, η οποία εξετάζεται. Προφανώς θα συζητηθεί και με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και τις Πρυτανικές Αρχές. Η Πολιτεία, το Κράτος, έχει, χωρίς αμφιβολία, τη δυνατότητα να παράσχει αυτή την επιλογή στους φοιτητές, τις φοιτήτριες, στους καθηγητές, τις καθηγήτριες, στο προσωπικό των Πανεπιστημίων. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Αν θεωρηθεί ότι είναι ένας πρόσφορος τρόπος, προφανώς και θα γίνει». Η υπόσχεση αυτή είχε δοθεί από την αρχή του Καλοκαιριού αλλά όπως λένε οι πανεπιστημιακοί ,μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει καμία κίνηση από τα αρμόδια υπουργεία.
Τα πανεπιστήμια
Από την πλευρά τους πάντως και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων ανησυχούν τόσο για την εφαρμογή των μέτρων όσο και τους εμβολιασμούς και ζητούν καθημερινά από τους φοιτητές να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους . Όπως τονίζει και η πρύτανης, του Πάντειου πανεπιστημίου κυρία Χριστίνα Κουλούρη «το επόμενο ακαδημαϊκό έτος είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας, διδάσκοντες και φοιτητές. Μετά από ενάμιση χρόνο τηλεκπαίδευσης, παρόλο που η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Πάντειο διεξήχθη ομαλά και αποτελεσματικά, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στη δια ζώσης διδασκαλία. Η πράξη είναι βεβαίως πιο δύσκολη από την επιθυμία. Ιδιαίτερα όταν έχουμε αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι ακόμη ανάμεσά μας και η εξέλιξή της, απρόβλεπτη. Χρειάζεται λοιπόν να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τους όρους επιστροφής στην ακαδημαϊκή κανονικότητα, που τόσο μας έχει λείψει, και να συνεργαστούμε ώστε και να προφυλάξουμε συναδέλφους και φοιτητές που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και να εξασφαλίσουμε τη δια ζώσης διδασκαλία. Η προηγούμενη φάση της πανδημίας μας δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο και ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το απρόοπτο. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ληφθούν από όλους μας όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, αποτελούν προϋπόθεση για την επιστροφή στις αίθουσες».
Μίκης Θεοδωράκης: Βγήκε η δικαστική απόφαση για την κηδεία του
Ανοιχτή η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς και ιερείς – Τι είπε ο Οικονόμου
Καιρός – Μαρουσάκης: Πρέπει να κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα σιγά σιγά
- Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
- Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
- Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
- Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή