Κορονοϊός: Διετής φυλάκιση και επιπτώσεις σε επιμέλεια για αρνητές γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο
Νικολίτσα ΤρίγκαΣτενεύουν τα περιθώρια για τους γονείς οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς αρνούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού (τεστ, μάσκες, κ.α). Διάταξη την οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση θα προβλέπει ποινικές κυρώσεις και φυλάκιση έως 2 έτη αλλά και επιπτώσεις όσον αφορά στην επιμέλεια των παιδιών.
«Έχουμε συζητήσει με το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα έρθει το επόμενο διάστημα μια διάταξη η οποία θα προβλέπει και ποινικές διαστάσεις δηλαδή και ποινή φυλάκισης δύο έτη κατά πάσα πιθανότητα, σε γονείς οι οποίοι αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να συμπληρώσει ότι: Aυτό που εφαρμόζεται, γιατί είναι θέμα Δικαιοσύνης, είναι ότι ο Εισαγγελέας εξετάζει αυτό το πλαίσιο της επιμέλειας δηλαδή μπορεί ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στην επιμέλεια ενός γονέα εάν δεν στέλνει το παιδί του στο σχολείο επιπλέον θυμίζω ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι και το Γυμνάσιο και συνεπώς θα προβλέπει αυτή η διάταξη ένα αυστηρότερο πλαίσιο για να προστατεύσουμε τα ίδια τα παιδιά"
Τι ισχύει για τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο
Όταν τα παιδιά δεν παρακολουθούν τα μαθήματα τους, εξαιτίας των γονιών τους, ο διευθυντής εγγράφως τους ενημερώνει . Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες ή μπορεί να το κάνει και ταυτόχρονα, καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή, η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείται η γονική μέριμνα. Πάντως το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλη έκταση σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς το διάστημα κατά το οποίο μαθητές είναι πολύ μεγάλο και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους λόγω των απουσιών.
Η «χαλαρή» νομοθεσία
Στην πραγματικότητα η νομοθεσία μάλλον «χαλαρή» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, αφού στο νόμο 1566\1985 αναφερόταν ότι «η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα». Η τιμωρία ήταν ένα αστείο ποσό περίπου στα 59 ευρώ! Ακόμη και αυτό όμως καταργήθηκε το 2019, όταν έγιναν αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν μικρός ο αριθμός γονέων, που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο με εξαίρεση κάποιες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά και κάποιες ακόμη σε «απομονωμένες» περιοχές. Τώρα όμως λόγω της πανδημίας και με την εικόνα, που επικρατεί στα σχολεία, με τις επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών και τα γενικότερα φαινόμενα βίας, που προκαλούν διάφοροι «γονείς-αρνητές», επανέρχεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα καθώς η εκπαίδευση των παιδιών παραμένει υποχρεωτική.
- Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
- ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Τραμπ μετά την επανεκλογή του
- Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
- Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ