Παιδεία|07.01.2022 17:54

Οδηγίες για το άνοιγμα των πανεπιστημίων και τη διπλή εξεταστική για τους φοιτητές, που νοσούν στα ΑΕΙ

Νικολίτσα Τρίγκα

Κατευθυντήριες οδηγίες θα σταλούν από το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια σχετικά με την ευελιξία που πρέπει να υπάρχει στο ακαδημαϊκό και εξεταστικό πρόγραμμα.

Ήδη ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για φοιτητές οι οποίοι θα νοσούν κατά την εξεταστική περίοδο και δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος.

«Το μόνο πρόβλημα που υφίσταται και για το οποίο θα βγάλουμε οδηγίες στις επόμενες ώρες ή μέρες, είναι αν ξέρει το τμήμα ότι νοσούν πάνω από ένας αριθμός -χ- φοιτητών για ένα μάθημα, να μπορεί για αυτούς τους φοιτητές να μεταφέρει την εξεταστική σε άλλο χρόνο, για να μην χάσουν την εξεταστική τους» τόνισε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε ότι: Αυτή την στιγμή τελειώνει το χειμερινό εξάμηνο και αρχίζει η εξεταστική περίοδος, την ερχόμενη Δευτέρα ή στις 17 Ιανουαρίου, και η έμφαση δίνεται εκεί. Στην εξεταστική υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των φοιτητών για αντικειμενικούς λόγους. Επιπλέον, οι φοιτητές μέχρι τις 28/02 θα πάνε στα πανεπιστήμια μάξιμουμ 8 φορές, γιατί αυτό είναι το ανώτατο όριο μαθημάτων που μπορούν να δώσουν. Άρα μιλάμε για 8 δίωρα μάξιμουμ ως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Δεύτερη εξεταστική περίοδος

Το υπουργείο Παιδείας θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους νοσήσουν να μη χάσουν την εξεταστική τους περίοδο και ως εκ τούτου θα τους δοθεί η ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια δεύτερη εξεταστική περίοδο το επόμενο διάστημα. Παρά το γεγονός ότι- σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Παιδείας- το 84% των φοιτητών έχουν εμβολιαστεί τα πανεπιστήμια φοβούνται ότι θα έρθουν με τεράστιο αριθμό κρουσμάτων σε φοιτητές, αλλά και σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Για το λόγο αυτό ζητούν να έχουν τη δυνατότητα και στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων να χειρίζονται τα θέματα όπως αυτά κρίνουν προκειμένου ν΄ αποφύγουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Παρ' όλα όμως το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι τα μαθήματα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά δια ζώσης προκαλώντας τις αντιδράσεις κυρίως των καθηγητών αλλά και των φοιτητών.

Τι ζητούν οι καθηγητές

Καθηγητές ζητούν να ανακληθεί η ΚΥΑ, για την υποχρεωτική και αποκλειστικά διά ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ και να επιτραπεί στα ιδρύματα και τα τμήματα να αναλάβουν, μέσω των συλλογικών τους διαδικασιών, την ευθύνη για την ολοκλήρωση τουλάχιστον του τρέχοντος εξαμήνου (π.χ. με υβριδικό τρόπο, συνδυάζοντας δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση , δίνοντας δυνατότητα συμμετοχής σε προσωπικό και φοιτητές ανεξάρτητα από τυχόν ευαλωτότητες) ανάλογα με τις κατά τόπους επιδημιολογικές συνθήκες και της τακτικής επαναξιολόγησης της κατάστασης, αλλά και τις δυνατότητές τους ( σε υποδομές και προσωπικό).

Τα αιτήματα των φοιτητών

Από την πλευρά της η φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ ζητά να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική, αλλά  οριστεί διπλή εξεταστική για όλους και όχι μόνο γι΄ αυτούς που θα νοσήσουν με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (διά ζώσης με αραίωση τμημάτων, εξ αποστάσεως, απαλλακτικές εργασίες). Ζητά επίσης να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές. Να υπάρχει μαγνητοσκόπηση των διαλέξεων και αναπλήρωση εργαστηρίων, καθώς και δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν. Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση που ακυρώνει τις διδακτικές ώρες που έγιναν τηλεματικά.

πανεπιστήμιαΆγγελος Συρίγοςεξεταστικήυπουργείο Παιδείαςειδήσεις τώρα