Παιδεία|12.01.2022 14:45

Τηλεκπαίδευση: Ξεκίνησε σε 61 τμήματα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς

Νικολίτσα Τρίγκα

Σε 61 τμήματα έχουν ξεκινήσει μαθήματα τηλεκπαίδευσης κυρίως λόγω της έλλειψης που υπάρχει σε δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας αυτός είναι ο αριθμός των τμημάτων, που κρίθηκε ότι πρέπει να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα ν΄ αντικατασταθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Το «περίεργο» είναι πάντως ότι στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι μόνο ένα τμήμα βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας στο Αγρίνιο (Αγ. Βλάσιος Αιτωλοακαρνανίας.)

Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στοιχεία, από τα σχολεία λείπουν πάνω από 8.000 εκπαιδευτικοί οι οποίοι νοσούν.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει την πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα κενά στα σχολεία, οι οποίοι όμως δεν έχουν φτάσει στα σχολεία. Εξ αυτών οι 3.576 είναι με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού και οι 891 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης και 317 ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους.

Μέχρι τώρα ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 891 αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια καθώς και τα ονόματα των 317 Ψυχολόγων/ Κοινωνικών Λειτουργών με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους (συνολικά δηλαδή 1208 αναπληρωτές). Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας «όταν νοσούν εκπαιδευτικοί υπάρχουν διαδικασίες αναπλήρωσης που τίθενται σε εφαρμογή (εκ των έσω στο σχολείο, μέσω διεύθυνσης εκπαίδευσης , με διάθεση, με αξιοποίηση προσλήψεων κλπ).

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας προφανώς μπορεί ένα τμήμα να περάσει σε τηλεκπαίδευση. Οι διαδικασίες αυτές γίνονται σε επίπεδο σχολείου η διεύθυνσης εκπαίδευσης».

Πότε γίνεται τηλεκπαίδευση

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.

Τι γίνεται με τους εκπαιδευτικούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.

Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:

  1. Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν,  (β) 
  2. Με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. 

Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2), ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

τηλεκπαίδευσησχολείαεκπαιδευτικοίκρούσματαΚορονοϊόςειδήσεις τώρα