Παιδεία|24.02.2022 08:30

Ανώτατη Εκπαίδευση: Eλλάδα-Μεγάλη Βρετανία πανεπιστημιακή συμμαχία και για κοινά πτυχία

Νικολίτσα Τρίγκα

Σε συνεργασίες, οι οποίες θα καταλήξουν ακόμη και στην απόκτηση κοινών πτυχίων για τους φοιτητές τους, κινούνται πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και Ελληνικά, στο πλαίσιο της διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πάνω από 40 βρετανικά ιδρύματα, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συνυπογράψουν Μνημόνια Συνεργασίας με ελληνικά, σε ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών όπως: Επιμορφωτικές επισκέψεις, ανταλλαγές φοιτητών και προσωπικού. Να αναπτύξουν joint & dual πτυχία (δηλαδή πτυχία που παρέχονται σε συνεργασία με 2 ή περισσότερα πανεπιστήμια και ο τελικός τίτλος απονέμεται και από τα 2 πανεπιστήμια) σε θέματα όπως: οικονομικά, μηχανική, καλές τέχνες, ψυχολογία, Αγγλική γλώσσα, Σχεδιασμός & Μέσα και πολλά άλλα.

Το πρόγραμμα Στρατηγική Συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας στην Εκπαίδευση

Για το σκοπό αυτό λειτουργεί ήδη από τον Μάρτιο του 2021 το πρόγραμμα «Στρατηγική Συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας στην Εκπαίδευση» και ήδη σχεδόν 40 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων συνεργασιών με τα ελληνικά ΑΕΙ. Τις προηγούμενες μέρες περισσότερα από 40 Βρετανικά και Ελληνικά πανεπιστήμια συναντήθηκαν  διαδικτυακά για να συζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας σε μια εκδήλωση που προλόγισαν η κα Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Rt Hon Nadhim Zahawi, υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι δύο υπουργοί επισήμαναν τη σημασία των Ελληνο-Βρετανικών σχέσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και την κοινή τους δέσμευση για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δεσμών και ανάπτυξη πανεπιστημιακών συνεργασιών.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «η διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι μια ουσιαστική πολιτική αυτής της κυβέρνησης για να αναδείξει  το εξαιρετικό έργο των Ελληνικών πανεπιστημίων στον κόσμο, καθώς και να φέρει τον κόσμο σε επαφή με τη δυναμική ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας. Έχουμε άρει τα εμπόδια για να διευκολύνουμε τα πανεπιστήμια μας να δημιουργήσουν συνεργασίες με ΑΕΙ του εξωτερικού. Συνεχίζουμε να διευκολύνουμε τη δημιουργία δεσμών με τα κορυφαία πανεπιστημία στον κόσμο μέσω στρατηγικών συνεργασιών και φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια».

Ο Υπουργός Παιδείας Nadhim Zahawi δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδειχθεί ένας ελκυστικός προορισμός για τους Έλληνες φοιτητές τα τελευταία χρόνια, με περίπου 9.797 φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στα παγκοσμίου φήμης ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 και φυσικά θέλουμε να δούμε ανάλογη αμοιβαία κινητικότητα με φοιτητές από το Ηνωμένο Βασίλειο να σπουδάζουν στα εξαιρετικά πανεπιστήμια της Ελλάδας».

Μετά την έναρξη της συνεδρίασης, εκπρόσωποι από Βρετανικά και Ελληνικά πανεπιστήμια συμμετείχαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Μέσα από δυναμικό διάλογο, διερεύνησαν τομείς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων. Μετά από περισσότερες από 70 συναντήσεις, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους σχετικά με τις μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και ανάπτυξης συνεργασιών.

Οι συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων

Αρκετά πανεπιστήμια εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συνυπογράψουν Μνημόνια Συνεργασίας, σε ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών (όπως: επιμορφωτικές επισκέψεις, ανταλλαγές φοιτητών και προσωπικού). Άλλοι αναπτύσσουν joint & dual πτυχία  ( Είναι αυτά που παρέχονται σε συνεργασία με 2 ή περισσότερα πανεπιστήμια. Ο τελικός τίτλος απονέμεται και από τα 2 πανεπιστήμια) σε θέματα όπως: οικονομικά, μηχανική, καλές τέχνες, ψυχολογία, Αγγλική γλώσσα, Σχεδιασμός & Μέσα και πολλά άλλα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το British Council, το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Η Διεύθυνση Διεθνούς Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας της Βρετανίας (DfE), ο οργανισμός Universities UK International  και η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών ΑΕΙ  υποστηρίζουν τη συνεργασία, ως μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος. 

Πώς το πρόγραμμα επιδιώκει να υποστηρίξει τα Βρετανικά και Ελληνικά πανεπιστήμια;

Πανεπιστήμια και από τις δύο χώρες που συμμετέχουν θα λάβουν υποστήριξη από το British Council και το Υπουργείο Παιδείας για να εντοπίσουν και να αναπτύξουν τις μεταξύ τους συνεργασίες. Συνεργασίες που μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, joint και dual πτυχία, ερευνητικά προγράμματα, εξ αποστάσεως μάθηση, θερινά προγράμματα, ανταλλαγές ακαδημαϊκών και φοιτητών ή άλλες ευκαιρίες για ακαδημαϊκές συνεργασίες.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Από την έναρξη του προγράμματος, Ελληνικά και Βρετανικά πανεπιστήμια έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα μέσω διαφόρων δράσεων και σε διαφορετικά στάδια:

  • έρευνα σε θεματικά πεδία και τύπους προγραμμάτων για τον εντοπισμό τομέων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των Ελληνικών και Βρετανικών πανεπιστημίων και καθορισμός των προτεραιοτήτων – Απρίλιος έως Μάιος 2021

  • θεματικά διαδικτυακά σεμινάρια με έμφαση σε joint και dual πτυχία, ερευνητικές συνεργασίες και καλοκαιρινά προγράμματα – Ιούνιος 2021
  • πύλη πληροφοριών που παρέχει στα συμμετέχοντα πανεπιστήμια πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες για ανταλλαγή γνώσεων και δικτύωση – ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021
  • επικοινωνία για την υποστήριξη της συμμετοχής και διευκόλυνση της προόδου των συζητήσεων – σε εξέλιξη
  • δραστηριότητες υποστήριξης συνεργασιών – Ιανουάριος 2022
  • επισκέψεις και ανταλλαγές αντιπροσωπειών των πανεπιστημίων (οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν).

Πώς μπορώ να λάβω μέρος ή να μάθω περισσότερες πληροφορίες;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, επικοινωνήστε με την Μαρία Τσακάλη, Head Education and Society στο British Council στην Ελλάδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Maria.Tsakali@britishcouncil.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

πτυχίαΜεγάλη Βρετανίαπανεπιστήμιαειδήσεις τώραφοιτητέςυπουργείο ΠαιδείαςΝίκη ΚεραμέωςΑΕΙ