Παιδεία|30.05.2022 08:19

Πανελλήνιες 2022: Πόσο θα επηρεάσουν η ΕΒΕ και ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε τμήμα την πορεία των βάσεων φέτος

Νικολίτσα Τρίγκα

Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα Πανεπιστήμια αλλά και στις Στρατιωτικές Σχολές συμπληρώνει το παζλ των εισακτέων και των ευκαιριών που έχουν οι υποψήφιοι για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ κάθε χρόνο υπήρχε μια συνάρτηση των εισακτέων με τις προβλέψεις για υψηλότερες και χαμηλότερες βάσεις, τη φετινή χρονιά δεν είναι εφικτή αυτή η πρόβλεψη καθώς από τους εισακτέους τουλάχιστον τα πορίσματα δεν μπορούν να βοηθήσουν. Συγκεκριμένα, στα Πανεπιστήμια υπήρξε μια μείωση κατά 9.021 εισακτέους σε σχέση με το 2021.

Παρατηρήθηκαν ελάχιστες μειώσεις στα περισσότερα υψηλόβαθμα τμήματα και στις μεγάλες πόλεις ενώ οι μεγαλύτερες παρατηρήθηκαν σε συγκεκριμένα τμήματα όπως του Γεωπονικού (σχεδόν 500 εισακτέοι λιγότεροι) αλλά του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΠΑΔΑ (πάνω από 100 θέσεις λιγότερες). Οι δημοφιλείς αλλά και υψηλόβαθμες σχολές σε κάθε πεδίο (Νομική, Ψυχολογία, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ιατρική, Φαρμακευτική, Οικονομικών, Πληροφορικής) δεν υπέστησαν μειώσεις, κάτι που δεν προμηνύει τεράστιες διακυμάνσεις στο ρετιρέ των επιλογών.

Το γεγονός ότι στα περιφερειακά τμήματα δεν μειώνονται οι θέσεις εισακτέων πιθανόν να μετριάσει όποιες ανοδικές τάσεις των βάσεων εισαγωγής υπήρξαν από τη γενική μείωση των εισακτέων.

Όπως τονίζει στο ethnos.gr ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Κωνσταντίνος Κότιος «από την άλλη, στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες, οι αλλαγές υπήρξαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις σχολών π.χ. αύξηση περίπου 30% παρουσιάζει το τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιά και 50%, παρατηρείται στο τμήμα Χημικών Μηχανικών στην Κοζάνη, μείωση 50% στο Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και περίπου 35% στο τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής στο ΕΜΠ. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει μικρές και μεμονωμένες εκπλήξεις ανόδου ή πτώσης, κυρίως στα συγκεκριμένα τμήματα.

Από την άλλη, στις Στρατιωτικές Σχολές δεν εμφανίστηκε τελικά η μεγάλη αύξηση που αναμενόταν, μιας και ανακοινώθηκαν 103 περισσότεροι συνολικά στις Στρατιωτικές σχολές. Όπως και στα Πανεπιστήμια, δεν ήταν ισόποση η άνοδος αλλά παρατηρήθηκε από τη μια, μείωση στις Σχολές Αξιωματικών (589 θέσεις έναντι 756 το 2021) και από την άλλη, αύξηση στις Σχολές Υπαξιωματικών (716 θέσεις από 579 το 2021). Στα ίδια επίπεδα κινούνται οι θέσεις στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) (133 θέσεις σε σχέση με τις 131 το 2021)».

Για την Αστυνομική Ακαδημία, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός εισακτέων, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2020 (800 εισακτέοι σε σχέση με τους 350 του 2021), γεγονός ενθαρρυντικό για τους υποψήφιους και ένας προάγγελος χαμηλότερων βάσεων (τηρουμένων των αναλογιών και των υπολοίπων παραγόντων, όπως οι βαθμολογίες, οι δυσκολίες των θεμάτων κτλ). Και στην περίπτωση αυτή, όσο αυξάνονται οι θέσεις, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία λειτουργεί ως «κόφτης» και μπορεί να αφήσει «εκτός» υποψήφιους, οι οποίοι δεν εκμεταλλεύονται τις κενές θέσεις. Για το Λιμενικό Σώμα, οι εισακτέοι κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα ενώ για την Πυροσβεστική αναμένεται η ανακοίνωση στις επόμενες ημέρες.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «κρυφός παράγοντας» διαμόρφωσης των βάσεων

Κι ενώ κάθε χρόνο η εκπαιδευτική κοινότητα ανέμενε την ανακοίνωση των εισακτέων για να προσπαθήσει να «προβλέψει» την κίνηση των βάσεων, από την περσινή χρονιά η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα το «κόψιμο» χιλιάδων μαθητών από την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια αλλά και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη αναδιαμόρφωση των βάσεων για ένα πλήθος σχολών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Στρατιωτικές σχολές και το γεγονός ότι την περσινή χρονιά επηρεάστηκαν πολύ από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων να μην καταφέρνει να συμπληρώσει τις θέσεις των εισακτέων (103 κενές θέσεις-για πρώτη φορά στα χρονικά), γεγονός που φανερώνει ότι η αύξηση στις θέσεις των Υπαξιωματικών δεν είναι δεδομένο ότι θα αποτυπωθεί και στις βάσεις.

Επίσης, παραδοσιακά τμήματα (ακόμη και σε μεγάλες πόλεις) διατήρησαν τις βάσεις τους υψηλότερα λόγω της αδυναμίας συμπλήρωσης του αριθμού εισακτέων τους, εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ειδικότερα, δεν κάλυψαν τις θέσεις τους παραδοσιακά τμήματα στο Α.Π.Θ. (Μαθηματικών, Φυσικής, Γεωλογίας, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής), στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έμειναν συνολικά 719 κενές θέσεις ενώ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 536 κενές θέσεις (Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής κ.ά.).

Η μεγαλύτερη έκπληξη παρατηρήθηκε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη (ένα τμήμα με παράδοση, σοβαρή οργάνωση και υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών), στο οποίο δεν εισήχθη κανένας υποψήφιος από τη Γενική κατηγορία. Τα νούμερα αυτά, ιδιαίτερα για τις παραπάνω σχολές, οι οποίες αποτελούν δημοφιλείς επιλογές, καταδεικνύουν ότι η μείωση της ζήτησης δεν είχε να κάνει με τον αριθμό των εισακτέων αλλά κυρίως με την αδυναμία των υποψηφίων να ξεπεράσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις υπήρχαν. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ότι η επιτυχία τους εξαρτάται από τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων μορίων και η επίτευξη υψηλότερων βαθμολογιών είναι το πιο ισχυρό κριτήριο για την εισαγωγή τους σε μια σχολή.

Τα υπόλοιπα κριτήρια όπως ο αριθμός εισακτέων, η ιεράρχηση στο μηχανογραφικό, έπονται μιας βαθμολογίας και αξιολογούνται πάντα με κριτήριο τις επιδόσεις μας στις εξετάσεις.

ΑΕΙπανελλήνιες εξετάσειςειδήσεις τώραΠανελλήνιες 2022σχολές