Φοιτητές μεγαλουργούν: Δημιούργησαν «ψηφιακό κτηνίατρο», εφαρμογή για ληγμένα φάρμακα και συσκευή που ελέγχει τον ύπνο των μωρών
Νικολίτσα ΤρίγκαΟι Έλληνες φοιτητές μεγαλουργούν με καινοτομίες που έχουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή και κατακτούν πρωτιές βάζοντας τα «γυαλιά» σε ξένα πανεπιστημιακά …μεγαθήρια. Ο λόγος αυτή τη φορά για τη διάκριση φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) στον Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up» με την κατάκτηση του τίτλου της πρώτης θέσης στον Εθνικό διαγωνισμό «JA Start Up 2022» του Junior Achievement Greece, από την ομάδα «Drug n Drop». Οι ομάδες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος «JA Start Up» κι αξιολογήθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη της τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Τα Ληγμένα Φάρμακα
Την πρώτη θέση κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή ομάδα «Drug n Drop» με τον φοιτητή του Τμήματος ΔΕΤ, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη και τον φοιτητή του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Σπυρέλλη.
Η ψηφιακή ιδέα «Drug n Drop» περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κοντόληκτων φαρμάκων, το οποίο αποτελείται από έναν ευφυή κάδο περισυλλογής φαρμάκων, τα οποία πρόκειται (ή έχουν ήδη) λήξει, όπως επίσης και μία εφαρμογή έξυπνου κινητού τηλεφώνου, η οποία χρησιμοποιεί το σύνολο των δεδομένων που προέρχονται από το κάδο για να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στην αλυσίδα αξίας στον κλάδο.
Ο κάδος αποτελείται από σένσορες μέτρησης πληρότητας, υγρασίας και θερμοκρασίας, καθώς επίσης κι από ένα barcode scanner επιτρέποντας την αναγνώριση, την καταγραφή και τη διαχείριση των συσκευασιών φαρμάκων που τοποθετούνται εντός του. Συνολικά, η αξία της ψηφιακής ιδέας συνίσταται σε τρία επίπεδα, όσες και οι διαστάσεις του παγκόσμιου προβλήματος απόρριψης φαρμάκων:
- Η πρώτη είναι η οικονομική, καθώς οι οργανισμοί που απορρίπτουν φάρμακα σπαταλούν σημαντικά χρηματικά ποσά.
- Η δεύτερη, η περιβαλλοντική, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 15% των φαρμάκων που απορρίπτονται καθίσταται τοξικά για το περιβάλλον.
- Και η τρίτη είναι η κοινωνική, διότι τη στιγμή που απορρίπτονται φάρμακα μαζικά, 120 κοινωφελείς οργανισμοί στην Ελλάδα έχουν ανεπάρκεια φαρμάκων.
Η καινοτόμα ψηφιακή ιδέα «Drug n Drop» καθώς και οι υπόλοιπες με τις οποίες συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος ΔΕΤ, αναπτύχθηκαν πλήρως στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα». Όπως υπογράμμισε ο διδάσκων Δρ. Σταύρος Λουνής «To μάθημα αυτό αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με την πάροδο πολλών συναπτών ετών με τον στόχο να μεγιστοποιήσει την αξία που μπορούν να φέρουν λύσεις νέων φοιτητών και φοιτητριών σε σημαντικά κλαδικά προβλήματα με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ευέλικτων επιχειρηματικών μοντέλων.Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές/τριες αναπτύσσουν τις ιδέες τους μέσα από το σύνολο των φάσεων ανάπτυξης μιας καινοτόμας ψηφιακής λύσης εκτελώντας ανεύρεση και αξιολόγηση επιχειρηματικής ευκαιρίας στο ψηφιακό επιχειρείν, έρευνα αγοράς, δημιουργία επιχειρηματικό μοντέλου, δημιουργία και έλεγχο πρωτοτύπων λογισμικού και υλικού και τέλος διερεύνηση χρηματοδότησης και παρουσίαση. Η συλλογική προσπάθεια, η αφοσίωση των φοιτητών και φοιτητριών, καθώς επίσης και η εστίαση στην ψηφιακή καινοτομία και την υλοποίηση πρωτοτύπου, επέτρεψε στις ομάδες να παρουσιάσουν προτάσεις που λύνουν σημαντικής τάξης μεγέθους προβλήματα. Τέλος, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την καθοδήγηση του του Καθ. Γεώργιου Ι. Δουκίδη, εμπνευστή του μαθήματος».
Η ψηφιακή ιδέα «Drug n Drop» έχει προκριθεί στις τελικές επικρατέστερες υποψήφιες για το βραβείο «Digital Health Innovation» από την εταιρεία Novartis. Επίσης, σημαντικός επόμενος σταθμός της νικήτριας ομάδας είναι και το Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ/Διαγωνισμός Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022 – JA Europe, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν της Εσθονίας στις 12 με 14 Ιουλίου 2022, όπου η «Drug n Drop» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα και θα διεκδικήσει διάκριση.
Ψηφιακός Κτηνίατρος -Collar Doc
Το «CollarDoc» είναι μια σύγχρονη, καινοτόμος λύση για την παρακολούθηση της υγείας των ζώων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ζώα συντροφιάς όσο και για ζώα παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του πελάτη. Δίνει τη δυνατότητα πρόληψης της επιδείνωσης της υγείας των κατοικίδιων και των ζώων παραγωγής σώζοντας έτσι χιλιάδες ζωές.
Επιπλέον, όχι μόνο παρέχει στους ιδιοκτήτες και τους κτηνιάτρους πλήρη εικόνα της υγείας του ζώου τους ανά πάσα στιγμή, αλλά βοηθά, επίσης, στη μείωση των περιττών ιατρικών εξόδων. Τέλος, παρέχοντας στους ιδιοκτήτες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα του κατοικίδιου διασφαλίζεται ότι το κατοικίδιο ζώο τους είναι αρκετά δραστήριο ώστε να παραμείνει υγιές. Συμμετείχαν οι: Αλίκη – Αικατερίνη Βαν ντεν Βάουερ – Αποστολίδου, Μαρία Τζιανακάκη, Άγγελο Κωνσταντόπουλο και Παναγιώτη Λαπατά.
Μέτρηση ροής νερού- «Hydrop»
Το «Hydrop» είναι μια έξυπνη συσκευή που εγκαθίσταται σε σωλήνες νερού και επιτρέπει την μέτρηση της ροής του νερού, της πίεσης εντός των σωληνώσεων, της θερμοκρασίας και του pH, αποτελώντας έτσι μια ολοκληρωμένη λύση για τη μέτρηση της κατανάλωσης υδάτινων πόρων, τον έλεγχο της ποιότητας και την έγκαιρη ειδοποίηση για διαρροές.
Ο χρήστης έχει πρόσβαση στα δεδομένα μέσω μιας εφαρμογής, που προσφέρει κεντρικοποιημένη παρακολούθηση όλων των παραπάνω δεικτών. Το Hydrop απευθύνεται σε βιομηχανίες, σε επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου και σε δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με τις διαρροές νερού. Συμμετείχαν οι: Ειρήνη Μαρία Νικολακοπούλου, Αγγελική Παπαδοπούλου, Χριστίνα Καρδάμη και Κωνσταντίνα Άρτεμις Ψυχογιού.
Συσκευή παρακολούθησης ύπνου μωρού -«NapeaZZZ»
Το «NapeaZZZ» είναι μία έξυπνη συσκευή που ενσωματώνεται μέσα στο μαξιλάρι και παρακολουθεί την ποιότητα του ύπνου του μωρού. Η συσκευή μέσα από σένσορες ελέγχει κινήσεις, ήχους, θερμοκρασία και υγρασία και ενημερώνει τους γονείς ή τους υπεύθυνους φροντίδας όταν οι μετρήσεις δεν είναι φυσιολογικές. Συμμετείχαν οι: Νίκος Μαυρομαράς ,Πέτσας Γιάννης, Πιπέρου Ειρήνη, Σαργέντη Γιώτα και Τσαούσης Δημήτρης.
Χαρδαλιάς μετά την τουρκική παρενόχληση στο ελικόπτερο: «Αδιαπέραστο το τείχος των Ενόπλων Δυνάμεων»
Επίδομα ρεύματος: Τι ώρα ανοίγει η πλατφόρμα για το Power Pass
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών