Πανελλήνιες 2022: Απορρόφηση στην αγορά εργασίας και μεταπτυχιακά είναι οι «κράχτες» των ΑΕΙ για τα μηχανογραφικά
Νικολίτσα Τρίγκα«Διαφημιστική καμπάνια» κάνουν αυτή τη περίοδο σχεδόν όλα τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια προκειμένου να προσελκύσουν τους υποψήφιους νέους φοιτητές για το 2022-23. Με δεδομένο ότι τις επόμενες μέρες οι απόφοιτοι των λυκείων, που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία με τις επιλογές πανεπιστημίων και σχολών, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων παρουσιάζουν τα επιτεύγματά τους προκειμένου οι φοιτητές να προτιμήσουν το δικό τους ίδρυμα.
Πανεπιστήμια, σχολές και τμήματα δίνουν μεγάλη έμφαση σε έρευνες, που έχουν κάνει τα ίδια σχετικά με την απορρόφηση των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας, καθώς γνωρίζουν ότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο «δέλεαρ» για τους νέους οι οποίοι τώρα θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους. Τα ιδρύματα δίνουν επίσης βαρύτητα και στα μεταπτυχιακά τα οποία διαθέτουν αφού ξέρουν ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι νέοι επιθυμούν να αποκτήσουν πάση θυσία και ένα μεταπτυχιακό τίτλο εκτός από το πρώτο πτυχίο τους. Και η αλήθεια είναι ότι όλα τα παιδιά ,που τις επόμενες μέρες θα καταθέσουν το μηχανογραφικό τους καλό θα ήταν να γνωρίζουν όλα τα παραπάνω στοιχεία για τις σχολές τις οποίες πρόκειται να επιλέξουν μαζί βέβαια και με τη φήμη, που έχουν τα ιδρύματα και κυρίως βέβαια τα «μικρά» της περιφέρειας καθώς τα «παλιά ιδρύματα» είναι καθιερωμένα στη συνείδηση των πολιτών και των νέων υποψήφιων φοιτητών.
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Στο πλαίσιο αυτό, το πανεπιστήμιο Αιγαίου, για παράδειγμα ,παρουσίασε σε σχετική εκδήλωση με τίτλο «Σπουδάζοντας το μέλλον» τα θετικά σημεία του ιδρύματος. Με κεντρικό θέμα τις σύγχρονες τάσεις σπουδών, τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τα επαγγέλματα του μέλλοντος, η κυρία Χ. Βιτσιλάκη,πρυτάνισσα του ιδρύματος, έδωσε έμφαση στις σπουδές υψηλής ποιότητας που προσφέρει το Ίδρυμα και την καινοτόμα έρευνα που διεξάγεται σε αυτό, ενώ παρουσίασε και τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων.
Ειδικότερα, το 81% των αποφοίτων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και το 93% των διδακτορικών σπουδών, απασχολούνται ήδη στην αγορά εργασίας. Επίσης, το 35% όσων έκαναν πρακτική μέσω του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρήκε άμεσα εργασία. «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί μια εγγυημένη επιλογή σπουδών για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι έχει χτίσει ουσιαστικές γέφυρες όχι μόνο με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και με την αγορά εργασίας.
Δεύτερον, επειδή προσφέρει μια ξεχωριστή ποιότητα ζωής, που διακρίνεται από τους ανθρώπινους ρυθμούς και την ασφάλεια των νησιωτικών κοινωνιών, και τρίτον λόγω των διεθνών συνεργασιών του, με κορωνίδα τη συμμετοχή στη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ERUA», δήλωσε η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κυρία Χρυσή Βιτσιλάκη. «Επενδύουμε στην καινοτομία και τη συστηματική έρευνα και εκσυγχρονίζουμε διαρκώς το γνωστικό μας αντικείμενο. Για αυτό εδώ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που τους ξέρουμε με το μικρό τους όνομα, έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν το μέλλον στο Αιγαίο».
Με τη σειρά τους, οι έξι Κοσμήτορες των Σχολών ανέδειξαν τα προτερήματα και τις επαγγελματικές προοπτικές της εκάστοτε Σχολής, και εστίασαν στα καινοτόμα προγράμματα που προσφέρουν. Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκονται σε έξι (6) νησιά του Αιγαίου, στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Λήμνο και Σύρο. Ως έγκυρο και υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό – ερευνητικό Ίδρυμα, που δραστηριοποιείται σε σύγχρονα και δυναμικά γνωστικά αντικείμενα, φιλοδοξεί να εμπεδώσει και να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση του στο ελληνικό και διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και να αυξήσει την ελκυστικότητά του - μέσα σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης - επιδρώντας παράλληλα δυναμικότερα, για την ενίσχυση της θεσμικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής συνοχής της πολυνησιωτικής περιοχής, της Ανατολικής Μεσογείου. Για την επίτευξη του οράματός του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οικοδομεί στην παράδοση της καινοτομίας, της διεπιστημονικότητας και του κοινωνικού του ρόλου. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργεί σε έξι νησιά και σήμερα αριθμεί πάνω από 20.000 φοιτητές και φοιτήτριες, μεταξύ των οποίων 18.349? προπτυχιακοί, 2.073 μεταπτυχιακοί και 897? διδακτορικοί .Το 70% των αποφοίτων βρίσκει εργασία στον πρώτο χρόνο και το 68% εργάζεται στο αντικείμενο των σπουδών του. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταξύ άλλων, έχει συμπεριληφθεί στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως (Webometrics Ranking of World Universities)
Tμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο Κρήτης
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, «το ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων μας φτάνει το 99% που είναι απίστευτο υψηλό για τα σημερινά δεδομένα, ενώ 3 στους 4 εργάζονται στο αντικείμενο του Τμήματος. Στην πράξη όλοι οι απόφοιτοι εργάζονται με την μεγάλη πλειοψηφία να εργάζεται σε γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος». Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ έχει ως στόχο την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, προσφέροντας ένα σύγχρονο και ποιοτικό πρόγραμμα σπουδών δομημένο με βάση τις νέες εξελίξεις στο χώρο της Διοικητικής Επιστήμης αλλά και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι απόφοιτοι του τμήματος αποκτούν ισχυρές βάσεις στα πεδία της Οικονομικής Επιστήμης, της Διοικητικής Επιστήμης, των Πληροφοριακών Συστημάτων και του Μάρκετινγκ, με ισχυρές γνώσεις και δεξιότητες σε νέες τεχνολογίες πληροφορικής, γεγονός που τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
Ταυτόχρονα, πλέον οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο δωρεάν Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος ΔΕΤ με θέμα Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός που κατατάσσεται ανάμεσα στα μεταπτυχιακά με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Κρήτη. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του τμήματος, λόγω της γενικής κατεύθυνσης του τμήματος, μπορούν να απασχοληθούν σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όπως ξενοδοχειακές μονάδες, τράπεζες, οργανισμούς, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία κτλ. και σε διαφορετικές θέσεις στις επιχειρήσεις όπως στην διοίκηση, μάρκετινγκ, δημόσιες σχέσεις, διαχείριση προσωπικού, στην ανάλυση δεδομένων, διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων κτλ. Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν το ουσιαστικά μέγιστο ποσοστό απορρόφησης στην αγορά εργασίας του τμήματος.
Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι» για το φθινόπωρο εάν αυξηθούν τα κρούσματα - Το σχέδιο της κυβέρνησης
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά